Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akademisyen-girişimciler yetiştirme konusunda hız kesmiyor

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) TargeT Teknoloji Transfer Ofisi; Girişimcilik ve Fikri ve Mülkiyet Hakları Modül Programları kapsamında her kesimden girişimci yetişmeye devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.11.2017 14:58
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 10:26
Kaynak: İHA
Akademisyen-girişimciler yetiştirme konusunda hız kesmiyor

Bölgedeki akademisyenlerin girişimcilik yolculuğuna da destek veren GAÜN TargeT Teknoloji Transfer Ofisi; son dönemde bu konuda başarılı çalışmaları olan GAÜN Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Yılmaz’ın başarılı çalışmalarıyla, girişimci akademisyenlerin sayısını artırmaya devam ediyor.

Kimya’yı,  maddeyi reaksiyona girdirip üretim yapmayı sevdiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Yusuf Yılmaz; “Hem yüksek lisansım, hem doktoramı anorganik kimya alanında yaptım. Aynı zamanda organametalik konusunda ve 2008 yılından bu yana da moleküler üzerinde çalışıyorum. Literatürde ‘pigment’ olarak kullanıldığını ve Türkiye’de üretilmediğini hep duyuyordum. Bunun senteziyle yıllardır uğraştım. Biraz daha ayrıntılı literatür taramasından sonra bunlar, Türkiye’de neden üretilmesin diye düşündüm. Bu arada laboratuarlarda ön denemeler yapma çalışmalarını yaptım. Molekülü sentezlemiş olmanız onun sadece pigment olarak kullanacağınız anlamına gelmiyor. Bunun birde pigmentasyon işlemi var. Bu şartları da tamamen laboratuarda optimize ettim. Bu şekilde TÜBİTAK-1512 BİGG Programı kapsamında başvurdum ve destek aldım” şeklinde konuştu.

“Tekno-Girişim Sermayesi Tam Bir Kırılma Noktası Oldu”

TargeT’ in desteğiyle yol alabildiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Yılmaz “Yardımcı doçent atamamdan sonra TÜBİTAK’ın ARDEB kısmına farklı kalemlerde, sekiz’e yakın proje yazdım. Bu süreçler yıpratıcı geçti. Tekno-Girişim Sermayesi tam bir kırılma noktası oldu. Güven tazelememi ve motivasyonumu sağladı. Bu bağlamda; TargeT’in, programa hazırlıkta aldığımız eğitimlerin, motivasyon artı bir katkısı oldu. Firma nasıl yönetilir?, işler nasıl takip edilir? Bunların tamamı TargeT’in verdiği eğitimlerle oldu. İşin akademik tarafını biliyordum ama diğer kısımlar tamamen TargeT’in verdiği eğitimlerle oldu. Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi ve Tekstil Mühendisi olan yol arkadaşım Özkan Bozoğlan Hocamla yaptığım, Akıllı Atkı İpliği Projemizin ön denemelerini laboratuarda yapmıştık. Meslek Yüksek Okulumuzda, halı dokuma tezgâhımız var. Orada halımızı dokuttuk ve iyi bir performans elde ettikten sonra kaynak arayışına girmiştik ki! TÜBİTAK’ın 1512 Programı hazırlığı devam ediyordu. Tam da bu noktada; Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulu ve aynı zaman da  TargeT Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticisi Doç. Dr. Necip Fazıl Yılmaz, akademik anlamda bize danışman olarak büyük destek verdi ve bizi TÜBİTAK BİGG programına taşımaya  uygun gördü. İkinci projem yine TargeT Teknoloji Transfer Ofisinin, Türkiye’nin ilk Teknoloji Transferi ve SEED-STAGE sermaye fonu yöneticisi olan DCP (DiffusionCapitalPartners) buluşturmasıyla kaynak buldu.  Projemizin ileride getirisi, katma değeri ne olur? Ülkede var mı? Yok mu? Var ise nasıl var, şeklinde ayrıntılı bir şekilde sunum yaptıktan sonra onlardan da,  50 Bin EURO’luk bir desteği aldık. Şu an; HNS Kimya olarak Gaziantep TEKNOPARK’ta firmamızı kurduk. Bir pilot tesis kurulumu için Başpınar’da bir yer bakıyorum. Makine ekipman ve hammaddelerine siparişini verdik. Şu an bir sıkıntı olmadan devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Literatür Çöplüğünden Kurtulmamız Gerekiyor”

Asla vazgeçmeden yola devam ettiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yılmaz “Bir akademisyen, işin akademik olarak yapılabilir veya yapılamadığına bakar, bunun ticarileşme kısmına çok bakamaz. İşin ticari boyutunda, bir ürünü üretiyor olmanız bunun ticarileşmesi anlamına gelmez. Üretim, satış, tahsilatın her biri başlı başına parametre. Özellikle ortağım Özkan Hoca, sanayiden gelme biri olduğu için işin bu kısmına gözü kapalı giriyorum. Akademik olarak da bu pigmentlerin farklı türev ve sentezlerini yaptığım için bu konuda sanayi de çalışmam akademik bilgi düzeyime katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum. Pigmentin, ARGE Boyutu tamamlandıktan sonra bu pilot tesisi daha Endüstriyel bir tesise dönüştürmeyi düşünüyorum. Bir sonraki hedef ise bu moleküllerin farklı renkleri var. Uzak hedef olarak da bunları planlıyorum. Bugün ülkemizde literatür çöplüğünden kurtulmamız gerek. Çok basit üretilecek ürünlerde dışa bağımlıyız. Akademisyen Hocalarıma, arkadaşlarıma tavsiyem; öncelikle bunları belirleyip bunların üzerine çalışır isek, bunlardan elde edilen verilerle ARGE yapıp, firma kurarak hem bölge hem ülke ekonomisine faydamız olur. Thomas Edison’un defalarca denedim, bininci de oldu sözünü hiç aklımdan çıkarmam. Eğer bir şey düşünüyorsanız demek ki, onu yapabilirsiniz ve o ihtimal vardır” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.