Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dişi kuzu kesimi yasaklansın

Gaziantep Et ve Süt Üreticileri Derneği Başkanı Mevlüt Polat, yaklaşan kurban bayramı öncesi dişi kuzu kesilmesine yasak getirilmesi gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2017 18:56
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2023 08:24
Kaynak: İHA
Dişi kuzu kesimi yasaklansın

Canlı hayvan sayısının her geçen gün azalmasındaki en büyük etkenlerden birisinin de dişi kuzu kesimi olduğunu belirten Polat, “20 kilogram altı dişi kuzular kesilmemeli” dedi. Dişi kuzuların kesilmesi ile koyunların çoğalma şansının kalmadığına dikkat çeken Polat, “Yavrulayan kuzuları keserseniz, üretme şansınız kalmaz. Dişi kuzunun kökünü kurutup, sonra da neden canlı hayvan sayısı azalıyor diye şikayet etmemeliyiz. Canlı hayvan sayısını artırmak için dişi koyunların üremesi sağlanmalı. Biz bu konuda yıllardır uyarılarda bulunduk, ama kimseye dinletemedik. Canlı hayvan sektörünün yok olacağını bildirdik. Şuanda da gelinen nokta oraya geldi’’ şeklinde konuştu.

‘‘NE ÜRETİCİ MEMNUN, NE DE TÜKETİCİ’’

Polat, hükümetin acilen yeni bir canlı hayvan ve tarım politikası geliştirmesi gerektiğini vurguladı. Artan girdi maliyetleri nedeniyle üreticinin de zor durumda olduğuna dikkat çeken Polat, “Arpa fiyatları 1 lirayı aşmış. Saman fiyatları da 70 kuruş. Girdi maliyetleri inanılmaz arttı. Yani besiciler yetiştirdiği koyundan para kazanamaz oldu. Hayvancılığı bitme noktasına getiren istikrarsız tarım politikasından vazgeçilmeli. Yeni bir tarım politikası geliştirilmeli. Destekler sağlanmalı. Üretici desteklenmezse hayvancılık tamamen bitecek. Ne üretici memnun, ne de tüketici. Söylediğim gibi denetim mekanizması daha iyi işlemeli ve denetimler artırılmalı. Bu işe acilen önlem alınmazsa maalesef hayvancılık diye bir şey kalmayacak” ifadelerine yer verdi.

‘‘ÖNLEM ALINMAZSA FİYATLAR UÇACAK’’

Polat, yaklaşan Kurban Bayramında 50 kilogramlık bir kurbanlığın da bin 100 liraya ulaşacağını önlem alınmadığı takdirde hem üreticinin, hem de tüketicinin büyük sıkıntı yaşayacağını dile getirerek, “Kurban Bayramına kadar önlem alınmazsa fiyatlar daha da uçacak. O zamana kadar 50 kilogramlık bir kurbanlık bin lirayı aşacak. Az önce de belirttim zaten canlı hayvan sıkıntısı var. Vatandaşlarımız bu gidişle kurbanlık kesemeyebilir. Bu durumda sadece maddi durumu iyi olan vatandaşlar kurban kesebilecek. Hep uyarıyoruz. Biran önce önlem alınmalı’’ diye konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.