Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akıllı çiçekler enerji üretmeye başladı

Enerjisa’nın dağıtım şirketlerinden Toroslar EDAŞ, elektrik dağıttığı altı kentten biri olan Gaziantep’te “Akıllı Şehir” örnek uygulamasına başladı.

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2017 11:35
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2023 00:43
Kaynak: İHA
Akıllı çiçekler enerji üretmeye başladı

Enerji yönetimi, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji alanında birçok öncü projeye imza atan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, yenilenebilir enerjide güneş, rüzgar ve biyogaz kaynaklarından enerji üretimi için projelerine hız verdi.

Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı ile koordineli olarak yürütülen ve “KRİTA” adı verilen proje, yeni nesil enerji sistemlerinin tanıtılacağı bütüncül yapısıyla, “Akıllı Şehir” projeleri arasında öncü nitelikte olacaktır.

2016 yaz döneminde uygulamasına başlanılan, EPDK Ar-Ge fonuyla yürütülen KRİTA Projesi çerçevesinde pilot alan olarak seçilen Gaziantep Masal Parkı’nda projenin ilk uygulaması hayata geçti.

KRİTA Projesi’nin Yenilenebilir Çözümler başlığı altında temin edilen 2 adet Smartflower sistemlerinden ilki Masal Park içerisine yerleştirildi.

Smartflower ürününün çalışma prensibi, güneş enerjisinin sürekli takibine dayalı dinamik yapısıyla güneşten elektrik üreten sıradan sistemlere çok daha verimli ve farklı bir yaklaşım izlemektedir.

ÜRETİLEN ENERJİ ENGELLİ ARAÇ ŞARJ İSTASYONLARI İLE BANKLARDA KULLANILACAK

Ürünün üzerinde yelpaze şeklinde toplam 12 adet kanat bulunmaktadır. Sistemin 2.31 kWp kurulu güce sahiptir. Üzerinde güneşi iki eksende takip eden mekanik bir sistemi ile sıradan sistemlerden yüzde 40 daha fazla verim elde eder. Her yaprağın ucunda yer alan yumuşak fırçalar ile açılıp kapandıkça kendini temizleme özelliğine sahiptir.

Sistemin yanına harici olarak anemometre (rüzgâr ölçer) monte edilmiştir. Anemometre yüksek seviyede rüzgâr ölçerse sistem yaprakları kapatıp kendini korumaya alır, sonra rüzgâr azalınca tekrardan açılıp otomatik olarak çalışmaya devam eder.

Güneşten üretilen elektrik ile park içerisine yerleştirilen engelli araç şarj istasyonu için gereken elektrik sağlanmış olup, yine bu bölgeye yerleştirilecek olan banklara elektrik enerjisi üretimleri verilerek kişilerin cep telefonu tablet gibi elektronik cihazlarını şarj etme imkânı sağlanacaktır.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.