Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

20 günde 357 bin kişi işbaşı yaptı ama işsizlik düşmedi

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, bazı işverenlerin istihdam teşviklerinden yararlanmak için mevcut işçilerini çıkarıp yerine yeni işçi aldığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2017 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2023 18:16
Kaynak: İHA
20 günde 357 bin kişi işbaşı yaptı ama işsizlik düşmedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, TOBB ekonomi şurasında başlattığı istihdam seferberliğinden gelen ilk veriler kafaları karıştırdı. Çalışma Bakanı 1 – 20 Mart tarihleri arasında 357 bin 594 net istihdam sağlandığını açıklasa da bu rakam işsizlik oranına yansımadı.

CHP’li Ekici, işsizlikteki artışın zirve yapması sonrasında başlatılan ve adına seferberlik denilen proje kapsamında, işverenlerin 1 Şubat 2017 tarihinden sonra aldıkları ilave her 1 sigortalının 773 TL tutarındaki prim ve vergi yükümlülüklerinin devlet tarafından karşılandığını anımsatarak şu saptamaları yaptı:

“Programın sonuçlarına yönelik açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ‘1 – 20 Mart tarihleri arasında 357 bin 594 net istihdam sağlandığını’ ifade etmiştir. Ancak işsizlikte, ifade edilen net istihdam rakamı oranında bir azalma görülmemiştir. Bunun nedeninin, bazı işverenlerin söz konusu teşvikten yararlanmak amacıyla işçi çıkarıp yerine yeni işçi almasından kaynaklandığı iddia edilmektedir.”

CHP’li Ekici, bu tespit ve değerlendirmelerin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Mehmet Müezzinoğlu’ndan şu soruları yanıtlamasını istedi:

- Bakan tarafından açıklanan 1-20 Mart tarihleri arasındaki 357 bin 594 net istihdam rakamının illere ve sektörlere göre dağılımı nedir?

- 2017 Mart ayının ilk 20 gününde istihdam edilen 357 bin 594 kişi arasında toplum yararına çalışma kapsamında istihdam edilenler de var mıdır? Var ise bunların sayısı nedir?

- 357 bin 594 kişilik net istihdam rakamının işsizlik rakamında düşüş yaratmamasının nedeni nedir?

- Mart ayındaki net istihdamın işsizlikte azalma yaratmamasının nedeninin ilave istihdamın yanında ilave işten çıkarmalar olduğuna yönelik iddialar doğru mudur?

- Çalışma hayatında milli seferberlik programı kapsamında ilave işçi çalıştırarak teşvikten yararlanan işyerlerinde herhangi bir işten çıkarma olup olmadığını denetleyen bir mekanizma bulunmakta mıdır? Var ise detayları nelerdir?

- Adı geçen programın uygulamaya girdiği günden bugüne kadar, ilave işçi çalıştırarak teşvikten yararlanan diğer taraftan ise işçi çıkaran kaç işyeri tespit edilmiştir? Bunlara ne tür yaptırımlar uygulanmıştır?

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.