Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cumhurbaşkanının sınırsız yetkisi olmayacak

AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, ile birlikte AK Parti Şehitkamil ilçe Gençlik Kolları üyelerine Anayasa değişikliği ve yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2017 16:07
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 20:15
Kaynak: İHA
Cumhurbaşkanının sınırsız yetkisi olmayacak

16 Nisan tarihindeki referandum öncesi çalışmalarını aralıksız sürdüren AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu , AK Parti Şehitkamil ilçe Başkanı Halil Uğur ve AK Parti Şehitkamil Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Ergan AK Parti Şehitkamil ilçe Gençlik Kolları üyeleriyle bir araya geldi. Halk oylamasına sunulan Anayasa'da uygulanacak 18 maddeyi tek tek açıklayan Milletvekili Şamil Tayyar, yapılan değişikliğin AK Parti ve MHP'nin oyları ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden(TBMM) geçtiğini ve son kararı 16 Nisan'da halkın vereceğini söyledi.

CUMHURBAŞKANI KANUNA VE HALKA KARŞI SORUMLU OLACAK

Yürürlükte olan anayasanın Cumhurbaşkanına hiçbir sorumluluk yüklemediğini belirten Tayyar, "1982 Anayasa değişikliğinde Kenan Evren öyle bir Anayasa hazırlamış ki, Cumhurbaşkanı birçok yetki ile donatılmış, ancak hiçbir sorumluluğu yok. Yaptığı hiçbir işten, aldığı hiçbir karardan yargılanamıyor. Şimdi getirdiğimiz sistemde, Cumhurbaşkanı yaptığı her işten sorumlu olacak, yargılanabilecek, en önemlisi de halka karşı sorumlu olacak. Bugün getireceğimiz sistem, söylendiği gibi Cumhurbaşkanına sınırsız yetkiler falan da vermiyor. Anayasa'da kanunla düzenlenmesi gerektiği belirtilen konularda Cumhurbaşkanı kararname çıkaramıyor. Aynı konuda kanun varsa, Cumhurbaşkanı kararname çıkaramayacak. Temel hak ve ödevler konusunda kararname çıkaramayacak. Siyasi özgürlükler konusunda kararname çıkaramayacak. Cumhurbaşkanı bir kararname yetkisi çıkardı diyelim eğer bu konuda meclis kanun çıkardığı anda kararname iptal olacak. Cumhurbaşkanı işleyişle ilgili kararname yayınlayabilecek" dedi.

SEÇİLME YAŞI 18'E İNECEK

Milletvekili seçilme yaşının 18'e inmesi konusuna da değinen Tayyar, "Seçilme yaşının 18'e indirilmesini eleştiriyorlar. 18 yaş ve üzerinde 7 milyon gencimiz var. Biz bu gençlere sen siyasileri seçebilirsin ancak kendin seçilemezsin diyoruz. Böyle bir şey olabilir mi? Asıl olan seçilmek değil, seçmektir. 18-19 yaşında bir gencimiz çıkar, halkın takdirini alır, teşkilatlara kendini sevdirir, kendini geliştirmiştir, neden böyle bir genci meclise göndermeyelim. Gençlerimizi küçümsemeyelim onların önünü açmamız gerekir. Sistem devlet yönetiminde iki başlılığı ortadan kaldıracak, koalisyonlar dönemini bitirecek, belirsizlikte medet uman, vesayetçi yönetimden beslenen odakları bitirecek. Bu sistem, ülkemizin gelişmesinin, büyümesinin önünü açacak. Çocuklarımıza, torunlarımıza daha güçlü bir Türkiye bırakmak için bu sisteme değişikliğine ihtiyacımız var" diye konuştu.

Milletvekili Şamil Tayyar daha sonra, gençlerin sorularını cevapladı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.