Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“AKP ve TÜİK ekonomik krizi kamufle ediyor!”

“Ülkede yaşanan ekonomik kriz AKP İktidarının baskıları ve sansürleri sonucu kamuoyundan kamufle edilmekte” diyen CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, ekonomik verilerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 12.02.2020 12:17
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 21:39
Kaynak: İHA
“AKP ve TÜİK ekonomik krizi kamufle ediyor!”

Yılmazkaya açıklamasında; özel sektörün borçlarının hiç olmadığı kadar yüksek olduğunu, her yüz kişiden 90’nının devlete, şahıslara veya bankalara borçlu olduğunu ifade etti.

Yılmazkaya yaptığı açıklamada şu ayrıntılara yer verdi; “Birçok işletme kapanmakta, işsizlik artmakta, vatandaşın kredi ve kredi kartı borçları katlanarak büyümekte, ülkenin en güçlü bankaları şubelerini kapatmakta, halkın ekonomisi kötü giderken, devletin istatistik kurumu TÜİK, AKP’nin talimatı ve baskılarıyla rakamlar üzerinde oynayarak enflasyonu olum gösterip kamuoyunu yanıltmaktadır” dedi.

Yılmzakaya, “Bu çelişkili durum ülkenin içinde bulunduğu çıkmazın kötü yönetilen dış politikayla birleşmesi sonucu 83 milyon vatandaşımızın büyük bedeller ödeyeceğini göstermektedir. Vatandaşlarımız ülkemizde değil artık yurtdışında yatırım yapıyor. İktidarın güdümünde olan yargı yüzünden insanlar Türkiye’de yatırım yapmaya çekiniyor. Türkiye’de 27 milyon sade vatandaşın banka gibi finansal kurumlara 500 milyar liralık bireysel kredi ve kredi kartı borcu var. Real kesim dahil toplam kredi borcu ise 1,9 trilyon lira. Bu ülkemiz için sürdürülebilir bir durum değil.”

İŞSİZLİK ALMIŞ BAŞINI GİDİYOR!

“İşsizlik oranı yüzde 13'un üzerinde. Genç nüfusta bu oran yüzde 26'yı buluyor.

Genç nüfus (15-24 yaş) arasındaki işsizlik yüzde 24,5 olarak gerçekleşirken, ne eğitimde ne de istihdamda olan genç nüfusun (15-24 yaş) oranı ise yüzde 25,2 oldu. Buna göre toplam 2 milyon 935 bin genç ne eğitimde ne de istihdamda bulunuyor. Bu oran 15-29 yaş arası için yüzde 28,9’u, sayıları ise 5 milyon 114’ü buluyor. Nüfusu giderek daha fazla yaşlanan Türkiye genç nüfusuna da iş yok. Mevsimde işsiz olanlarda dâhil edildiğinde Türkiye’deki gerçek işsiz sayısı 6 milyon 625 bine, işsizlik oranı ise yüzde 19’a yükseliyor. Ayrıca istihdamda gözüken 1 milyon 52 bin kişi de kısa süreli çalıştığı ancak daha uzun süreli çalışmak istediği ya da kendi mesleğinde çalışmadığı için iş arıyor. Bunları da dâhil ettiğimizde Türkiye’deki geniş anlamda işsiz sayısı 7 milyon 677 bin kişiye, bunların işgücüne oranı da yüzde 22,1’e kadar tırmanıyor.”

İCRA DAİRELERİNE 20 MİLYONUN ÜZERİNDE DOSYA VAR

“Her 100 kişiden doksanı devlete, bankalara ve şahıslara borçlu ve borcunu ödeyemiyor.

Resmi verilere göre son 10 gün içinde toplam 1 milyon 48 bin 106 yeni icra dosyası açıldı. Aynı dönemde sonuçlanan dosya sayısı ise 837 bin 575 olarak gerçekleşti. İcra dairelerinde 10 Şubat itibariyle toplam 20 milyon 509 bin dosya bulunuyor.”

VATANDAŞ FAKİRLEŞİYOR

“Bütçe açığı rekor düzeyde. Türk lirasındaki değer kaybı sürerken, kapanan iş yeri sayısında artış var. İflas erteleme başvurularında büyük artış kamuoyundan gizleniyor. Dev firmalar bile iflas ertelemek için mahkeme kapısında kuyrukta. Piyasada artık çok az firmanın çeki geçerli. Diğerleri karşılıksız çıktığı için kimse çek kabul etmiyor. Türkiye’de insanlar fakirleşiyor, milli gelir son yıllarda düşüyor. Kişi başına gelir 12480 dolarlar seviyesinden, 8800 dolar seviyesine kadar geriledi.

Uluslararası yatırımcılar Türkiye ekonomisinin çok kırılgan olduğuna dikkat çekiyor. Özel sektörün borçları hiç olmadığı kadar yüksek. Bu karamsar tablodan sonra AKP İktidarının ekonomide sorun yok demesi, bankaları ve finans kuruluşlarını baskılaması yani aba altından sopa göstermesi kamuoyunu aldatmadan başka bir şey değil.”

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.