Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Deprem bölgesinde prim ve vergi kesintileri çalışanlara verilsin

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2023 11:30
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 11:55
Kaynak: İHA
Deprem bölgesinde prim ve vergi kesintileri çalışanlara verilsin

Deprem bölgesinde prim ve vergi kesintileri çalışanlara verilsin Bölgenin ayağa kalkması için işveren olarak ödediğimiz sigorta primi ve vergilerin çalışanlarımızın hesabına yatırılmasını; hasar gören tesislerin onarımı için de bankaların uygun kredi olanakları vermesini bekliyoruz. Göç edenleri yeniden döndürmek için yaşamın inşasına ihtiyaç var.

 Deprem bölgesinin en güçlü holdinglerinden biri Sanko. Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta tekstil, inşaat, enerji, ambalaj sanayii kollarında yatırımları var. 119 yıl önce temelleri atılan, Antep'ten doğan, global oyuncu olmayı başaran Sanko Holding kuşaklar boyu tekstil üretimi İçinde olup Türkiye'de hazır giyim sektörünün gelişiminde önemli bir yere sahip. 2021 yılı cirosu 12.6 milyar TT olan Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu ile konuştuk. 8 bin çalışanıyla depremi yaşayan sanayi devi üretime adım adım başlıyor, deprem bölgesinde çalışanları için konteyner kentler kuruyor.

 Siz 6 Şubat depremini nasıl yaşadınız?

 Ben deprem sırasında İstanbul'daydım. Depremi 6 Şubat sabahı İstanbul'da öğrendim, derhal yola çıktım. Öğleden önce Gaziantep'e ulaştım. Meydana gelen ikinci depremi burada yaşadım. Hepimiz çok etkilendik. Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen deprem felaketinde yaşamını yitiren vatandaşlarımızın, kaybettiğimiz çalışma arkadaşlarımızın yasını tutuyoruz. Yitirdiğimiz tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ülkemize başsağlığı ve sabır, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum öncelikle.

Antep'te ana üssünüz var, kaç çalışanınız var toplamda? Kaçı etkilendi depremden?

Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adıyaman'da toplam 8 bin çalışanımız var. Kayıplarımız var. Gaziantep'te tekstil, ambalaj, Ytong gaz beton üretim tesislerimizin yanı sıra, okul, üniversite, hastane ve AVM'miz bulunuyor. Adıyaman'da ise tekstil ve çimento tesislerimiz, Kahramanmaraş'ta çimento tesisimiz var.

Tüm yatırımlarınız ve çalışanlarınızın etkilendiği bir felaket yaşadınız...

Aynen. İlk günden beri saltadayım. Tüm imkanlarımızı seferber ettik. Önce insanlarımızı kurtarmaya çalıştık. Sonrasında da yapılacak ne varsa onu yerine getirmeye çalışıyoruz. Ülkemizin geçirdiği bu zorlu afet sürecinin hafifletilmesine katkı sağlayabilmek için grup şirketlerimiz, Sani Konukoğlu Vakfı ve Sanko Üniversitesi Hastanesi ile tüm imkanlarımızı seferber ederek bakanlıklar, valilikler, APAD, STK'lar ve tüm yetkili kurumlar ile iş birliği içinde yardım çalışmalarımızı yürütüyoruz, 24 saat çalışıyoruz.

Fabrikalarınıza çok sayıda vatandaşın sığındığını duydum. Doğru mu?

İlk günler, barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla depremden etkilenen çalışma arkadaşlarımızı, ailelerini ve binlerce vatandaşımızı iş yerlerimizde, okullarımızdaki spor salonlarında, üretim tesislerimizde ve kültür merkezleri, camiler, sosyal tesisler gibi daha önce yapımını üstlendiğimiz sağlam yapılarda misafir ettik. Misafirlerimizin yiyecek ve temel ihtiyaçları konusunda sürekli destek sağladık. Sıcak yemek ikramlarımız Gaziantep, Adıyaman, Narlı ve Pazarcık'ta her gün 50.000 kişiye ulaştı. Çalışanlarımız, Sanko Gönüllü ileri grubumuz arama ve kurtarma çalışmalarına destek olmak için enkazlar da canla başla çalıştı. Üretim tesisleri içerisindeki depoları yardım depolarına dönüştürdük. Sanko Gönüllüleri grubumuz, vardiyalı olarak bu ihtiyaç malzemeleri depolarında çalıştı.

Sanko Üniversitesi Hastanesi’nde tüm sağlık personelimiz acil sağlık desteği için gayretle gece gündüz demeden çalıştı. Afet bölgesindeki tüm çalışma arkadaşlarımızın ihtiyaçlarına bir nebze destek olabilmek için bölgede bulunan 8.000 çalışanımızın her birine 10.000 TL afet yardımı yapılmasına karar verdik. Ayrıca çalışma arkadaşlarımızın acil ihtiyaçları için oluşturduğumuz çağrı merkezimiz kanalıyla öncelikli ihtiyaçları karşılandı, karşılanmaya devam ediyor.

Zaman alacak ama başarabiliriz

Bölgeyi çok iyi bilen birisiniz. Şimdi yeniden inşa etmek gerekiyor mahalleleri, yaşam alanlarını, her şeyi... Özellikle de Maraş, Adıyaman ve Hatay'da büyük yıkım var. Nasıl kalkacak bölge ayağa?

Tüm illeri el birliğiyle ayağa kaldırmak için uğraşıyoruz, Elimizden gelen her şeyi yapmaya da devam edeceğiz. Elbette zaman alacak ama başarabiliriz. Her şeyden önce bölgenin yeniden ayağa kalkabilmesi için çalışıp üretmeye devam etmemiz lazım. Barınma, gıda gibi öncelikli ihtiyaçları karşılamak için çalışmalar yapıyoruz. Bunlar devam ediyor, uzun süre de devam edecek. Çünkü her şeylerini kaybeden insanlarımız çok. Evlerini kaybeden çalışanlarımız için barınma sorununu çözmeye çalışıyoruz. Adıyaman ağırlıklı olmak üzere Narlı ve Gaziantep'te 2.000 civarında konteynerden oluşan konteyner kentler kuruyoruz. Bunun yanı sıra diğer ihtiyaçları da belirleyip çözümler üretiyoruz. Örneğin T YKS ve LGS'ye hazırlanan gençlerimiz için eğitimlerine ara vermemeleri için 5.000 adet tableti Millî Eğitim Bakanlığımıza bağışladık. Hem çalışanlarımızı hem de bölgedeki vatandaşlarımızı Sanko Üniversitesi Hastanemizdeki doktorlarımızın desteğiyle psikososyal açıdan destekliyoruz. Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Sanko Üniversitesi, İl Sağlık Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliğiyle "Gaziantep Tomurcukları Projesi" hayata geçirildi. Depremlerden etkilenen, Gaziantep'teki çocuklara yönelik geliştirilen projeyle, ebeveynlerini kaybetmiş çocuklar ile tedavi altında olan ebeveynlerinin yanında refakatçi olarak kalan çocukların tespit edilmesi ve bu çocukların sağlık, eğitim ve psikososyal açıdan değerlendirilerek desteklenmesini hedefledik.

Uzun vadede hayata geçireceğimiz farklı projeler de olacak.

Bölgenin kalkınması için, yeniden ayağa kalkması için neler yapılmalı? Bir tekstil devi olarak size neler düşüyor?

Burada hepimizin üzüntüsü fazla ve hep birlikte seferber olmuş durumdayız. Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş'ın daha fazla hasarı var. Bize yani Gaziantep sanayicileri olarak bizlere düşen her şeyi yapacağız. Elimizdekini paylaşıp oradaki sanayici dostlarımıza destek olacağız. Sürekli iletişim halindeyiz.

Öncelikle neler yapılmalı?

Herkes kendi görev ve sorumluluğu çerçevesinde seferberlik halinde çalışmalı. Bunun için herkes gibi biz de elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz. Öncelikle bizim göçü tersine çevirmemiz gerekiyor.

Çalışanları geri döndürmeliyiz.

Bu nasıl olacak? Başta Hatay'da olmak üzere hayalet semtler oluştu. Doğru. Bunun için de bölgede çalışan arkadaşlarımızın avantajlarını artırmalıyız. Bunu yapabilmemizin yegâne yollarından birisi de çalışanlarımıza vereceğimiz teşviklerdir.

Vergilerimiz çalışanlarımıza aktarılsın

İşverenler de çok etkilendi. Üretim durdu birçok yerde. Bunu nasıl sağlayacak işverenler?

Bizlerin işveren olarak talebi, yatırdığımız sigorta primi ve vergilerin en azından bu yıl sonuna kadar çalışma arkadaşlarımızın hesabına aktarılmasıdır. Bu konuda beklenti içerisindeyiz. Özellikle hasar görmüş tesislerin ayağa kaldırılabilmesi için de bankaların destek olması gerekiyor. Bunları yaptığımız takdirde bölgeyi el birliğiyle ayağa kaldırırız, Şehirleri yaşanabilir kentlere dönüştürmeliyiz. İvmenin tekrar yakalanması için daha önce bu bölgeden, buradaki üreticilerden alım yapanlar buna devam etmeli, hatta öncelik vermeli. Ülke olarak kol kola vererek bu şehirleri ihya etmeliyiz.

Sizce yaptığımız yanlışlardan ders alacak mıyız?

Deprem kadar hazırlıklı olmamamız, başta sağlam altyapılar ve binalar kurmamamız da felaketi büyüttü.

Mutlaka bunlardan ders çıkarılacaktır. Zeminin iyi etüt edilmesi gerektiğinin kaçınılmaz olduğunu bir kez daha gördük.

Maraş tesisimiz açılacak

Bir ihracat devisiniz, sevkiyatlarınızda sorun oldu mu? Tekstil dışında da yatırımlarınız var. Onlar nasıl devam ediyor?

Üretim faaliyetlerimize dönme çabasındayız. Gaziantep'teki fabrikaların çoğunda üretim yüzde 80-85 kapasiteye ulaştı. Tahmin edeceğiniz gibi Antep diğer yerlere göre az etkilendi. Kahramanmaraş'taki çimento tesisimizi en erken nisan sonunda devreye alabiliriz. Adıyaman Çimento üretime başladı. Adıyaman Tekstil ise, kısmen üretime başladı. Makineleri kademeli olarak devreye alarak üretimi artırıyoruz. Müşterilerimiz de geçmiş olsun dileklerini ileterek terminlerde aksamaların sorun olmadığını belirttiler.

İnsanları hayata bağlayacak ve topraklarında tutacak en önemli şey yaşamın yeniden inşası. Başta Antep olmak üzere bölge illerinde planlarınız var mı? Bina yapmanın dışında nelerin korunması ve yeniden hayata geçirilmesi gerekiyor?

Önümüzdeki dönemde sağlık ve eğitim hizmetleri sunulması, depremden etkilenen çocukların desteklenmesi gibi konularda başlattığımız projelerle birlikte, ülkemizin iyileşme sürecine katkı sunmayı sürdüreceğiz.

Adil Sani Konukoğlu kimdir?

Adil Sani Konukoğlu, 1961 Gaziantep doğumlu.1980 yılında Gaziantep'te lise eğitimini, 1984’te ABD University of Denver'de üniversiteyi bitirdi. 1987 yılında Sanko Tekstil iplik tesislerinde çalışma hayatına başladı. 19922006 yılları arasında Sanko Holding'de CFO görevini üstlendi. 2006yılından itibaren Sanko Holdingce bağlı okul, hastane, Çimento-Beton ve İplik-Havlu grup başkanlıklarını sürdürdü. 2014-2020 yılları arasında Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görev yaptı. 2020'de SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanlığı, TOBB Türkiye Tekstil Sanayi Meclis Başkanlığı, TOBB Sanayi Odaları Konseyi Üyeliği, TOBB Strateji Geliştirme Yüksek Kurulu Üyeliği, TOBB Tahkim Divanı Başkanlığı, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti Başkan Vekilliği, Gaziantepli Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği, Türk Çimento Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği ve ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürütüyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.