Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eşi benzeri yok, Türkiye’nin ilk tuvalet müzesi Tokat’ta kuruldu

Tokat’ta halk arasında ’Sık dişini helası’ olarak bilinen Anadolu’nun ilk umumi helası ’Su ve Temizlik Müzesi’ olarak hizmete açılacak.

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2022 11:16
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 03:16
Kaynak: İHA
Eşi benzeri yok, Türkiye’nin ilk tuvalet müzesi Tokat’ta kuruldu

Sulu Sokak Çarşısı’nda 15. yüzyılda yapılan, uzun bir süre depo olarak kullanılan tarihi mekan Tokat Belediyesi tarafından restore edildi. Yaklaşık 3 yıldır devam eden çalışmada virane durumda olan yapı turizme kazandırıldı. Selçuklu Veziri Ali Tusi tarafından imar edilen, mülkiyeti belediye ait olan tarihi yapı ’Su ve Temizlik Müzesi’ olarak hizmet verecek. Tarihi mekanda o dönemde kullanılan su yapıları, tuvalet taşları ve kanalizasyon sistemi sergilenecek. Zeminindeki su kanalları korunarak insanların gezebilmesi için temperli cam kaplama yapılan müzede ibrikler, su muslukları gibi eski eşyalar da yer alacak.
Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, ’Sık dişini helası’nın yapıldığı döneme ait örneği olmayan bir yapı olduğunu söyledi. Önemli bir ticaret merkezi olan Sulu Sokak Çarşısı’nda yapılan tuvaletin 19. yüzyıla kadar hizmet vermiş olduğunu belirten Başkan Eroğlu, uzun yıllar atıl durumda olan tarihi yapının restore edildiğini söyledi. O dönemlerde yoğun bir şekilde kullanılması ve insanların tuvalet sırası beklemesi nedeni ile tarihi yapının ’sık dişini helası’ adını aldığını belirten Başkan Eroğlu, "Restoresi tamamlanan ’sık dişini helası’nın altyapısından Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait kanalizasyon hattı çıktı. O döneme ait hela taşları, musluklar ve buna benzer birçok objeler çıktı. Bunları da müzemizde sergiliyoruz" dedi.

Restorasyon çalışmaları tamamlanan yapının kısa süre içerisinde Su ve Temizlik Müzesi olarak hizmete gireceğini belirten Başkan Eroğlu, "Yerli ve yabancı turistler ecdadın bıraktığı medeniyeti görme imkanı bulacak. Sık dişini helası müze olarak bir ilk olduğunu değerlendiriyoruz. Su ve Temizlik Müzesinin bir başka yerde olmadığı kanaatindeyim. Ecdat nasıl 1400’lü yıllarda böyle bir eser yaptı ise şimdi onların torunları olarak bizler de müze olarak yaptık. İnsanların burayı gezmesi ve keşfetmesine vesile olacağız" diye konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.