Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekici, esnaf ve KOBİ’lerin mağduriyetini Meclis’e taşıdı

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2017 14:14
Haber Güncellenme Tarihi: 02.12.2023 11:30
Kaynak: İHA
Ekici, esnaf ve KOBİ’lerin mağduriyetini Meclis’e taşıdı

KOSGEB’in Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği programından yararlanmak isteyen işletmelerin SGK borcu engeliyle karşılaştıklarına ve büyük mağduriyetler yaşadığına işaret eden CHP’li Akif Ekici, Başbakan’a “KOSGEB programının amacı, can çekişen küçük işletmelere finans desteği sağlamak mı, yoksa SGK’nın bütçe açığını mı finanse etmek?” diye sordu.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, KOSGEB kredi destekleri konusunda yaşanan mağduriyeti Meclis gündemine taşıdı. CHP’li Ekici konuya ilişkin verdiği önergede, programın uygulayıcısı olan KOSGEB ve bankalardan kaynaklanan sorunlar nedeniyle Türkiye genelinde ve Gaziantep’te küçük işletme sahiplerinin büyük mağduriyetler yaşadığına dikkat çekti.

KOSGEB tarafından “programa 540 bin 999 iletmenin başvuruda bulunduğu, bunlardan 460 bin 167’sinin kredi faiz desteğinden faydalanma hakkı kazandığı” bilgisinin kamuoyuyla paylaşıldığını anımsatan Ekici “Uygulamanın bu sonucu yaratmayacağı aşikârdır. Çünkü KOSGEB’den “başvurunuz onaylandı” bilgisi alan binlerce işletme sahibi bankalar tarafından geri çevrilmektedir” dedi.

KOSGEB’in başvurusunu onayladığı ve banka tarafından “Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan borçlarının ödenmesinden sonra krediyi alabilecekleri” söylenen işletme sahiplerine, bu borçları ödemelerine rağmen söz konusu kredinin yine de verilmediği bilgisini de paylaşan Ekici “Bu haliyle KOSGEB kredisi küçük işletmeleri finanse eden değil, küçük işletmelerin SGK’yı finanse ettiği bir hal almıştır” değerlendirmesinde bulundu.

CHP’li Akif Ekici bu tespitlerinin ardından Başbakan Binali Yıldırım’ın şu sorulara cevap vermesini istedi:

- KOSGEB’in kredi faiz desteği programı başvurusunu onayladığı 460 bin 167 işletmeden kaçı bankalar tarafından geri çevrilmiştir? Bunun gerekçeleri nelerdir?

- “2017 yılı KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği” programı kapsamında bankalar tarafından kredi verilen işletme sayısı nedir? Bunun sektörlere, verilen kredi miktarına ve illere göre dağılımı nedir?

- “2017 yılı KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği” başvurusu kabul edildiği halde bankalar tarafından reddedildiği için Bakanlığa ya da KOSGEB’e şikâyet bildiriminde bulunan kişi sayısı nedir? Bu şikâyetlerle ilgili nasıl bir işlem yapılmaktadır?

- Başvurusu KOSGEB tarafından onaylanan, anlaşma yapılan banka tarafından da SGK’ya olan borcunu ödemesi şart koşulan işletme sahiplerinin ve bu borcu ödemesine rağmen krediyi alamamalarının nedeni nedir? Bu durumda kaç işletme sahibi vardır? Bu kapsamda SGK toplamda ne kadarlık bir tahsilat yapmıştır?

- “2017 yılı KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği” programının amacı yanlış ekonomi politikaları nedeniyle can çekişen küçük işletmeleri finanse etmek midir, yoksa küçük işletmelerden ödeme sağlayarak SGK’nın bütçe açığını mı finanse etmektir?

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.