Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eğitimde sınıfta kaldık

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, TBMM’ye iki ayrı yazılı soru önergesi vererek Millî Eğitim Bakanlığı ve Gençlik Spor Bakanlığı’na Gaziantep ve ülke genelinde eğitimle ilgili yaşanan sorunlarını yöneltti.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2022 15:38
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 06:32
Kaynak: İHA
Eğitimde sınıfta kaldık

Milletvekili Kaplan, “AKP’nin 20 yıldır başarısız eğitim politikalarına pandemi de eklenince eğitim anlamında çok büyük sorunlar ve kayıplar yaşadık. Barınmadan, eğitimdeki fırsat eşitsizliğine dair birçok noktada AKP sınıfta kaldı” diye ifade etti.

Milletvekili Kaplan, “20 yıllık AKP İktidarının yanlış ve istikrarsız politikaları, ülke genelinde ve seçim bölgem Gaziantep’te eğitim ile ilgili ciddi sorunları ve başarısızlıkları beraberinde getirdi. Son 5 yıldır ÖSYM ülke genelinde, il il başarı istatistiklerini dahi yayınlamıyor. Özellikle pandemiden bu yana eğitim olanakları, ailelerin maddi durumlarına göre değişkenlik gösterdi. Uzaktan eğitim nedeniyle, durumu iyi olmayan birçok öğrenci eğitim olanaklarından eksiksiz bir şekilde yararlanamadı. Eğitimde fırsat eşitsizliği arttı, sınav ve başarı ortalamaları düştü. Okullardaki denetimsizlikler arttı. Öğretmen seçimlerinde liyakatsizlik arttı. Özellikle seçim bölgem Gaziantep’te niteliksiz göç her alanda olduğu gibi eğitim alanında da büyük sorunları beraberinde getirdi. Başka önemli bir sorun bu süreçte öğrencilerimizin yaşadığı barınma ve yurt sorunu oldu. Pandemide online eğitime geçilmesi ve sonrasında örgün eğitime geçilmesiyle birlikte yüzlerce öğrencimiz yurt ve barınma sorunu yaşadı. Ev kiraları, yurt ücretleri ve geçtiğimiz günlerde açıklanan KYK yurtlarına yapılacak %80’lik zam neredeyse öğrencilerimizi eğitim alamayacak duruma getirdi. Yüzbinlerce öğrencimiz, Saray iktidarının eğitime vermediği önem yüzünden yurtdışında eğitim görmek için ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. Bugün geldiğimiz noktada nitelikli eğitim yok, nitelikli öğrencilerimiz yurt dışına gitme yolları arıyor. Yurt dışına gitme imkânı olmayan öğrencilerimiz ne yapacaklarını noktasında kara kara düşünüyor” ifadelerini kullandı.

MİLLETVEKİLİ KAPLAN EĞİTİM BAKANI MAHMUT ÖZER VE GENÇLİK VE SPOR BAKANI KASAPOĞLU’NA ŞU SORULARI YÖNELTTİ:

  • 2017-2022 yılları arasında, yılları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle Gaziantep ilinde, eğitim yardımları kapsamında kaç öğrenciye eğitim materyali yardımı yapılmıştır? İlçelere göre dağılımı nedir?
  • 2017-2022 yılları arasında, yılları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle Türkiye’de, eğitim yardımları kapsamında kaç öğrenciye eğitim materyali yardımı yapılmıştır? İllere göre dağılımı nedir?
  • 2017-2022 yılları arasında, yılları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle Gaziantep ilinde, eğitim yardımları kapsamında kaç öğrenciye öğle yemeği yardımı yapılmıştır? İlçelere göre dağılımı nedir?
  • 2017-2022 yılları arasında, yılları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle Gaziantep ilinde, eğitim yardımları kapsamında kaç öğrenciye ücretsiz ders kitabı yardımı yapılmıştır? İlçelere göre dağılımı nedir?
  • 2017-2022 yılları arasında, yılları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle Türkiye’de, eğitim yardımları kapsamında kaç öğrenciye ücretsiz ders kitabı yardımı yapılmıştır? İllere göre dağılımı nedir?
  • 2017-2022 yılları arasında, yılları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle, Gaziantep ilinde, eğitim yardımları kapsamında kaç öğrenciye “öğrenci taşıma barınma ve iaşe yardımı” yapılmıştır? İlçelere göre dağılımı nedir?
  • 2017-2022 yılları arasında, yılları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle, Türkiye’de eğitim yardımları kapsamında kaç öğrenciye “öğrenci taşıma barınma ve iaşe yardımı” yapılmıştır? İllere göre dağılımı nedir?
  • 2017-2022 yılları arasında, yılları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle Gaziantep ilinde, eğitim yardımları kapsamında kaç Engelli öğrencinin ücretsiz taşınması sağlanmıştır? İlçelere göre dağılımı nedir?
  • 2017-2022 yılları arasında, yılları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle Türkiye’de, eğitim yardımları kapsamında kaç Engelli öğrencinin ücretsiz taşınması sağlanmıştır? İllere göre dağılımı nedir?
  • Gaziantep ilinde, 2017-2022 Temmuz ayı itibariyle yapılan eğitim yardımlarının toplam tutarı nedir? İlçelere göre dağılımı nedir?
  • Türkiye’de, 2017-2022 Temmuz ayı itibariyle yapılan eğitim yardımlarının toplam tutarı nedir? İllere göre dağılımı nedir?
  • Gaziantep ilinde, 2017-2022 yılları arasında, yılları ayrı ayrı olarak belirtilmek suretiyle, yapılan eğitim yardımların tutarı nedir?
  • Gaziantep’in 2017-2022 yılları arasında, yılları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle eğitimdeki başarı sıralaması kaçtır? İlçelere göre dağılımı nedir?
  • Son 5 yılda Türkiye ve Gaziantep ilindeki eğitim başarı sıralamasının açıklanmamasının özel bir nedeni var mıdır?
  • 2022 yılı itibariyle Gaziantep’te KYK yurtlarında kalan öğrenci sayısı kaçtır?
  • Gaziantep’te KYK yurtlarında kayıtlı olup yurt borcunu ödeyemeyen öğrenci sayısı kaçtır?
  • Türkiye genelinde KYK yurtlarında kayıtlı olup yurt borcunu ödeyemeyen öğrenci sayısı kaçtır?
  • Gaziantep’te KYK yurtlarında kayıtlı olup aynı zamanda öğrenim kredisi alan öğrenci sayısı kaçtır?
  • Gaziantep’te KYK borcunu ödeyemediği için bursu kesilen öğrenci sayısı kaçtır?
  • Türkiye’de KYK borcunu ödeyemediği için bursu kesilen öğrenci sayısı kaçtır?
  • Yeni eğitim öğretim yılında KYK yurtlarında ne tür iyileştirmeler yapmayı düşünüyorsunuz?
  • Yeni eğitim öğretim yılında açılacak yeni açılacak KYK yurdu var mıdır? Varsa illeri ayrı ayrı belirtilmek suretiyle sayıları kaçtır?
  • Geçtiğimiz senelerde öğrencilerimizin yaşadığı barınma ve yurt sorununun çözümü ile ilgili yeni bir projeniz var mıdır?

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.