Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Budak’tan çözüm önerileri

DEVA Partisi Gaziantep Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mehmet Budak, Türkiye’de adalet ve yargı camiasının karşı karşıya olduğu sorunlara değinerek çözüm önerilerinde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 08.08.2022 16:52
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 00:27
Kaynak: İHA
Budak’tan çözüm önerileri

“Mevcut hükümet sistemi ile yasama, yargı ve yürütme cumhurbaşkanın denetimine ve kontrolüne girerek kuvvetler ayrılığının sonunu getirmiştir.” diyen Budak, bu nedenle sistemin tıkandığını kurumların işlevsiz hale gelerek içinin boşaltıldığını söyledi.

DEVA Partisi olarak Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakatı’nı ortaya koyarak Demokrasiye Geçiş Eylemi Planı’nı oluşturduklarını ifade eden Budak  “Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ülkemizi getirdiği bu çıkmazdan ve tek adam rejiminden kurtararak ortak aklın öne çıktığı güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmeyi planlamaktayız.” Dedi.

Toplumun adalete ve yargıya olan güveninin en alt seviyeye indiğini vurgulayan Budak “Bu kapsamda toplumun kanayan yaralarından biri olan  OHAL KHK’leri ile işlerini kaybetmiş ve yargı kararıyla suçsuz bulunmuş, kovuşturmaya yer olmadığına ve beraat kararı almış  veya haklarında adli bir soruşturma bulunmayan kişilerin görevlerine ivedilikle dönmelerini sağlayarak hak ve itibarlarını iade edeceğiz.” Diye konuştu.

“Yargı Eylem Planı’’ ile hukuk ve adalet alanında yapmayı planladıkları reformları kamuoyu ile paylaştıklarını bu eylem planı ile hukuk fakültelerinden barolara, avukatlık mesleğine, tüm yargı kurumlarını ve meslek mensuplarını kapsayacak şekilde kapsamlı bir çalışma ortaya koyduklarını belirten Budak Türkiye’yi, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkeme kararlarının keyfi olarak uygulanmadığı bir ülke olmaktan çıkaracaklarını söyledi.

Budak sözlerine şöyle devam etti: “Vatandaşlarımızın gece ya da sabahın erken saatlerinde evlerinden alınmadığı herkesin kendisini hukuki güvenlik içinde hissettiği, herkesin hak arama özgürlüğünün teminat altına alındığı bir yargı sistemi inşa edeceğiz. Bu minvalde avukatlık mesleğine anayasal statü kazandırıp barolar ile savunmayı güçlendireceğiz.

Vatandaşlarımızın yargıya olan güvenini arttıracak ve adalete erişimini temin edecek tüm adımları kararlılıkla atacağız. Bu manada yargının iş yükünü hafifleterek etkin soruşturma ve kovuşturmaların önünü açmak için yargı üzerindeki baskılara son vereceğiz. Hukuk devletinin olmazsa olmazı yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığının teminat altına alınmış olmasıdır. Bu kapsamda HSK’nın yapısını ve seçilme usulünü değiştirerek yüksek yargı üzerindeki siyasi taassubu ortadan kaldıracağız. Ehliyetsiz ve liyakatsiz kadroların elindeki devlet kurumları maalesef can çekişmekte, adam kayırma ile yolsuzluklar ayyuka çıkmış durumdadır. Bu kapsamda devlet kadrolarında işe alımlarda uygulanan mülakat sistemini kaldırarak yazılı sınavın esas alındığı bir sitemi getireceğiz.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.