Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekici: "Vatandaşlık verilenlerin sayısı bir yıldır neden açıklanmıyor?"

Haber Giriş Tarihi: 26.02.2017 12:52
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2023 00:11
Kaynak: İHA
Ekici: "Vatandaşlık verilenlerin sayısı bir yıldır neden açıklanmıyor?"

Suriye'deki iç savaşla başlayan göç dalgasının üzerinden yaklaşık 6 yıl geçtiğine dikkat çeken CHP'li Ekici "sığınmacılara, kanundaki 5 yıllık ikamet şartına dayalı olarak bir yıldır vatandaşlık verilebiliyor. Bugüne kadar kaç kişinin vatandaş yapıldığı sorusuna Bakanlık neden cevap vermiyor?" dedi.

Sığınmacı statüsündeki Suriyeliler arasından, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda belirtilen şartları sağlayanların vatandaşlığa alınması tartışmaları referandum nedeniyle tekrar alevlendi. Hükümet kanadı, tartışmanın daha da büyümemesi için mevcut vatandaşlık başvurularının onayının 16 Nisan sonrasına bırakıldığını medya aracılığıyla kamuoyuna duyururken; CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, tartışmanın farklı bir boyutuna dikkat çekti. Sığınmacı statüsündeki Suriyelilerin Türk vatandaşlığına başvurabilmeleri için ön koşul olan 5 yıllık ikamet zorunluluğunu Mart 2016 itibariyle dolduğunu hatırlatan CHP'li Ekici şunları kaydetti:

"Basına yansıyan bilgilere göre mevcut vatandaşlık başvurularının onayı 16 Nisan sonrasına bırakılıyor. Ancak geçen yılın Mart ayından referandum sürecine gelene kadar kaç kişinin vatandaşlığa alındığı bilinmiyor. Mart 2016'dan bu yana, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 11. maddesi uyarınca başta 5 yıl ikamet şartı olmak kaydıyla ilgili diğer koşulları sağlayan kaç kişi ve ailesine vatandaşlık verildi? Bunun derhal açıklanması gerekiyor."

CHP’li Ekici, ilgili kanunun 12'nci maddesinde ise vatandaşlığın istisnai yolarla kazanılmasına ilişkin koşullarının belirlendiğine dikkat çekerek "Bu maddede ikamet süresi şartı bulunmuyor. Dolayısıyla, 2011 yılından bu yana, bu madde kapsamında vatandaşlık verilebiliyor. Resmi makamlar, bu madde kapsamında kaç sığınmacının vatandaşlığa alındığı da açıklamıyor" dedi.

BAKANLIK,9 AYDIR NEDEN AÇIKLAMIYOR?

13 Mayıs 2016'da konuya ilişkin bir önerge verdiğini anımsatan Ekici "İlgili Bakana, 5 yıllık ikamet koşulunu sağlayarak yada evlilik ve evlat edinme yoluyla kaç Suriyelinin vatandaşlığa alındığını sordum, bugüne kadar herhangi bir cevap verilmedi. Aradan 9 ay geçti. Merkezi nüfus veritabanı sistemi MERNİS’ten 2 dakikada çıkartılabilecek bir bilginin 9 aydır açıklanmaması manidardır" yorumunu yaptı.

SIĞINMACIYI, PARA, UCUZ İŞGÜCÜ VEYA OY OLARAK GÖREN İKTİDAR

Referandumda oy kullansalar da kullanmasalar da sığınmacılara vatandaşlık verilmesinin kamuoyunda tartışma yaratan bir konu olduğuna dikkat çeken Ekici, iktidarı, sığınmacıları siyasi argüman olarak kullanmakla da eleştirdi. Sığınmacı sorununun, iktidarın hatalı dış politikasının bir ürünü olduğunu kaydeden Ekici "Ortaya koyduğu politikalarla Suriye'deki yangını Türkiye'ye taşıyan AKP iktidarı, şimdi sığınmacıları kendi siyasi projelerine alet etme derdinde. Zengin sığınmacının parasına, fakir sığınmacının ucuz işgücüne, vatandaşlık verdiğinin de oyuna göz diken bir anlayış tehlikelidir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.