Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuklarda inmemiş testise karşı kısırlık uyarısı

Özel Hatem Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.M.Ergün Parmaksız, inmemiş testisi tanımlayarak, neden olabileceği sorunlar ve ne yapılması gerektiği konusunda bilgiler verdi.

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2016 13:23
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2023 00:39
Kaynak: İHA
Çocuklarda inmemiş testise karşı kısırlık uyarısı

İnmemiş testisin, erkek çocukların cinsel organlarına ait en sık rastlanan anormalliklerin başında geldiğine dikkat çeken Özel Hatem Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.M.Ergün Parmaksız,‘Anne karnındaki bebekte testisler, karın içinde böbrek komşuluğunda gelişmeye başlar. Doğuma yakın dönemde testisler karından aşağı doğru inerek kasık kanalından geçer ve her iki taraftaki torbalara yerleşir. Testislerin normalde bulunması gereken torbalar içine yerleşmemesine ‘inmemiş testis’ denir. Bu çocuklarda testis çoğunlukla kasık kanalı içinde, bazen de kanalın dışında bir yerde veya karnın içerisinde kalabilir ’dedi.

İNMEMİŞ TESTİS NASIL ANLAŞILIR?

İnmemiş testisin el muayenesi ile tespit edilebileceğini vurgulayan Özel Hatem Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.M.Ergün Parmaksız, 'Eğer tek taraflı inmemiş testis durumu var ise dışarıdan bakıldığında iki torba arasında büyük farklılık gözlemlenir. İki taraflı inmemiş testis durumunda, yeterli gelişme olmadığından her iki torbanın da yassı olduğu görülür. İnmemiş testis sağ tarafta sıklıkla görülmektedir. Nadiren iki tarafta da görülebilir. Ayrıca inmemiş testis şayet yerinde değil ise karın içinden skrotumun girişine dek hemen her yerde bulunabilir. Genellikle bulunduğu yer ise kasık kanalının çıkış noktasıdır. Eğer testis karın içerisinde değil ise çocuk cerrahı tarafından yapılan fiziksel incelemede testis mutlaka saptanır. Bazı durumlarda testis kanala girmeyip karın içinde kalmış olabilir’ dedi.

İNMEMİŞ TESTİS KISIRLIĞA NEDEN OLUR MU?

Testislerin görevlerini normal şekilde yapabilmeleri için, vücut ısısından 3-4 derece daha düşük bir ortamda bulunmaları gerekir. Torbalar, testis için gereken bu koşulları sağlar. Çünkü bu bölgede ısı 33 dereceyken; kasık kanalında 35, karın içinde 37 derece civarındadır. Yüksekte kalmış ve hiç aşağıya inmemiş testisler, ısıdan etkilenir, hücrelerinde belirgin hasar oluşarak fonksiyonları bozulur. Testisin torba dışında daha sıcak bir ortamda kalması, sperm yapısında bozulmaya ve ileride kısırlığa yol açabilir. Özellikle, ameliyatla düzeltilmeyen iki taraflı inmemiş testisi bulunanların çocuk sahibi olma şansı belirgin biçimde düşer.

İNMEMİŞ TESTİS KANSERE NEDEN OLUR MU?

Testis kanseri hastalarının yüzde 10'luk bir diliminde inmemiş testis durumu saptanmıştır. İnmemiş testis durumu olan fakat gerekli müdahalenin zamanında yapılmadığı hastalarda, özellikle 30-40 yaş aralığında kanser riski oldukça fazladır.

YAŞ İLERLEDİKÇE TEDAVİ ŞANSI AZALIR MI?

Çocuklarda inmemiş testiste erken teşhisin önemine değinen Özel Hatem Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.M.Ergün Parmaksız, ‘10 yaşını geçmiş ya da 15 yaşında tamamen ölmüş yumurtalarla gelen hastaların tedavi şansları neredeyse yok. 15 yaşına gelmiş bir çocuğun yüzde 99 oranında testisi bir işe yaramaz ve bu testis çıkarılıp silikondan yapay testis yapılması gerekir. Eğer iki testiste birden sorun varsa, çocuk sahibi olma şansı da kalmaz’ dedi.

TEDAVİDE CERRAHİ MÜDAHALE GEREKİR Mİ?

Testisin torbanın hemen yukarısında olması gibi çok sınırlı bazı durumlarda hormonal tedaviyle testislerin kısmen torbaya inmesi sağlanabilir. Ancak bu tedavi, başarı şansı düşük, yan etki ihtimali büyük bir tedavi şeklidir Gerçek inmemiş testisli çocuklarda asıl tedavi, cerrahi girişimle testisi yumurta torbasına indirmektir.

 

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.