Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"AKP’nin kadın hak ve özgürlükler tablosu çok kötü”

CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yayınladığı mesajında 17 yıldır tek başına iktidar olan AKP’nin kadın hak ve özgürlükler tablosunu sert sözlerle eleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2019 16:09
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 11:49
Kaynak: İHA
"AKP’nin kadın hak ve özgürlükler tablosu çok kötü”

“Kadına küfür, hakaret, tehdit, taciz, dayak gibi bilumum suçlara ceza olmayan ülkemizde cumhurbaşkanını eleştirenin hemen tutuklanıp ceza alması bile AKP siyasi zihniyetinin kadın hakları konusundaki isteksizliğini net bir şekilde ortaya koymaktadır” diyen Yılmazkaya, “17 yıldır tek başına iktidar olan AKP’nin kadın hak ve özgürlükler tablosu çok kötü” dedi.

“17 yıllık AKP iktidarı döneminde kadın cinayetlerinin 15 kat artış göstermesi siyasi iktidarın kadın hak ve özgürlüklerine bakış açısını rakamsal olarak yansıtmaktadır” diyen Yılmazkaya, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Çalışmak ve üretmek, kadının yaşama katılması için özgürleşmesi adına önemli bir adımdır.

Yaşamı boyunca birçok güçlüğe katlanan ve büyük sorumluluklar üstlenen kadınlarımızın, toplumsal yaşama etkin biçimde katılmaları, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesinde yer almaktadır.

Büyük Atatürk, "Bizim toplumumuzun başarı gösterememesinin sebebi, kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ihmal ve kusurdan doğmaktadır". Kurduğu Cumhuriyet'te Türk kadınını erkeklerden daha aydın ve daha bilgili olması için önündeki bütün engelleri kaldırmaya çalışmıştır.

Ülkemizin aydınlanmasında, kadının toplumsal statüsünün yükseltilmesini tüm Ulus'un yüceltilmesiyle eşdeğer tutan Atatürk, devrimlerle Türk kadınının dönemin koşullarına göre birçok gelişmiş ülkede bile görülmeyen haklar elde etmesini sağlamıştır.

Kadın haklarındaki kazanımlarla demokratikleşme süreci hızlanmış, kadınlar üretken ve yaratıcı güçleriyle kamusal alana, üretime, yönetime ve yaşamın tüm alanlarına katılma olanağına kavuşmuş, insan hak ve özgürlüklerinin dünya genelinde önemsenmesine ve uygulanmasına yönelik umut verici adımların atılmasını sağlamıştır.

Çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak, kadın-erkek tüm yurttaşlarını hak ettiği yaşam düzeyine kavuşturmak hedefiyle Yüce Atatürk'ün önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti, kadın hakları alanında gurur verici atılımlar gerçekleştirmiştir.

Kadınların hak ve özgürlüklerine kavuşmasına yönelik kısa zaman diliminde yürürlüğe konulan devrim nitelikli yasalar, kadınlarımızın çağdaş yaşam olanaklarından yararlanmalarının, iş dünyasında varlık gösterebilmelerinin ve siyasal yaşama etkin katılımlarının yolunu açmıştır.

İnsan hak ve özgürlüklerinde büyük uğraş ve zorlu emeklerle gelinen aşamaya karşın, kadınlarımızın, eğitim de dahil olmak üzere, kimi toplumsal hizmetlere ulaşmakta zorlandıkları bilinmektedir.

Dünya barışının sürekli kılınması ve temel insan haklarının kullanılması, kadın-erkek herkesin eğitim düzeyinin yükseltilmesi ve cinsiyete dayalı ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına bağlıdır.

Kadınların ekonomik, toplumsal, kültürel ve siyasal yaşamda hak ettiği yeri edinmesi ve cinsiyetten kaynaklanan eşitsizliğin tümüyle ortadan kalkması, devletlerin yanı sıra, uluslararası örgütlerin ve eşitsizliği yazgı olarak görmeyen bireylerin çabasını gerektirmektedir.

Kadına karşı şiddet dünyada en yaygın ancak en az cezalandırılan suçlardandır. Kadını korumak adına yapılan mücadeleler sürse de aslında toplumun tamamının bilinçlendirilmesi ile bitirilecek bir sorundur. Bu çalışmaların sonuç vermesi ve kadının çağdaş seviyeye ulaşması laik ve demokratik sistem içinde mümkün olabilir. Günümüz baskın bir erkek egemen toplum baskısıyla kadınların alanını daha da daraltmış durumdadır.

Ülkemizde kadın hareketinin amacına ulaşması, siyasal, ekonomik ve sosyal alanda daha iyi yaşam standartına kavuşturulmaları, laik ve demokratik sistemde hak ettikleri yerde bulunmaları, savaşlardan uzak, evlatlarını beceriksiz iktidarların koltukları uğruna kurban vermeyecek annelerin, her alanda emek veren direnişçi ve emekçi kadınlarımızın ‘’8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ’nü’’ en içten duygularımla kutluyorum.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.