Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“ÇİMENTO, DEMİR VE BETONA GELEN ZAMLAR İLE İNŞAAT SEKTÖRÜ KRİZDE”

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2020 11:30
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 00:18
Kaynak: İHA
“ÇİMENTO, DEMİR VE BETONA GELEN ZAMLAR İLE İNŞAAT SEKTÖRÜ KRİZDE”

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, pandemiyle birlikte birçok problem yaşayan İnşaat sektöründeki sorunlar ile ilgili yazılı bir açıklama yaparak, son 3 ayda özellikle beton, çimento ve demire yapılan zamların inşaat sektörüne ağır bir darbe vurduğunu kaydetti. 

Milletvekili yaptığı açıklamada “çimento, beton ve demire döviz artışına bağlı olarak son aylarda çimentoya yüzde 15, demire ise yaklaşık yüzde 40 civarında yapılan zamlarla inşaat sektörü ciddi anlamda ekonomik krize girdi. Dövizin Türk Lirası karşılığında yükselmesi imalat rakamlara gelen ağır zamlar konut fiyatlarını da yükseltti. İnşaat malzeme maliyetlerinin yüksek olmasını engelleyecek tedbirlerin geliştirilmesi gerekiyor. Özellikle inşaat malzemelerin yerli üretimi için sektörün daha fazla hibe ve teşvik ile desteklenmesi gerekiyor” dedi.

“RUHSAT HARÇLARI DÜŞÜRÜLMELİ”

Kaplan, belediyelerin ruhsat harçlarının da oldukça fazla olduğuna dikkat çekerek “Bu dönemde belediyeler de taşın altına elini koymalı. Ruhsat harçlarını yeniden düzenleyerek daha az miktarlara çekmeli” dedi.

“FİRMALARA DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ VERİLMELİDİR”

İnşaat sektöründeki firmaların bankalardan kredi almalarının da zorluğuna dikkat çeken Milletvekili, “İnşaat sektöründeki firmalara daha fazla kredi olanağı sunulmalı. Pandemi öncesi konut kredilerinin yüksekliği nedeni ile inşaat sektörü ciddi sıkıntı yaşadığı bu dönemde özel ve kamu bankalarının kredi faizlerini düşürmesi ile biraz nefes alan sektörün bitme noktasına gelmemesi için bu sektöre ürün üreten sanayiciler de daha fazla desteklenmelidir” diye ifade etti.

Ekonomik anlamda ülke olarak oldukça zor günler geçirildiğinin altını çizen Kaplan, “Yerli üretimin ne kadar önemli olduğunu pandemi de bir kez daha görmüş olduk. İnşaat sektöründe kullanan malzemeler için yerli üretim politikaları geliştirilmelidir ve bu kapsamda sektör için Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları arttırılmalıdır” dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.