Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP’li Ekici’den ‘Atatürksüz para’ sorusu

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Darphane’nin “hatıra nitelikli tedavül madeni para basmak ve dağıtmak” gibi bir yetkisinin olmadığını belirterek bu nitelikteki paraların mevzuatta yeri olmadığına işaret etti.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2017 12:45
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2023 17:38
Kaynak: İHA
CHP’li Ekici’den ‘Atatürksüz para’ sorusu

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in cevaplaması istemiyle verdiği önergede, “hatıra nitelikli tedavül madeni para”ların hangi yasal dayanakla basılıp tedavüle sokulduğunun açıklanmasını istedi.

Önergesinde, ‘madeni ufaklık ve hatıra para’ basımı ve dağıtımının Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yapıldığını, ilgili mevzuat hükümleri gereğince bu paraların alışverişte kullanılan ve bir yüzünde tedavül değerinin belirtildiği diğer yüzünde ise Atatürk profil rölyefinin yer aldığı madeni paralar olduğunu kaydeden Ekici, hatıra paraların ise; önemli olay ya da devlet büyüklerini anmak amacıyla sınırlı sayıda basılan ve alışverişte kullanılmayan paraları ifade ettiğine dikkat ekti.

Hal böyle iken, Darphane tarafından 2012 yılında, üzerinde Atatürk rölyefinin çıkarılarak Türkçe olimpiyatlarının logosunun olduğu 1 milyon adet 1 TL’nin hatıra para adı altında alışverişte kullanılmak üzere piyasaya sürüldüğünü anımsatan Ekici, önergesinde şu tespitlere yer verdi:

“Kamuoyundan gelen tepkiler üzerine Darphane tarafından ‘hatıra nitelikli tedavül madeni para’ adı altında yeni bir kavram üretilerek, mevzuata aykırı bu paralar olağanlaştırılmaya çalışılmıştır. Şimdi de aynı kavram altında, 15 Temmuz hain saldırı girişimini engelleyerek, bu uğurda şehit ve gazi olanların anısına basılan 80 milyon adet 1 Lira piyasada dolaşımdadır. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün resmi web sitesinde de ne Türkçe olimpiyatları için ne de 15 Temmuz şehit ve gazilerinin anısına basılan ve alışverişte kullanılmak üzere piyasaya sürülen paralar yer almaktadır. Çünkü Darphane’nin hizmetleri arasında ‘hatıra nitelikli tedavül madeni para basmak ve dağıtmak’ gibi bir tanım bulunmamaktadır.”

CHP’li Ekici bu saptamaların ardından Başbakan Yardımcısı Şimşek’ten şu sorulara cevap vermesini istedi:

- Şu anda piyasada dolaşımda kaç adet madeni para bulunmaktadır? Bunlar kaçı 1 liradır?

- Piyasada dolaşımda olan madeni 1 liraların kaçının üzerinde Atatürk profil rölyefi bulunmamaktadır? Piyasada dolaşımda bulunan 1 liraların kaçının üzerinde “Türkçe olimpiyatları” logosu bulunmaktadır?

- Darphanenin “Türkçe olimpiyatları” logolu 1 liraları alışveriş amaçlı piyasaya sürmesinden bu yana sık sık kullandığı “hatıra nitelikli tedavül madeni para” tanımı hangi mevzuatta yer almaktadır?

- Alışverişte kullanılmak üzere piyasaya sürülen 1 milyon adet Türkçe olimpiyatları logolu ve 80 milyon adet 15 Temmuz paralarının Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün resmi web sitesinde yer almamasının sebebi nedir?

- Sn. Şimşek tarafından yapılan bir açıklamada (21 Şubat 2017 tarihli TBMM Genel Kurulu) hatıra paraların sınırlı ölçüde basıldığı vurgulanmaktadır. Bu sınır nedir?

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.