Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cerrahinin olmazsa olmazı 'anestezi'

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2017 11:18
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2023 17:54
Kaynak: İHA
Cerrahinin olmazsa olmazı 'anestezi'

Özel Gaziantep Anka Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Ali Şeker, 16 Ekim Dünya Anestezi Günü'nü kutlayarak, cerrahi girişimlerde vücudun tüm dengesinin fizyolojik sınırlar içinde tutulması açısından anestezinin çok önemli olduğunu ifade etti.

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Ali Şeker, anestezinin hastanın ameliyat sürecini güvenli tamamlamasına olanak sağladığını ifade ederek, anestezi tarihi hakkında bilgiler verdi. Şeker, "Ameliyatlar yaklaşık 150 yıldır anestezi ile yapılmaktadır ve ameliyat tekniklerinin gelişmesi anesteziyolojideki gelişmeler ile birlikte olmuştur. Dünyada modern anlamda ilk anestezi bir hastaya 16 Ekim 1946 tarihinde Amerika’da Dr. John Collins Waren tarafından Gilbert Abbott isimli işçiye uygulanmıştır. Anestezi; anestezist tarafından uygulanan bir işlem olup, ameliyat öncesi ve sonrası da dahil olmak üzere, ameliyat süresince hastanın ağrı duymamasını, yapılan girişime tahammülünü, ameliyattan sonra süreci hatırlamamasını ve konforunu sağlamak üzere geliştirilmiş bir dizi tıbbi uygulamanın adıdır. Anestezi, kelime anlamı olarak 'hissizlik, duyusuzluk' demektir. Bundan dolayı, ameliyatlar hasta için ağrısız ve hatırlanmayan işlemlerdir. Ancak, güvenle ameliyat olabilmeniz için duyunun ortadan kaldırılması gerekli olmakla birlikte, yeterli değildir. Ameliyat sırasında, solunum, dolaşım gibi yaşamsal işlevleriniz de kontrol altında tutulmalıdır. Bu nedenle anestezi uzmanı sizin her bakımdan koruyucunuzdur. Anestezi uzmanları ameliyat öncesi hastayı muayene eder, ameliyat için en uygun anestezi yöntemine karar verir ve hastanın ameliyata ameliyata hazır duruma gelmesini sağlar" ifadelerini kullandı.

Anestezi uygulamalarının bir ekip işi olduğunu vurgulayan Dr. Şeker, “Bu ekip içerisinde anestezi uzmanı, teknikeri ve teknisyeni bulunur. Bu sağlık çalışanları hastanelerin ameliyathanelerinin, yoğun bakım ünitelerinin, acil servislerinin devamlı elemanlarıdır" dedi.

ANESTEZİ YÖNTEMLERİ

Şeker, genel, bölgesel ve lokal olmak üzere 3 çeşit anestezi yöntemi olduğunu ifade ederek, "Hastaları ameliyat öncesinde ayrıntılı olarak değerlendiririz. Böylece hastaya uygulayacağımız anestezi yöntemine ve hangi ilaçları kullanacağımıza karar veririz" diye konuştu.

Uzman Dr. Şeker, anestezi yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi:

"Genel anestezi, yaşamsal fonksiyonlarda bir değişiklik olmasına izin verilmeden kontrollü, geçici bilinç kaybı ve derin uyku halidir. Hastanın anestezi altında bilincinin tam kapalı ve şuursuz olduğu için hasta, ameliyat süresince hiçbir şey hatırlamaz ve hissetmez. Hastanın hayati fonksiyonları anestezi doktoruna emanettir. Bölgesel anestezide ise; vücudun sadece ameliyat edilecek kısmı uyuşturularak yapılır. Operasyonun yerine göre bir iğne yardımıyla ilaç verilerek vücudun belirli bir bölgesi uyuşturulur. Bölgesel anestezi diye adlandırdığımız bu uygulamaların epidural anestezi, spinal anestezi, bölgesel sinir blokları gibi çeşitleri vardır. Operasyonun yerine göre bir iğne yardımıyla ilaç verilerek vücudun belirli bir bölgesi uyuşturulur. Lokal anestezi ise; küçük cerrahi girişimlerde sadece girişimin yapıldığı bölgenin uyuşturulması ile gerçekleştirilir. Bölgesel ve lokal anestezide uygulanırken hasta uyanıktır ve bilinci yerindedir.”

Özel Gaziantep Anka Hastanesinde anestezi ekibinin ameliyathane, yoğun bakımlar ve ihtiyaç halinde hastane genelinde çağdaş her türlü anestezi hizmetini sunduklarını dile getiren Dr. Şeker, tüm anestezi çalışanları, tekniker ve teknisyenlerinin anestezi gününü kutladı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.