Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DÜNYANIN İLK AÇIK HAVA MÜZESİ: YESEMEK

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yönetimindeki çalışmalarla kentin buram buram tarih kokan mekanları, yeniden canlandırıldı. Kadın eli değen Gazi şehrin, yer altı ve yer üstü zenginlikleri patladı, adeta tarih fışkırdı.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2019 10:40
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2023 09:26
Kaynak: İHA
DÜNYANIN İLK AÇIK HAVA MÜZESİ: YESEMEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce, Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesinin Dünya Mirası Geçici Listesine eklenmesi amacıyla hazırlanan başvuru dosyası, 13 Nisan 2012 tarihi itibariyle listeye eklendi.

Gaziantep’in tarihi değeri, değerine değer kattı. Yesemek tarihte ilk defa 1890 tarihinde, Zincirli’de Alman Doğu Araştırmaları Kurumu adına kazı yapan Felix Von Luschan tarafından keşfedildi, bilim dünyasına tanıtıldı. Buradaki sistemli araştırma ve kazı çalışmaları 1957-1961 yıllarında Prof. Bahadır Alkım başkanlığındaki ekip tarafından yürütüldü, 200’e yakın heykel taslağı çıkartıldı. Arkeolog İlhan Temizsoy tarafından yapılan arkeolojik kazılarda toprak altında kalan heykellerin gün ışığına çıkarılmasıyla 300 adet yontu ve heykel taslağına ulaşıldı, söz konusu alan, Gaziantep Müze Müdürlüğü tarafından çevre düzenlemesi yapılarak Açık Hava Müzesi haline getirildi.

İslahiye İlçesi’nin 23 kilometre kadar güneydoğusunda, bugünkü Yesemek Köyü’nün güneyindeki Karatepe’nin (Aslanlıtepe) batıya bakan yamaçlarında yer alan Yesemek Taşocağı ve Heykel Atölyesi,bilimsel kazılara göre Geç Hitit Devletleri Dönemi içerisinde MÖ 900/800 yıllarına ait olduğu kabul edilir. Yesemek,antik dünyada benzeri olmayan bir değer olarak kayıtlara geçti. Sadece Eski Ön Asya’nın en büyük açık hava heykel atölyesi olmasından dolayı değil, aynı zamanda taş bloklarının taşocağından kesilmesinden, değişik türde heykellerin taslak haline getirilmesine kadar, pek çok aşamanın öğrenilebilmesi ve eserlerin tipolojik açıdan da anlaşılabilmesinin mümkün olması nedeniyle benzeri olmayan bir merkez kimliğiyle öne çıktı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.