Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“BASIN EMEKÇİLERİ BÜYÜK RİSK ALTINDA”

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, yazılı bir açıklama yaparak Türkiye’de hızla yayılan Koronavirüs’ten etkilenecek basın emekçilerini ve sorunlarını dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2020 13:11
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 01:26
Kaynak: İHA
“BASIN EMEKÇİLERİ BÜYÜK RİSK ALTINDA”

Kaplan, basın emekçilerinin can güvenliğinin tehdit altında olduğunu belirterek, basın emekçilerinin moral ve motivasyonu için bu süreçte daha çok desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

“BASIN EMEKÇİLERİNİN SGK VE VERGİ BORÇLARI ERTELENSİN”

Milletvekili Kaplan, açıklamasında basın emekçilerinin SGK ve vergi borçları nedeniyle de zor günler yaşadığını dile getirerek; “Basın İlan Kurumu, SGK ve Maliye’ye borçlu bulunan gazetelerin gelirlerine altı-yedi aydır icra koymuş durumda. Gazete gelirlerinin yarısı Maliye’ye yarısı SGK’ya kesiliyor. Birçok meslek grubunda olduğu gibi basın emekçilerinin de SGK prim ve vergi borçları en az 6 ay ertelenmelidir. İlan ve reklam ücretlerinin KDV oranlarının %18 olduğu belirten Kaplan, KDV oranının da düşürülmesi gerektiğini vurguladı.

“YEREL BASIN BU SÜREÇTE DAHA ÇOK DESTEKLENMELİDİR”

Kaplan, basın emekçilerinin de kamu hizmeti gördüğünün altını çizerek, bu salgının basın emekçileri için de bir tehdit oluşturacağını ifade etti. Kaplan, “Hükümetin açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi, bu zor günlerde işçi, emekçi, esnaf ve yurttaşı hiçbir şekilde kapsamıyor. Hükümet yine yandaş işverenlere destek verip; yurttaşı, işçiyi, çiftçiyi, emekçiyi yok sayıyor” dedi.

Kaplan, “Gece gündüz çalışan, doğru bilgiyi yurttaşlarımıza ulaştırmak için büyük çaba harcayan basın emekçilerimiz, Koronovirüs’ün ülkemizde artmasıyla birlikte büyük risk grubuna girmiştir. Her şart altında görev yapan basın emekçilerimiz bu zor şartlar altındayken de görevlerine devam etmektedir. Basın İlan Kurumu’nun, basın emekçileri için açıkladığı iyileştirmeleri olumlu bulsak da yeterli görmüyoruz. Özellikle yerel basının gelir kaynağı olan özel gün ilanları, abonelik ve reklamlar bu süreçte firmalar, şirketler ve kurumlar tarafından durdurulmak ya da iptal edilmek isteniyor. Yerel basının gelir kapısı olan ve geçimlerini reklam, ilan ve abonelik üzerinden devam ettiren basın emekçileri bu süreçte daha çok desteklenmeli; özellikle büyük firmalar, şirketler ve kamu kuruluşları reklam ve abonelik desteğini devam ettirmelidir.” dedi.

“YEREL RADYO VE TELEVİZYON KURULUŞLARININ TELİF BEDELİ ÖDEMELERİ ERTELENİRSE BASIN KURULUŞLARI BİR NEBZE DE OLSA RAHATLAYACAK!”

Koronavirüs’ün hali hazırda olan ekonomik krizi daha da derinleştirdiğini kaydeden Kaplan, “Özellikle yerel radyo televizyon kuruluşlarının ödemede zorlandığı telif bedellerinin de en az 3 ay ertelenmesi gereklidir. Bunun yanı sıra yayıncılar için enerji bedellerinin en az 3 aylığına alınmaması ya da ertelenmesi basın kuruluşlarını bir nebze de olsa rahatlatacaktır” diye ifade etti.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.