Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuklarınızı orta kulak iltihabından koruyun

Haber Giriş Tarihi: 27.02.2017 10:52
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2023 07:05
Kaynak: İHA
Çocuklarınızı orta kulak iltihabından koruyun

Soğuk havalar pek çok hastalığın oluşumuna zemin hazırlarken, özellikle orta kulak iltihabı bu dönemde sağlığı tehdit eden rahatsızlıkların başında geliyor. Ateş, işitme problemleri ve kulak akıntısı ile gelebilen hastalık; erken tanı, tedavi ve düzenli takip ile kontrol altına alınabiliyor.

 

Özel Deva Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Emre Polat Canbolat, orta kulak iltihabı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

BELİRTİLERE DİKKAT!

Yüksek ateş, şiddetli ağrı, geçici işitme azalması veya kulakta dolgunluk hissi, kulak zarında delinme olmuşsa, akıntı, çocuklarda daha sık görülüyor, orta kulaktan hava, sıvı ve mikrobiyal alışveriş, genze açılan östaki tüpü vasıtasıyla olmaktadır.

Çocuklarda bu organ yetişkinlere göre daha yatay yerleşimli olduğundan orta kulağa mikrobiyal geçiş daha kolay, aksi yönde bir geçiş ise daha zor olmaktadır. Ayrıca çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjik tablolar erişkinlere göre daha sık izlenmektedir.

KİMLER RİSK ALTINDADIR?

Östaki borusunun yapısına bağlı olarak, özellikle okul çağı öncesi çocuklarda ve süt çocuklarında sık görülür. Yine kreş, okul gibi kalabalık ortamlarda artan üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak da okul ve kreş döneminde çocuklarda görülme sıklığı hayli yüksektir.

ORTA KULAK İLTİHABINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

Bebeklere en az 6 ay anne sütü verilmesinin orta kulak iltihabı sıklığını azalttığı gösterilmiştir. Biberonla beslenen bebeklerde beslenme sırasında başı dik tutmak gereklidir. Çocukları sigara dumanından korumak da sıklığı azaltacaktır. Mümkün olduğunca kalabalık ortamlarda bulundurmamak da üst solunum yolu enfeksiyonlarını ve dolaylı olarak da orta kulak iltihabı gelişme riskini azaltır. Aşılarını zamanında ve tam olarak yaptırmak da çocuğunuzu enfeksiyonlardan önemli ölçüde koruyacaktır.

ZAMANINDA TEDAVİ ÇOK ÖNEMLİ

Yılda 3-4 defadan fazla olan veya 3 ay boyunca tüm tedavilere rağmen iyileşmeyen orta kulak iltihaplarında altta yatan sebepler belirlenmelidir. Sık geçirilen veya iyileşmeyen orta kulak iltihaplarında ilaç tedavisinden çok cerrahi müdahale önerilmektedir. Bunlar arasında; kulak zarına mikroskobik küçük kesiyle drenaj (miringotomi), kulak zarına tüp konulması, geniz eti operasyonu yer almaktadır. Başlangıç döneminde tedavinin gecikmesi durumunda ise kliniğin tipi ve seyri ağırlaşmakta, tedavide işitmeden çok hastanın yaşamını sorunsuz idame etmesini hedefleyen ağır cerrahiler gerekebilmektedir.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.