Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakbak, önemli konulara dikkat çekti

AK Parti Gaziantep Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Üyesi Dr. Derya Bakbak, New York’ta Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu 63. Oturumuna katıldı.

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2019 13:24
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 17:54
Kaynak: İHA
Bakbak, önemli konulara dikkat çekti

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve TBMM KEFEK Başkanı Canan Kalsın’ında yer aldığı toplantıda, Dr. Derya Bakbak, “Yeni Nesillerin Güçlendirilmesinde Kadın Dostu Politikaların Rolü” etkinliğinde konuştu.

Bakbak, konuşmasında kadın dostu ve kadını önceleyen politikaların ülkelerin gelişmişlik seviyesini ve gücünü gösteren önemli bir unsur olduğunu belirterek “Partimiz ve hükümetiz, bu anlayış içerisinde 16 yıldır kadınlarımızın güçlenmesi ve toplumsal hayatta hak ettiği değeri görmesi amacıyla bu konuyu öncelikli politika alanlarından biri olarak görmekte ve var gücüyle çalışmalarına devam etmektedir” dedi.

Bakbak, kadın dostu politikaların uygulanmasında temel olarak kadın erkek fırsat eşitliği anlayışının hakim olması gerektiğine vurgu yaparak, KEFEK’in bu anlamda yapmış olduğu çalışmaları şu sözlerle aktardı: “KEFEK olarak 31 temel kanunumuzu toplumsal cinsiyet eşitliği anlamında inceleyerek ve eksiklikleri tespit ederek, bu anlamda dünyadaki en geniş yasa taramasını yaparak bu yolda ilk adımı atmış bulunuyoruz. Kadın erkek fırsat eşitliği mekanizmalarının uyumlu çalışması bakımından çok iyi işleyen bir sisteme sahip olan ülkemizde KEFEK ve STK ların bu uyumlu çalışması kadın dostu politikaların yapılmasını hızlandıran bir etkiye sahiptir.

KEFEK olarak parlamentoda ve yerelde eşitlik birimlerinin kurulmasını gençlerin ve özellikle kadınların güçlenmesi anlamında çok önemsiyoruz. Başta parlamento olmak üzere bakanlıklarda eşitlik birimleri kurulması ile yerelde var olan eşitlik birimlerinin güçlendirilmesi öncelikli çalışma alanımız olacaktır.”

Bakbak, parlamentodaki kadın temsil oranının 2002’de yüzde 4 iken bu oranın %17.48’e yükseldiğini hatırlattı, kadının siyasi ve ekonomik katılımın artması kadının toplumdaki sosyal statüsünün artması anlamı taşıdığını belirtti.

KADIN İŞİ-ERKEK İŞİ AYRIMI İSTİHDAMA KATILIMI ENGELLİYOR

Bakbak, “kadın işi” “erkek işi” şeklinde yapılan ayrımların kadınların istihdama katılımının önünden engel oluşturduğuna dikkat çekti, “Çalışma hayatındaki bu tür toplumsal cinsiyet kalıplarının yıkılması, kadınlarımızın farklı sektörlerde ve daha iyi işlerde çalışmalarının önünü açacaktır.” dedi.

KEFEK’in bu konudaki rolüne değinen Bakbak, komisyon bünyesinde kurulan ve başkanlığını yürüttüğü Başta Kız Çocukları Olmak Üzere Gençlerin STEM Alanlarına Yönlendirilmesi Alt Komisyonun önemini anlattı.

Bakbak, Teknolojinin geleceğine ilişkin referans niteliğinde olan Future of Jobs raporunu yayınlayan World Economic Forum (WEF), raporunda 2020 yılına kadar 5.1 milyon adet işin yok olacağını ve 2.3 milyon yeni işin ortaya çıkacağını belirtmiştir. Ortaya çıkacak yeni iş kollarının ise yazılım, donanım, bilgisayar ve elektronik alanlarında olacağı belirtilmiştir.

Dünya Ekonomik Forumun 2016 yılında yayımladığı geleceğin meslekleri raporuna göre, şu anda ilkokulda okuyan bir öğrencilerin %65 şu anda var olmayan işlerde çalışacaktır. Oxford Üniversitesi araştırmasına göre ise, gelecek 20 yıl içinde mevcut mesleklerin %47 ‘sinin yerini bilgisayarlar ya da başka meslekler alacak.

Bu ve buna benzer raporlar bizlere göstermektedir ki kadınlarımızı geleceğin meslekleri olan STEM alanlarına yönlendirmek zorundayız. Bakbak, bu doğrultuda alt komisyonun çalışmalarıyla ülke genelinde bir STEM seferberliği başlatılacağını ve 9 bakanlığın imzasıyla oluşturulacak protokolle ulusal yol haritası benimseneceğini belirtti.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.