Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Antep peyniri ihraç ürünü oldu

Gaziantep'in coğrafi işaretli ürünü Antep peyniri Suudi Arabistan'a ihraç edilmeye başlandı.

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2019 11:17
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 18:02
Kaynak: İHA
Antep peyniri ihraç ürünü oldu

Gaziantep'te faaliyet gösteren Erikçe Süt, modern tesislerinde süt ve süt ürünleri üretimi yapıyor. Firmanın en çok ilgi gören ürünleri arasında Antep peyniri de bulunuyor. Erikçe Süt yöneticilerinden Veteriner Hekim Mehmet Satıl, günlük yaklaşık 1 ton Antep peyniri üretimi yaptıklarını belirtirken, "Antep peynirini iç piyasanın yanında Suudi Arabistan'a da ihraç etmeye başladık. Çok beğendiler. Suudi Arabistan'a yaptığımız ihracat sürekli artıyor. Diğer taraftan peynirimiz su böreği yapımına da çok uygun. İstanbul'daki lüks restoranlar da su böreği yapımında kullanmak amacıyla peynir talep ediyor" dedi.

GÜVENLE TÜKETİLECEK BİR PEYNİR

Veteriner Hekim Mehmet Satıl, Antep peynirinin dünyada en güvenli şekilde tüketilecek peynir olduğunu belirterek, "Gaziantep Ticaret Borsası, geçtiğimiz yıl Antep peynirinin coğrafi işaretini almıştı. Mükemmel bir peynir. Yüzyıllardır aynı yöntemle üretiliyor. Hiçbir kimyasal işlemden geçmez. Kendi doğasında, hiçbir katkı maddesi ve fabrikasyon işlemine tabi olmadan hazırlanır. Yüksek ısıda haşlanır, tüm bakterilerden arındırılır ve yüksek tuzla tuzlanır. Uzun ömürlüdür. Amacımız başta Ortadoğu ve Avrupa olmak üzere yeni pazarlar bularak, bölgemiz için önemli bir değer olan Antep peynirini uluslararası pazarlarda aranılan bir ürün haline getirmektir" şeklinde açıklamada bulundu.

SÜT SEKTÖRÜNDE İNOVASYON: SÜTMATİK

Süt ve süt ürünlerine yönelik inovasyonla da dikkat çeken Erikçe Süt, market ve şarküterilere koyduğu "Sütmatik"lerle vatandaşlara günlük taze süt tüketme imkanı sunuyor. Yoğurt yapımında kültür kullanmayarak, yoğurtla köy tipi yoğurt üretimi yapan Erikçe Süt, markalaşmaya da önem veriyor. Süt, Antep peyniri, tereyağı gibi ürünlerle sektörde tercih edilen bir marka haline gelen Erikçe Süt yöneticilerinden Veteriner Hekim Mehmet Satıl, sağlıklı gıda üretimine ve tüketimine dikkat çekti. Satıl, şunları söyledi:

SOFRADA YOĞURDU EKSİK ETMEYİN

"Yoğurt, insan sağlığı için vazgeçilmez bir gıda. Ama ne yazık ki, sağlıksız şartlarda, kimyasallar kullanılarak yoğurt üretimi yapılıyor. Hatta yoğurda kıvam kazandırmak için jelatin katanlar bile oluyor. Yine hijyen kurallarına uyulmadan, üretilen ve tüketiciye ulaştırılan ürünler var. Süt ve süt ürünleri sağlığımız için çok önemli. Özellikle yoğurt beslenmemiz için çok önemli. Sofralarımızda eksik etmeyelim. Tüketimini teşvik etmek gerek. Ancak, sağlıksız şartlarda üretilen ve tüketilen gıdalardan da uzak durmak gerek."

SEKTÖRE DEVLET DESTEĞİ ŞART

Sektörün sorunlarını da dile getiren Veteriner Hekim Mehmet Satıl, şöyle devam etti:

"Sektör uzun bir zamandan beri para kazanamıyor. Kan kaybediyor. Süt fiyatları çok ucuz, girdiler çok pahalı. Dünyada en ucuz süt Türkiye'de. Maliyetlerin en yüksek olduğu yer, fiyatın en düşük olduğu yer. Bizim tek sorunumuz kaba yem. Çok pahalı. Bizim kaba yem giderimiz devlet tarafından karşılanmazsa, gelecekte süt üretecek kimseyi bulamayız. Son üç yıldan beri ciddi bir anaç hayvan kesimi var. Süt üretimi düştü. Vatandaşın alım gücü de düştüğü için şu anda pazarımız daralmış durumda. İnşallah Gıda ve Tarım Bakanlığımız, sorunları çözecek politikalar üretir. Bakanlık inek başına 5 bin TL yem desteği verirse bu iş yürür. Yoksa bizler batarız."

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.