Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdulkadir Turgut, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü kapsamında bir açıklama yaparak “Sigarayı Bırakma” konusunda çağrıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2018 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2023 11:05
Kaynak: İHA
9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ

Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden birisinin sigara kullanımı olduğunu dile getiren Turgut, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Sigara kullanımı, birçok sağlık sorununa yol açan, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında en önde gelen risk faktörüdür. Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri ve önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır.

Dünyada 1,3 milyar kişi ülkemizde ise 14,8 milyon kişi sigara içmektedir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 100.000 kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

Sigara, başta kanser olmak üzere birçok hastalığın primer sebebi olarak görülmekte ve özellikle genç nüfus bu konuda çok büyük risk taşımaktadır. Sigara kullanımına son verildiği takdirde, sigara kullanımının beraberinde getireceği riskler de ortadan kalkacaktır.

Sadece sigara kullanmak değil, dumanına maruz kalmak bile bu hastalıkların oluşmasına sebep olabilmektedir. Özellikle çocuklar, çevresel tütün dumanına maruz kaldığında erişkinlere göre daha ciddi sağlık riskleri ile karşı karşıya kalmaktadır.

Ülkemizde ise tüm dünyanın örnek aldığı nitelikte etkin ve başarılı tütün kontrol programları uygulanmaktadır. Bu kapsamda uygulamaya konulan “Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi” ile tütün kullanımı ile ilgili ihlaller daha hızlı ve daha etkin bir şekilde değerlendirilmektedir.

İlimizde de dumansız hava sahası denetim sistemi çerçevesinde denetimler yoğun bir şekilde devam etmektedir. Vatandaşlarımız tarafından kapalı alanlarda sigara içildiğinin tespit edilmesi halinde, Bakanlığımızın "184" numaralı telefonuna ihbarda bulunabilirler.

Bu kapsamda 9 Şubat, sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç olabilir. Bir bağımlılık türü olan sigaradan kurtulma yönündeki en önemli adım, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığıdır ki son beş senede İlimizde yaklaşık 3 bin kişi Sigara Bırakma Polikliniklerine başvurarak sigarayı bırakmıştır. Bakanlığımızın Alo 171 Sigara Bırakma Hattını arayarak siz de bu 3 bin kişiden biri olabilirsiniz.

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününde sigarayı bırakın ve hayata sağlıklı bir şekilde bağlanın.”

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.