Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP’Lİ VEKİLİN ANTEP FISTIĞI İSYANI

Antep fıstığı ile ilgili sorunları her fırsatta dile getiren CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, AKP Hükümetinin ve AKP’li milletvekillerinin fıstık üreticisine sahip çıkmadığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2022 14:16
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 18:58
Kaynak: İHA
CHP’Lİ VEKİLİN ANTEP FISTIĞI İSYANI

Fındık üreticisi, çay üreticisi devlet eliyle korunurken, taban fiyatlaması yapılırken neden fıstık üreticisi destek görmüyor?” diyen CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, isyan etti!

“Cumhurbaşkanından-bakanlara, bakan yardımcılarından-bürokratlara Karadeniz ağırlıklı bir destek var fındığa” diyen Yılmazkaya, “Ama Antep fıstığının sahibi maalesef yok!” dedi.

Konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Yılmazkaya, “Bölge milletvekilleri olarak ben olayım diğer Milletvekilimiz İrfan Kaplan olsun, fıstık üreticisinin yaşadığı sorunları her fırsatta dile getirmemize rağmen bu konuda samimi olmayan iktidar, bölgenin bu önemli sorununa bir türlü sahip çıkmıyor” dedi.

“Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır illerindeki iktidar milletvekilleri ve bakanlar neden fıstığa sahip çıkmıyor çok merak ediyorum” diyen Yılmazkaya, “Fıstığı ve fıstık üreticisinin sahipsiz bırakan İktidar, samimi olsa bu sorunu kısa sürede çözer” dedi.

Yılmazkaya, “Fıstık fiyatını regüle ederek üreticiyi koruyan Güneydoğu Birliğinin kapatılmasıyla birlikte piyasadaki belirsizlik 10 yıl süresince Antep Fıstığı üreticisi aleyhine gelişti.

10 yıl önce kapatılan, fıstığın taban fiyatını belirleyen ve hiçbir zaman özel sektörü fırsat vermeyen merkezi Gaziantep’te bulunan Güneydoğu Birlikten sonra fıstığın sahipsiz bırakılması nedeniyle fıstık üreticisi fırsatçılık yapan bazı stokçuların eline kaldı! Bu fırsatçılardan herkes gibi işini düzgün yapan tüccarımız ve esnafımızda şikâyetçi” dedi.

HÜKÜMET BOŞ VAATLER VERMESİN!

“Fıstık üreticisi haksızlığa uğruyor!” diyen Yılmazkaya, “Hükümet, fındıkta yaptığı gibi sürecin kontrolünü elinde bulundurarak gerekli argümanları oluşturmazsa, fıstık üreticisi maalesef her yıl olduğu gibi yine fırsatçıların eline düşecektir. AKP Hükümeti üreticiler arasında çifte standart uygulayarak Antep fıstığına sahip çıkmıyor.  

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en önemli geçim kaynaklarından birisi olan Antep fıstığının bu kadar değersizleştirilmesi kabul edilebilir değildir” dedi.

Yılmazkaya, “Kuraklıkla, fıstık ağaçlarındaki hastalıklarla, üretim maliyetlerinin yüksekliğiyle mücadele eden Antep fıstığı üreticileri rekolte düşüklüğünün yanı sıra birde taban fiyat olmadığı için büyük mağduriyetler yaşamaktadır.

20 yıldır iktidarda olan Hükûmetin boş vaatler yerine fıstık üreticisini koruyucu, taban fiyatı düzenleyici politikaları bir an önce hayata geçirmesi gerek!

Maalesef fıstık üreticisi fındık üreticisi kadar değer görmüyor! Hükümet Antep fıstığına üvey evlat muamelesi yapıyor!”dedi.

TOPRAK MAHSÜLLERİ OFİSİ HARAKETE GEÇMELİ!

Yılmazkaya, “Üreticinin beklentisi fındıkta olduğu gibi taban fiyat ve alan bazlı destek verilmesi. Devlet, sürecin kontrolünü elinde bulundurarak gerekli argümanları oluşturmazsa maalesef üretici fırsatçıların eline düşüyor. Hükûmetin bu konuda düzenleyici politikaları bir an önce hayata geçirmesi gerek. Bu kapsamda Toprak Mahsulleri Ofisi bir an önce harekete geçerek; mazot, gübre, tarım ilaçları ile sulama gibi girdi maliyetlerindeki 5-6 kat artışı da göz önünde bulundurup üreticinin emeğine değer biçerek alım yapmalıdır. Toprak Mahsulleri Ofisi  “OFİS ÇİFTÇİNİN KARA GÜN DOSTUDUR” sloganı ve felsefesi ile kurulmuştur. Çiftçinin kara günü içerisinde bulunduğumuz günlerdir. Bu sözler sloganda kalmamalı. Toprak Mahsulleri Ofisi bu kara günlerde çiftçilerimizin, üreticilerimize yanında olmayacaksa ne zaman yanında olacak” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.