Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bahar alerjisine dikkat

Özel Deva Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Recep Akgedik, bahar aylarında sıkça yaşanan bahar alerjileri ve astım atakları hakkında bilgi verdi ve uyardı.

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2019 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 07:11
Kaynak: İHA
Bahar alerjisine dikkat

Baharla birlikte artan polenler, alerjisi olanları zor durumda bırakıyor. Polenlerin havaya yayılmasıyla birlikte artan burun kaşıntısı, hapşırma, nezle, burun tıkanması, gözlerde sulanma, sık öksürük ve nefes sıkışması gibi sorunlar, yaşam kalitesini ciddi oranda düşürüyor.

Özel Deva Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Recep Akgedik, bahar aylarında sıkça yaşanan bahar alerjileri ve astım atakları hakkında bilgi verdi ve uyardı.

BAHAR ALERJİSİ NEDEN OLUR?

Yağışlı ve soğuk havaların ardından bahar yavaş yavaş güneşli yüzünü göstermeye başladı. Baharın gelmesi bazıları için hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, solunum sıkıntısı, hışıltılı soluma, öksürük demek. Çoğu insanda bulunan bahar alerjisi de yavaş yavaş kendini hatırlatmaya başladı. Baharla birlikte çimen, ot, çiçek ve ağaçların çiçek açmaları ile polenler atmosfere yayılır ve ağız, burun, göz ve ciğerlerimize kadar ulaşırlar. Özellikle rüzgârlı havalardan sonra polenler havaya daha çok dağıldığı için alerjik solunum yolu hastalıkları olan alerjik rinit ve alerjik astıma bağlı şikâyetler artar.

BAHAR ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Polenlerin daha fazla yayılması sebebiyle özellikle rüzgârlı ve kuru havalarda kendini gösteren bahar alerjisi belirtileri:

- Burun akıntısı, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı

- Gözlerde kaşıntı, sulanma

- Hapşırma

- Öksürük, hırıltılı, hışıltılı soluma ,

- Nefes darlığı

KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

Eğer bahar alerjisine sahipseniz, bu sorundan tamamen kurtulmanız imkânsız. Ancak alacağız basit önlemler ile alerjinin sebep olduğu rahatsızlıkları, hafif şekliyle atlatmanız da mümkün.

- Polenlerin çok yüksek olduğu zamanlarda, kapalı ortamlarda bulunun.

- Bahar aylarında alerjenlerden uzak durmak için kapı ve pencereleri çok fazla açmayın.

- Islak saçların polenleri toplayan bir etkiye sahip olması sebebiyle, dışarı çıkmadan önce saçlarınızı kurutun.

- Kuru ve rüzgârlı havalarda dışarı çıkmayın.

-Yukarıda bahsedilen şikayetler ve durumlar varsa veya daha önceden tanı almış alerjik solunum yolu hastalığı ( Allerjik Rinit, Alerjik Astım ) bulunuyorsa tedavi ve destek için göğüs hastalıkları doktoruna başvurun.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.