Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Büyükşehir yöresel ürünlere sahip çıkıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, ata tohumlarını koruma amacıyla Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile önemli bir protokole imza attı.

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2020 15:01
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2023 23:22
Kaynak: İHA
Büyükşehir yöresel ürünlere sahip çıkıyor

Bu kapsamda havrani ve sarı başak buğdaylarının üretimi büyükşehir desteği ile Gazi şehirli çiftçilere yaptırılarak gelecek nesillere aktarılacak.

Gastronomisiyle ünlü Gaziantep’in lezzetinin sırrı olan yöresel ürünlerin korunması için harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, ata tohumlarının korunması ve üretime geçilmesi için önemli bir protokole imza attı. Yöresel lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile ortak yürütülecek işbirliğinin Büyükşehir Belediyesi başkanlık makamında yapılan imza törenine, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Latif Karadağ, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Özdemir, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanı Kenan Seçkin ile Şeihtkamil ve Şahinbey Ziraat Odaları başkanları katıldı. Protokol ile birlikte Gazi şehrin kültüründe yer alan havrani ve sarı başak buğdaylarının tohumu Şehitkâmil ve Şahinbey’de belirlenen ve ata tohumunu tanıyan çiftçilere üretilmesi için verilecek. Üretilen ürünlerin tohumları alınarak korunacak. Bu sayede ürünün, çoğaltılması, pazarlanması ve sürdürülebilirliği sağlanacak.

ŞAHİN: BU PROTOKOLDE İMZALAR SAĞLIĞA GELECEĞE ATILIYOR

Protokolde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’in dünya tarafından tescillenen lezzetin başkenti olduğunu hatırlatarak, “Lezzet topraktan, tohumdan, güneşten, çiftçiden başlıyor. Bu lezzeti daha da sürdürülebilir kılmak için buradayız. Çünkü biz, Mezopotamya ile Akdeniz arasındaki geçiş bölgesinde bulunuyoruz. Bereketli hilalin ortasındayız. Bizim coğrafyamızın en önemli gücü tahıl çeşitliliğimizdir. Özellikle bizim yeni hedefimizi de tohum bankası kurmak yer alıyor. Baharat kütüphanesi oluşturmak istiyoruz. Bunun için de kendi ata tohumumuzu çiftçimize kullanabilir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Çok özgün projeler yapmaya devam ediyoruz. Bu da onlardan bir tanesi. Yeni bir dünya kuruluyor. Kendi kendine yetebilme çok önemli, tedarik zinciri de keza öyle. Bu yeni kurulan dünya düzenini de hak ettiğimiz yere ulaşmamız için kendi özümüzden gelen buğday tohumumuzu daha fazla tanıtmamız lazım. Bu protokolde imzalar sağlığa, geleceğe atılıyor” diye konuştu.

ÖZDEMİR: TOHUMU YERİNDE ÜRETMEK ÖNEMLİ BİR HUSUS

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr.Fatih Özdemir projeye Başkan Fatma Şahin’in verdiği desteklerden dolayı teşekkür ederek, “Biz, bakanlığımızın TAGEV’e bağlı bir AR-GE birimi olarak yerel ata tohumlarını toplayıp üretime güçlü bir şekilde kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bunun yanı sıra işimiz sadece bununla bitmiyor. Yerel güçlerimizden olan STK’larımızın desteğiyle bu tohumların kendi kokusu ve dokusuyla kendi orijini olan yerlerde devam ettirilmesi de ayrı bir önemli husustur. Bu proje bir başlangıç buradan daha güzel projelere yol alırız diye ümit ediyorum” dedi.

SEÇKİN: YOK OLMAYA YÜZ TUTMUŞ ÜRÜNLERİN ÜRETİMİN ARTTIRARAK ÇİFTÇİYE SAHİP ÇIKACAĞIZ

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanı Kenan Seçkin ise çocukluk dönemlerinde ata tohumu ile üretilen ürünlerin kokusunun kendine çektiğini belirterek şunları söyledi: “Şimdi, o tatları tekrar insanlarımızın damak zevklerine uygun olarak sunmak için Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in talimatıyla Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile ortak bir proje hayata geçirdik. Dolayısıyla yemek çeşitlerinin çoğaltılması bağlamında protokol imzaladık. Bunun devamı olarak da bunları çiftçilere periyodik olarak yok olmaya yüz tutmuş ürünlerin üretimini artırarak sahip çıkacağız.”

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.