Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ANTEP FISTIĞI VE ANTEP İŞİNDE YENİ DÖNEM

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, coğrafi işaret veya geleneksel ürün adı kullanımında, ürünlerin üzerinde amblem bulundurmanın artık zorunlu olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2018 13:38
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 05:31
Kaynak: İHA
ANTEP FISTIĞI VE ANTEP İŞİNDE YENİ DÖNEM

Coğrafi işaret tescil belgeli ürünlerde, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından belirlenen amblemlerin kullanılması zorunlu hâle getirildi.

GTO Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, Gaziantep Ticaret Odası tarafından coğrafi işaret tescil belgesi alınan “ANTEP FISTIĞI” ve “ANTEP İŞİ” için Türk Patent ve Marka Kurumunun belirlediği amblemin kullanılmasının zorunlu hâle getirildiğini söyledi.

GTO Başkanı Hıdıroğlu, 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 46’ncı maddesinde yer alan “Tescil edilmiş coğrafi işaretin veya geleneksel ürün adının kullanım hakkına sahip olan kişiler, söz konusu coğrafi işaret veya geleneksel ürün adını, amblem ile birlikte ürün veya ambalajı üzerinde kullanır. Coğrafi işaretler bakımından amblemin kullanılması zorunludur.” hükmü uyarınca 10 Ocak 2018 tarihinden itibaren coğrafi işaretlerle birlikte amblem kullanımının zorunlu hâle getirildiğini belirterek konuyla ilgili çalışan firmaları uyardı.

Başkan Hıdıroğlu, “Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Amblem Yönetmeliği” ile menşe adı, mahreç işareti ve geleneksel ürün adlarına ilişkin üç ayrı amblem oluşturulduğunu vurgulayarak, “Gaziantep’in sahip olduğu coğrafi işaretli ürünlerde tescil türüne göre, coğrafi işaret veya geleneksel ürün adlarını kullananların bu amblemleri ürünlerin üzerinde kullanması zorunludur. Geleneksel ürün adı ambleminin kullanımı ise isteğe bağlıdır.” dedi.

Türk Patent ve Marka Kurumunun “Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Amblem Yönetmeliği”nin, 29 Aralık 2017 tarih ve 30285 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandığını anımsatan Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hıdıroğlu, “Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Amblem Yönetmeliği ile birlikte coğrafi işaretler ve geleneksel ürün adları amblemine standart getirilmiş oldu. 10 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelikle tescilli ürünlerde amblem kullanılması zorunlu hâle getirildi. Amblem çapı 15 milimetreden küçük olmayacak şekilde ilgili kanun hükümlerine uygun olarak ürün adı ile birlikte ürün veya ambalaj üzerinde yer alacak. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılmadığı durumlarda ise işletmede kolayca görülebilecek şekilde asılacaktır. Amblem coğrafi işaret veya geleneksel ürün adı kullanıcıları tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu resmî internet sitesinden temin edilebilecektir.

Odamız tarafından coğrafi işaret tescil belgesi alınan “ANTEP FISTIĞI” (menşe) ve “ANTEP İŞİ” (mahreç) için Türk Patent ve Marka Kurumunun belirlediği amblem kullanılacak. Amblemlerin ambalaj ve paketlerde kullanılabilmesi için ürünlerin tescil belgesinde belirtilen uygunluk şartlarını taşıması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

GTO Başkanı Hıdıroğlu, yaptığı açıklamada amblem kullanımına yönelik usul ve esasları düzenleyen yönetmeliğe göre, coğrafi işaretli ürünlerin tescil belgesinde belirtilen şartlara uygun olan ürünlerin üretim veya pazarlamasında faaliyet gösterenlerin kullanabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.