Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP’Lİ KAPLAN: İLAÇTA TARİHİ KRİZ KAPIDA!

Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan yazılı açıklama yaparak, ilaç fiyatlarında kur güncellemesinin yapılmaması halinde ülkenin büyük bir ilaç kriziyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2022 15:40
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 07:41
Kaynak: İHA
CHP’Lİ KAPLAN: İLAÇTA TARİHİ KRİZ KAPIDA!

CHP’li Kaplan’ın açıklaması şöyle: “Türkiye’de şu an bir ilaç krizi yaşanıyor. Sorun için yapıcı adımlar atılmazsa tarihte görülmemiş bir krizle karşı karşıya kalacağız.

Son bir yılda ilaç fiyatlarına önce %37 daha sonra %25 zam yapıldı. Buna rağmen beklenen iyileşme gerçekleşmedi. Çünkü devletin ilaç firmalarına belirlediği satış kuru, gerçek döviz kurunun altında seyrediyor. Türkiye döviz kurunda rahatlama olmazsa ve devlet satış kurunu güncellemezse tarihi bir ilaç kriziyle karşı karşıya kalacak. En basitinden ağrı kesicilerde bile tedarik sorunu yaşanıyor.

Konuyu daha da derine indirdiğimizde ise hayati riskin yüksek olduğu tansiyon ve kalp ilaçlarında, göz tedavisinde kullanılan ilaçlarda, diyabet hormon ve hatta hatta kanser ilaçlarının temininde büyük bir krizi yaşadığımızı görüyoruz.

İlaç depolarında özellikle ithal ilaçların temininde ciddi sorunlar var. Dolayısıyla doktorların yazdığı ilaçlar, elde olmadığı için bu sefer vatandaşla eczacılar karşı karşıya geliyor. Sağlık hizmetlerinin ilk basamağında yer alan eczacılar, birçok ilde de görüldüğü gibi kabul edilemeyen şiddet olaylarının mağduru oluyor. Zaten vatandaşlar, AKP’nin yarattığı ucube sağlık sistemi sebebiyle randevu almamakta zorluk çekiyor. Bir randevu için 2 ay bekledikleri oluyor. 2 ay sonra tedavi olunca ise doktorun yazdığı ilaç bu sefer eczane raflarında bulunmuyor.  Dolayısıyla, iktidar hem vatandaşı hem eczacıyı mağdur ediyor.

Geçen yıl ilaç fiyatlarındaki sabit Euro kuru 4.57TL iken reel Euro kuru 14.85TL idi. Bu yıl ise bakanlığın belirlediği sabit kur 7.86’ya yükseltildi ancak reel kur 18.21TL. Dolayısıyla arada büyük bir uçurum var. Bakanlığın bu duruma el atması şart.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.