Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Down sendromlu çocukların ailelerine uyarı

Özel Gaziantep Anka Hastanesi Psikologu Burcu Sevinç Çetin, down sendromlu çocukların ailelerine önemli uyarılarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2017 11:42
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2023 16:05
Kaynak: İHA
Down sendromlu çocukların ailelerine uyarı

Psikolog Burcu Sevinç Çetin, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü'nü kutlayarak, down sendromlu çocukları bulunan ailelere uyarıda bulundu. Down Sendromunun genetik düzensizlik sonucu insanın 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması ile ortaya çıkan genetik bir farklılık olduğunu söyleyen Psikolog Burcu Sevinç Çetin, down sendromlu çocuk sahibi olan ailelerin öncelikle bunu kabullenmesi gerektiğini ifade etti. Ailelerin çocukları için neler yapabileceğini planlaması konusunda uyaran Çetin, down sendromlu çocukların topluma kazandırılması amacıyla ailelere büyük görev düştüğünü dile getirdi.

Down sendromlu çocuğa sahip olmanının kolay bir durum olmadığını hatırlatan Çetin, "Ancak anne ve babalar birbirlerini suçlamak yerine bu durumu bir an önce kabullenmeli ve çocukları için neler yapabileceklerini düşünmeye başlamalılar. Anne-babaların ilk aşamada psikolojik destek almaları bu durumu kabullenebilmeleri konusunda kendilerine yardımcı olacaktır. Down sendromlu çocukların gelişim hızı yavaştır. Fakat bu durum ailelerin karamsarlığa kapılmalarına neden olmamalıdır.Çocuktan çocuğa farklılık gösterse de, genel olarak down sendromlu çocuklar neşeli olur.Bunun yanı sıra alıngan da olurlar.Bu nedenle normal çocuklara uygulanan disiplin, çoğu anne-baba tarafından bu çocuklara uygulanmalıdır. Çok tutarlı davranılmalı ve sabırlı bir tutumla bu çocuklar eğitilmelidir.Bu özel çocuklar yanlış bir davranış sergilediklerinde kızmak ve ceza vermek yerine, ona yeni davranışlar kazandırmaya çaba gösterilmelidir. Diğer yandan bu özel çocukların farklı ortamlarda bulunmalarına olanak sağlanmalıdır. Bu, onların yeni arkadaşlar kazanmasına olanak sağladığı gibi paylaşmayı öğrenmesi ve yeteneklerini geliştirmesi,motor hareketlerin gelişiminin hızlandırılması ve toplum kurallarına uymayı öğrenmesi açısından oldukça önemlidir. Down sendromlu çocukların sıradan çocukların yaptığı pek çok şeyi yapabildikleri, ama daha geç yaptıkları unutulmamalıdır. Bu nedenle ona karşı sabırlı olmak hem gelişimi açısından hem de onun topluma kazandırılması açısından önemlidir" dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.