Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekici’den ‘Meclis’i fesih yetkisi’ açıklaması

16 Nisan’da halkoyuna sunulacak olan Anayasa Değişikliği Paketi’nde “Cumhurbaşkanı’na Meclis’i fesih yetkisi veriliyor mu, yoksa verilmiyor mu?” tartışmalarına ilişkin Ekici’den açıklama geldi.

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2017 14:04
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 16:14
Kaynak: İHA
Ekici’den ‘Meclis’i fesih yetkisi’ açıklaması

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, konuyla ilgili kelime oyunları yapılmak suretiyle fesih yetkisinin yok gibi gösterilmeye çalışıldığını belirterek “Seçimi yenileme yetkisine, dünyanın her yerinde ‘Meclis’i fesih yetkisi’ denir. Anayasa’nın 116’ncı maddesinde yapılmak istenen değişiklikle, Cumhurbaşkanı ‘Ben seçimleri yeniliyorum’ dediğinde Millet Meclisi’nin bu karara itiraz etme, milletvekillerinin ‘Benim görev sürem daha dolmadı’ deme yetkisi de hakkı da olmayacak. Milleti kelime oyunlarıyla aldatmayı alışkanlık haline getirdiler. Ne isim uydururlarsa uydursunlar, bu düpedüz Meclis’i fesih yetkisidir” dedi.

MECLİS TUTANAKLARI ‘FESİH YETKİSİ’ DİYOR

Akif Ekici, Anayasa değişiklik teklifinin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında kürsüye çıkan AKP ve MHP’li vekillerin de bu yetkiyi “fesih yetkisi” olarak tanımladıklarına dikkat çekti. Ekici, Anayasa hukukçusu AKP’li Burhan Kuzu’nun “bizim getirdiğimiz karşılıklı fesih meselesini Amerika bugün tartışıyor...” ifadesini, AKP Adana Milletvekili Necdet Ünüvar’ın “Cumhurbaşkanı Parlamentoyu feshederse esasında kendi seçilmiş olduğu hakkını da feshetmiş oluyor” ifadesini örnek olarak gösterdi.

BİR KİŞİNİN İRADESİ, MİLLET İRADESİNİN 5’TE 3’ÜNE DENK TUTULUYOR

Anayasa’da, seçimlerin yenilenmesine ilişkin hususların 116’ncı maddesinde tanımlı olduğunu anımsatan Ekici açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Maddenin mevcut halinde seçimin yenilenmesi işlemi, güvensizlik oyu, hükümet kurulamaması ve güvenoyu alamaması, 45 günlük süre sınırlaması gibi belirli koşullara bağlı. Cumhurbaşkanı, bu durumda dahi ancak Meclis Başkanı ile istişare ederek karar verebiliyor. Türkiye bu durumu çok kısa bir süre önce, 7 Haziran’dan 1 Kasım’a giden süreçte yaşadı. Şimdi yapılmak istenen ise Cumhurbaşkanı’nın hiçbir koşula bağlı olmaksızın, milletvekilliği seçimini yenileyebilmesinin yolunu açmak. Meclis’in seçimleri yenileme kararı için ise 360 milletvekilinin ortak iradesi aranıyor. Yani %50+1 temsil eden tek kişi, %100’ü temsil edeni bir lafıyla feshedebilecek.”

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.