Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başkan Şahin'in büyük başarısı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından Avrupa Şeref Plaketi ödülüne layık görüldü. 

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2017 15:03
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 23:23
Kaynak: İHA
Başkan Şahin'in büyük başarısı

Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen Avrupa Şeref Plaketi Ödül törenine, AB Türkiye Delegasyon Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera, AB Bakan Yardımcısı Ali Şahin ve çok sayıda AB bürokratı katıldı.

ŞAHİN: YUNUS EMRE DİLİNİ YÖNETİM TARZIMIZIN BİR PARÇASI YAPTIK

Ödül töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Dünya'da barışın ve adaletin gittikçe zayıfladığı bir zamanda Gaziantep'in Avrupa Şeref Plaketi ödülünü almasının ayrı bir anlam taşıdığını kaydetti.

Şahin, "AB, neden kuruldu? Neden bu ödüller veriliyor? Biraz, bilgilerimizi ve hafızalarımızı yoklayalım. AB, 2'nci Dünya Savaşı sonrasında 'birlikte rahmet var' anlayışıyla kendi içerisinde birlikler oluşturdu. Üzerinden yarım asır geçmesine rağmen peki, insanlık neden acı çekiyor? AB'nin kuruluş felsefesine dönmesi şart. Avrupa'nın kendi içinde yaşadığı ırkçılık, islamofobi gibi birçok sıkıntıyı aşması gerekiyor. Dünya birliğine ihtiyacımızın olduğu bugünlerde Büyükşehir olarak, başkalarından beklemeden başkalarını suçlamadan yolumuza iki tercihten birisini seçerek devam etmemiz gerekiyordu. Bir tanesi mazeret üretmek, riskleri yönetememek, içine kapanmak bu tercih, insanlığın kaybedeceği bir tercihti. Ama biz Yunus Emre'nin 'Gelin tanış olalım işi kolay kılalım, sevelim sevilelim Dünya kimseye kalmaz' anlayışını Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak yönetim tarzımızın bir parçası yaptık. Gaziantep insani ve vicdani büyük bir sınavdan geçiyor. 500 bin Suriyeli mülteciye gönlümüzü ve soframızı açtık. Birçok sıkıntıya rağmen birlikte yaşıyoruz.

EUROPRİZE'NİN EN BÜYÜK ÖDÜLÜNÜ ALACAĞIZ

2012'de Asım Güzelbey döneminde başvurulan Europrıze ödüllerine biz de 2015 yılında yaptığımız çalışmaların ikinci aşamasını bitirdik. Bugün ödülümüzün üçüncü aşaması için bir aradayız. Europrize'nin en büyük ödülünü seneye bu salonda alacağız inşallah.

DÜNYA'DAKİ BELEDİYELERLE YARIŞIYORUZ

Kültürel ve sosyal alanda yürütülen çalışmalardan diğer şehirlerden ne farkınız var dendiğinde anlatacak o kadar güçlü yönlerimiz var ki. Şehirler arasında çok yüksek bir rekabet var. Şehir ekonomileri yarışıyor. Biz sadece kendi bölge ve kendi şehirlerimizle değil, küreselleşmenin sonucu olarak ABD'deki Çin'deki bir belediyeyle yarışıyoruz. Bu rekabeti yönetebilmemiz için hangi alanda yarışmacı olmamız gerektiğini keşfettik. Anadolu'nun kültürel mirasının gücünü geçmişteki şanlı şöhretli tarihini Dünya'ya tanıtmamız gerekiyordu. Bu anlamda elimizdeki büyük hazineyi büyük mirası uluslararası alana taşımak için büyük gayret gösterdik. Harabe deyip yüzüne bakmadığımız yıllarca yıkılmasına fırsat verdiğimiz tarihi mekanları büyük bir hazineye dönüştürdük. Bereketli hilal dediğimiz tarihi ipek yolunu, kardeşlik ve kalkınma yolu haline getirdik" dedi.

Şahin, selamlama konuşmasının ardından Gaziantep'in AB ekseninde kültürel mirasla ilgili çalışmaları sunum eşliğinde katılımcılara anlattı.

MUNUERA: AB VE GAZİANTEP ARASINDA İŞBİRLİĞİ KURULMASI GEREKİYOR

AB Türkiye Delegasyon Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera, Gaziantep'e ilk kez geldiğini belirterek, Ankara'da Gaziantep yemeklerini tattığını söyledi.

Gaziantep ile AB arasında bir işbirliğinin kurulması gerektiğine inandığını anlatan Munuera, kültürel mirasın yaşatılabilmesi için sıkı bir işbirliğinin önemine değindi.

AB ülkelerindeki etkili çalışmalarından ötürü başkan Şahin'e teşekkür eden Munuera, Gaziantep'in kültürel mirasa sahip çıkmasının önemli bir başarı olduğunu anlattı.

ALİ ŞAHİN: GAZİANTEP BİR TANIMA SIĞMAZ

AB Bakan Yardımcısı Ali Şahin, Gaziantep'in kolay kolay bir tanıma sığmayacağını aktararak, "Tanıma sığacak bir şehir değiliz, gerçekten çok müstesna bir şehir, Gaziantep. Bu şehir öyle bir şehir ki bir sokağının ucunda Kürt vatandaşı yaşar, diğer ucunda Arap, bir diğer ucunda bir alevi bir ucunda bir sünni yaşar, o evlerde her akşam bir çeşit yemek yapılır ama bir evde 4-5 çeşit yemek yenilir. Her evde pişen yemek her akşam bir evde yenir. Asurlar, Hititler, Romalılar, Osmanlı, Mezopotamya coğrafyasının merkezinde yüzyıllardır katman katman medeniyeti bağrında beslemiş, büyütmüş bugün Gaziantep'e evrilmiş olması hasebiyle Gaziantep aynı zamanda şehri medeniyettir. 173 ülkeye ürettiğini ihraç eden 7 milyar dolarlık ihracat geliri olan bir şehirdir .u yönüyle Gaziantep, şehri ticaret ve sanayidir. 500 bin Suriyeliyi asla gücenmeden kırmadan kendi kardeşi gibi bu şehirde besleyen her şeyini onlarla paylaşan Gaziantep, şehri kardeşlik, şehri merhamettir" diye konuştu.

GAZİANTEP ÇOKTAN AB'NİN TAM ÜYESİ OLMALIYDI

Avrupa Birliği'nin birlikte yaşamak ve birlikte büyümek felsefesiyle kurulduğunu bildiren Şahin, şunları kaydetti: "AB inşa edilmeden önce Gaziantep birlikte yaşamak ve büyümek kültürüne sahip bir şehirdir. Türkiye'nin diğer şehirleri gibi Gaziantep çoktan AB'nin tam üyesi olmayı hak ediyordu. Tam 59 yıldır AB tam üyelik sürecinde bekletilmenin acısını ve sızısını çekiyor. AB bakanlığı olarak kente değer katmaya devam ettiklerini bu kapsamında 10 milyon avro hibeyle Gaziantep'e bir Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Projesi üzerine çalışıyoruz, 2018 yılında inşallah bu projenin tamamlanmasını düşünüyoruz."

Gaziantep Vali Yardımcısı Uğur Aladağ ise, şehrin hem kültürel hem de sanayi açısından bölgenin önemli şehirleri arasında olduğunu belirterek, şehri tanıtıcı bir konuşma yaptı.

Kharkiv Dış İlişkiler Şube Müdürü ve Europrize Sorumlusu Alina Shenogolets, Kharkiv Belediye Başkanı Hennadiy Kernes'in tebrik mektubunu okudu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, şeref plaketini AB Türkiye Delegasyon Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera'nın aldı.

AB Komisyon başkanları da video konferansla Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin'i ve Gaziantep halkını alınan AB Şeref Ödülü dolayısıyla kutladı.

Törenin ardından Europrıze Ödülleri ve Sergisi gezildi. Program meclis fuayesinde düzenlenen kokteyle sona erdi.

AB ŞEREF PLAKETİ

Avrupa Şeref Plaketi ödülünün alınmasında, şehirlerin faaliyetlerine Avrupa'daki belediyeleri ne kadar dahil ettiği, kültürel ve sosyal etkinliklerini ne ölçüde gerçekleştirdiği, uluslar arası gençlik programlarını ve sosyal, kültürel açıdan birlik beraberliğin sağlanması çerçevesinde dezavantajlı gruplara ne ölçüde etki edildiği konuları dikkate alınarak veriliyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.