Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakbak, Türkiye’nin enerji stratejisine değindi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Güney Doğu Avrupa İşbirliği Süreci Parlementerler Asamblesi (GDAÜ PA) Ekonomi, Altyapı ve Enerji Genel Komitesi Toplantısına ev sahipliği yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2019 17:01
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2023 22:46
Kaynak: İHA
Bakbak, Türkiye’nin enerji stratejisine değindi

Toplantının başkanlığını AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) üyesi Dr. Derya Bakbak yaptı. Bakbak, toplantıda yaptığı açılış konuşmasında Türkiye’nin GDAÜ’nün dönem başkanlığı ve GDAÜ PA’nın kurumsallaşması için sekreterya talebini dile getirdi.

Güney Doğu Avrupa İşbirliği Süreci’nin (GDAÜ) Türkiye’nin öncülüğünde 23 yıl önce hayata geçirildiğini hatırlatan Bakbak, konuşmasına şöyle devam etti: “GDAÜ’nün kurucularından olan Ankara, 2020-2021 dönem başkanlığını üstlenme arzusunu resmen açıklamış bulunmaktadır. Diğer katılımcı ülkelerin fikir birliği içinde olmaları halinde ülkemiz dönem başkanlığı sırasında, bölge ülkelerinin Avrupa ile bütünleşme yolunda çaba harcadığı bir dönemde “bölgesel sahiplenmeyi” ve “kapsayıcılığı” güçlendirmek için gayret gösterecektir. Ayrıca diğer hususların yanı sıra, göç, beyin göçü, beşeri sermayenin kalitesinin artırılması, bölge içi ulaşım bağlantılarının güçlendirilmesi gibi bölgemizin karşı karşıya olduğu sınamaların aşılması konularına da öncelik verecektir.”

Bakbak, GDAÜ PA’nın kurumsallaştırılması için de daimi sekreterya ihtiyacını dile getirdi, “Daimi Sekretaryanın kurulması ile birlikte GDAÜ PA’nın özellikle GDAÜ’nün operasyonel kolu niteliğindeki Bölgesel İşbirliği Konseyi (BİK) ile güçlendirilmiş bir işbirliği anlayışıyla çalışması geleceğe dönük hedeflerimize ulaşılmasına yardım edecektir.” dedi.

GDAÜ PA Altyapı ve Enerji Genel Komitesi Toplantısında “sürdürülebilir kalkınmada enerjinin rolü” başlığının ele alınacağını belirten Bakbak, Türkiye’nin enerji yaklaşımı ile konuya ilişkin Balkan ülkeleri ile işbirliği sürecine değindi.

Bakbak, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Enerji devletlerin dış politikalarına da yön veren önemli bir unsurdur. Enerji kaynaklarına sahip olmak, enerji üretebilmek ve elde edilen enerjiyi pazara ulaştıracak taşıma yollarını kontrol altında tutmak ülkelerin ekonomik gücü ve kalkınması için temel göstergelerdir. Türkiye yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin bir ülke olup coğrafi konumu bu kaynakların etkin kullanımını mümkün kılmaktadır. Örneğin ülkemiz birçok ülkede bulunması mümkün olmayan jeotermal enerji kaynağından dünya potansiyelinin % 8 bölümüne sahip durumdadır.

Türkiye yenilenebilir enerjide sahip olduğu bu güçlü potansiyeli hızla yatırımlara dönüştürmektedir. Bunun bir sonucu olarak, ülkemiz geçtiğimiz yıllarda yenilenebilir enerji güç artışında dünyada ilk dörtte yer almıştır.   Ülkemizde elektrik üretim kapasitesinin yaklaşık yarısı yenilenebilir enerjiden gelmektedir. Ülkemizdeki enerji verimliliği çalışmaları da tüm hızıyla devam etmektedir. Türkiye’nin Enerji Yoğunluğunun 2023 yılına kadar, 2011 yılına göre en az %20 azaltılması hedeflenmektedir.”

Bakbak, Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali projesi Akkuyu NGS'nin inşası, Avrupa'nın da enerji arz güvenliğine katkı sağlayan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP), Türkiye’nin en büyük yerlileştirme projesi olan STAR Rafinerisi, ilk yerli sondaj gemisinin Akdeniz sularında petrol ve doğal gaz aramaya başlaması gibi gelişmelerin Türkiye’yi bu konuda lokomotif güç haline getirdiğine vurgu yaptı.

Türkiye’nin coğrafi konumundan dolayı ülkeler arasında bir nevi koridor görevi üstlendiğini belirten Bakbak, “Bizler yürüttüğümüz enerji politikası ile yalnızca geçit ülke olmak istemiyoruz; enerji temin kaynaklarımızı çeşitlendirmeyi, arz güvenliğini sağlamayı, kullanmak istediğimiz enerji türünün maliyetini düşürmeyi, ihtiyacımızı giderirken ekonomimizi güçlendirmeyi, bulunduğumuz coğrafyaya fayda sağlamayı da hedefliyoruz.” dedi.

Toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Abdullah Tancan da katıldı. Konuşmaların ardından toplantıya katılanlar aile fotoğrafı çektirdi.

Basına kapalı devam eden toplantının ardından heyete, Fethullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında TBMM'nin bombalanan Şeref Holü'ndeki bölümü gezdirildi ve o gece yaşananlarla ilgili bilgi verildi. TBMM Genel Kurul Salonu'nu da gezen heyete Genel Kurul düzeni ve çalışmalarıyla ilgili bilgi aktarıldı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.