Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya gıdasını Güneydoğu'dan temin ediyor

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, yaşamın devamı için gerekli olan gıda maddelerini farklı kıtalardaki ülkelere ulaştırdıklarını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2017 10:25
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 00:42
Kaynak: İHA
Dünya gıdasını Güneydoğu'dan temin ediyor

Altunkaya başkanlığında Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) hizmet binasında toplanan Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu, sektördeki gelişmeleri ve ihracat faaliyetlerini değerlendirdi.

Altunkaya, yaptığı açıklamada, neredeyse ihracat yapılmayan ülke kalmadığını, şimdi bu ülkelere gerçekleştirilen dışsatım verilerini artırmak için çalıştıklarını söyledi.

Güneydoğu'dan bu yılın 9 aylık döneminde 6 milyar 181 milyon 111 bin dolarlık ihracat yapıldığını anımsatan Altunkaya, bunun 1 milyar 500 milyon 020 bin dolarlık kısmını hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri oluşturduğunu vurguladı.

FUARLAR ÇOK ÖNEMLİ

İhracatı artırmak için sektörde gerçekleştirilen yurtdışı fuarların önemine değinen Altunkaya, şöyle devam etti:

"İhracatçılarımız en son olarak Almanya'da gerçekleştirilen ve dünyanın en büyük uluslararası gıda fuarı olarak görülen 'Anuga 2017 Gıda ve İçecek Fuarı'na katıldı. Bu fuar, Türk firmaları açısından da son derece önemli bir organizasyondur. Fuar vesilesiyle şirketlerimiz ihracat ağını genişletti, yeni bağlantılar kurdu. Fuara 107 ülkeden 7 bin 405 firma katıldı, Türkiye'den de 247 firmamızın iştirak ettiği fuar gayet başarılı geçti. Bu fuarların semeresini alıyoruz, almaya da devam edeceğiz."

Yeryüzünde gidilmedik ülke kalmaması için mücadele ettiklerini ifade eden Altunkaya, "Yaşamın devamı için gerekli olan gıda maddelerini farklı kıtalardaki ülkelere ulaştırıyoruz. Ulaşmadığımız hemen hemen ülke kalmadı, şimdi ihracat verilerini artırmak için çalışıyoruz. Yeni bağlantılarla bunu da yapacağımıza inanıyorum" dedi.

17 farklı kalem ürün ihracatı yaptıklarını anlatan Altunkaya, bunun içerisinde en fazla ihracatı 407 milyon 445 bin dolarla buğday unuyla yaptıklarını belirtti. Bu ürünü 240 milyon 825 bin dolarla bitkisel yağların izlediğini ifade eden Altunkaya, en fazla ihracat yaptıkları ürünün 230 milyon 638 bin dolarla makarna olduğunu dile getirdi. İhracatın kalan kısmını da diğer ürünlerle karşıladıklarını kaydeden Altunkaya, "İhracatımızın büyük bir kısmını Ortadoğu ülkelerine gerçekleştiriyoruz. Toplam ihracatın yüzde 75,7'si Ortadoğu ülkelerini yapılıyor. Bu bölgeye 9 ayda 1 milyar 134 milyon 276 bin dolarlık ihracat yaptık. Amacımız, Ortadoğu ülkelerinde olduğu gibi diğer bölgelerde de aktif olabilmektir. Dünyanın bütün ülkelerine ürün gönderiyoruz ama istenilen seviyede değil. Verileri artırmak, dünyanın her yerinde daha yüksek rakamlarla varlığımızı devam ettirmek istiyoruz. Bu hedeflerle doğrultusunda üretmeye ve çalışmaya devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

EN FAZLA İHRACAT GÜNEYDOĞU'DAN YAPILIYOR

Türkiye'den bu yılın 9 aylık diliminde 4 milyar 667 milyon 992 bin dolarlık hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatına imza atıldığını söyleyen Altunkaya, ihracatta 1 milyar 497 milyon 625 bin dolarla ilk sırayı Güneydoğu'nun aldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.