Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DÜNYA ALZAYMIR FARKINDALIK AYI ETKİNLİĞİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesince, "Dünya Alzheimer Farkındalık Ayı" etkinlikleri kapsamında düzenlenen kutlama programı, Alzheimer Hastaları ve Yakınları Buluşma Merkezi'nde (MORAL EVİ) gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 11.06.2023 00:19
Kaynak: İHA
DÜNYA ALZAYMIR FARKINDALIK AYI ETKİNLİĞİ

BERK: ALZHEİMER HASTA YAKINLARINA NEFES ALDIRDIK

Dünya Alzheimer farkındalık ayı kutlama programının açışında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Mehmet Berk, 14 Mayıs 2018 tarihinde hizmete alınan Alzheimer Hastaları ve Yakınları Buluşma Merkezi'nin Alzheimer hastalarına hizmet verdiğini belirtti.

Berk, "İlk ve orta düzeyde olan hastaların kabul edildiği merkezde, Alzheimer hastalığının ilerlemesinin durdurulması için pek çok farklı aktivite yapılıyor. Hastalığın önemine dikkat çekmek için ise merkezde farklı etkinlikler düzenlenmeye devam ediliyor. Alzheimer hastalığına dikkat çekmek için 2015 yılında ABD Alzheimer Birliği tarafından haziran ayı Alzheimer &Beyin Farkındalık Ayı olarak ilan edildi. Hastalığa dikkat çekmek için Alzheimer farkındalığın rengi kabul edilen mordan esinlenerek #GoPurple etiketiyle mor kıyafetlerle fotoğraflar paylaşmaya başlandı. En uzun gün olan 21 Haziran ise aktivitelerin en yoğunlaştığı gün olarak belirlendi. Farkındalık adına büyük başarıya ulaşan bu akımla Gaziantep'te de Alzheimer hastalığının erken teşhisi ve tedavisi için dikkat çekmek amaçlanıyor.

DEZAVANTAJLI GRUPLARA ODAKLI ÇALIŞMALAR SÜRDÜRÜLECEK

Büyükşehir Belediyesi olarak sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde toplumsal sorunla ve ihtiyaç alanlarının tespitiyle çözümlenmesi noktasında çalışmalar yapıyoruz. Her şeyden önce vatandaşlarımızın yaşam standartlarını artırmak ve şehrimizin herkes için yaşanabilir kılmak en önemli görevlerimiz ve hedeflerimizdir. Bu doğrultuda kadın, çocuk ve dezavantajlı gruplar odaklı çalışmalarımızı büyük bir gayretle sürdürüyoruz. 'Kadın Dostu Kent', 'Çocuk Dostu Kent', 'Otizm Dostu Kent', 'Engelli Dostu Kent' gibi birçok alanda projelerimiz var. Belediyemiz bünyesinde hayata geçirdiğimiz Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı aracılığıyla engelli ve yaşlı bireylerimiz için önemli çalışmalara imza attık. Yaşlılarımızı hayata bağlayacak merkezler, sosyal faaliyetler, bakım hizmetlerimizin yanı sıra çağımızın hastalığı Alzheimer konusunda hem hastalarımız hem de hasta yakınlarımızı rahatlatacak bir merkez ihtiyacını tecrübe ettik. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı 'Yaşlı Destek Programı' kapsamında Büyükşehir Belediyesince hayata geçirilen ‘Alzheimer Hasta ve Hasta Yakınları Buluşma Merkezi' kısa adı 'MORAL EVİ' 14 Mayıs 2018 tarihinde hizmete girmiştir. Amacımız Alzheimer hastalarının gündüz bakımlarını sağlayarak hasta yakınlarının bir nebze olsun nefes almalarını sağlamak. Birinci ve ikinci evre Alzheimer hastalarını yapılan etkinliklerle yaşama bağlamak, yaşam enerjisi vermek, kaliteli zaman geçirmelerini sağlamak, zihinsel rehabilitasyon çalışmalarını yaptırarak hastalığının evre atlamasını geciktirmek, hastalarımızın etkin zaman geçirebilmeleri için açık alanlarımızda yeterli yürüyüş alanları, hobi bahçeleri, değerli yaşam alanları ve spor aktivitelerimiz mevcuttur. Maalesef Alzheimer geçen her gün daha fazla karşımıza çıkmaktadır ve bireylerin yaşam kalitesini oldukça aşağı çekmektedir. Zamanında teşhis edilip önlem alınmazsa çok hızlı ilerlemektedir" dedi.

ÇELEBİ: BAŞKAN ŞAHİN KENTİN EKSİKLİKLERİNİ GÖRDÜ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı Engelliler ve Yaşlılar Şube Müdürü Yusuf Çelebi ise, konuşmasına Alzheimer hastalarını ulu çınarlara benzeterek başladı.

Çelebi, şöyle konuştu: "Engelliler diyoruz, yaşlılar diyoruz, Alzheimer diyoruz toplumu oluşturan dezavantajlılara isimler ve sıfatlar veriyoruz. İsimlendirmek, sıfatlandırmak o kadar da önemli değil, önemli olan onlarla ilgili neler yapıldığıdır. Kurucu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yapan Fatma Şahin, büyükşehir belediye başkanı koltuğuna oturduktan sonra kentin eksikliklerini tespit etti, bu yönde önemli çalışmalar yaptı, 'saçın 4 ayağı yere sağlam basmazsa saçın bir tarafı eğri olur' diyen başkan, yaşlı ve engellilerle ilgili eksiklikleri gördü, Engelliler Daire Başkanlığını kurdu, çok fazla çalışma yaptık. Alzheimer hastalarıyla ilgili eksikleri gördük, bu hastalığın yavaşlatılması için bir merkezin kurulmasına yönelik çalışma başlattık, çok değerli Uslu ailesi bizlere bina bağışlayınca Alzheimer Hastaları ve Yakınları Buluşma Merkezi'ni kurmaya karar verdik. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yaşlı Destek Programı (YADES) kapsamında Gaziantep Valiliği, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'yle Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde yaptırılan Alzheimer Hastaları ve Yakınları Buluşma Merkezi faaliyete alındı. Gaziantep Üniversitesi ile yaptığımız işbirliğinde Alzheimer hastalarının evre tespitleri yapılarak hastalar servislerle merkezimize getiriyoruz."

Gaziantep Vali Yardımcısı Cengiz Ayhan, çağın hastalığı olarak bilinen Alzheimer hastalığına dikkat çekmek amacıyla her yıl haziran ayında kutlanan Dünya Alzheimer Farkındalık Ayı'yla Alzheimer hastalarının çektiği sıkıntıları gündeme taşınması amaçlandığını söyledi.

Ayhan, Alzheimer Hastaları ve Yakınları Buluşma Merkezi'nin yapımında başta Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

Gaziantep Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mustafa Yıldırım da Alzheimer hastalığından babasını kaybeden biri olarak merkezin kurulmasına katkı sunduğundan dolayı bahtiyarlığını dile getirerek, Alzheimer hasta yakınlarının nefes almasının sağlayan merkezin çok kıymetli olduğunun altını çizdi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.