Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Engeller kalkıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelli Daire Başkanı Yusuf Çelebi, birbirinden farklı çok sayıdaki proje ile engellilerin yaşamlarını kolaylaştırdıklarını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2017 17:58
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 10:59
Kaynak: İHA
Engeller kalkıyor

BİREYLER EŞİT DOĞAR 

Çelebi, ''Bireyler doğarken bir çok haklarla beraber doğar. Yaşama hakkı, eğitime katılma hakkı, toplumla beraber olma hakkı bu hakların hepsi bir bütündür. Engellilerin diğer bireylerle farklı olmasının tek nedeni herhangi bir organının işlevsel durumunun yitirmiş olmasıdır. Öte yandan diğer bireylerle farklı olmamasının diğer nedeni ise tüm toplumla beraber olmak adına şenlikleri, etkinlikleri aynı şekilde paylaşmaktır. Engelli, engelsiz bir yaşama dileği diyorum'' ifadelerini kullandı.

''SESİNDE HAYAT VAR PROJESİ''

Engelliler için birçok projelerinin olduğunu dile getiren Çelebi, ''Önümüzdeki günlerde 'Sesinde Hayat Var' projesi var. Bu projemiz anne ve babası işitme engelli olup da engelsiz olan çocuklarının sizin çocuklarınızla beraber yarışması adına onlara yönelik bir kreş gibi düşünüyoruz. Yalnız babasının, annesinin işitme engelli olması nedeniyle konuşmayı geç öğrendikleri için   diğer çocuklarla yarışabilmesi adına 0-4 yaş arası diğer öğretmenler tarafından sahip çıkılması, konuşturulmasını amaçlıyoruz. Buda kreş gibi yerlerde büyüyünce engelsiz çocuklarla aynı düzey de yarışırlar'' ifadelerini kullandı.

ENGELSİZ KENT PROJESİ

Engelli vatandaşlara meslek seçme imkanı sağladıklarını ayrıca işitme ve görme engelli ebeveynlere yönelik projelerinin olduğunu da vurgulayan Çelebi, ''Yine bir engelsiz kent adı altında yaşama merkezini kuruyoruz. Burada engellilere yönelik bir çok meslek de her engelli kendisine uygun mesleği görebilecektir. Yine işitme engellilerimizle ilgili ebeveynlerimiz çocukları engelli değillerse çocuklarının ağlama sesini duymazlar bu nedenle Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin'in talimatı ile bu çocukların baş uçlarına ses alıcı bir cihaz koyuyoruz. Bu cihaz ebeveyne taşıyıcı bir cihazdır. Çocuk ses çıkardığı zaman ebeveyn çocuğa bakarak ağlayıp ya da güldüğünü anlayabiliyor. Ağladıysa hemen müdahale edebiliyor. Aynı zamanda ebeveynler önceden geceleri sırasıyla uykularını alırdı. Anne, baba işitme engelli ise çocuklarının ağladığını görmeyecekler. Biz bunların hayatlarının zor olduğu için bildiğimiz için belediye başkanımızın talimatı ile biz bunlara yönelik bu cihazları kurmaya başladık. Gaziantep'te bu durumda olan hiç bir ebeveyn kalmayacaktır. Hepsinin evlerine bu cihazları döşeyeceğiz'' diye konuştu.

''İŞİTME ENGELLİ VATANDAŞLARA BİR KOLAYLIK DAHA''

Çelebi işitme engelli vatandaşlarının evlerine gelen misafirlerinde kapı zilini duyamadıkları için bu konu hakkında da bir proje daha hazırladıklarını belirterek,'' Engelli vatandaşlarımızın misafirleri geldiği zaman kapı zilini duymuyorlar. Ancak telefonla mesajlaşarak haberleşebiliyorlar. Biz bunların evlerindeki zillere de bir cihaz bağlattırarak bu sorunu ortadan kaldırıyoruz. Bu cihaz sayesinde zile basıldığı zaman bütün odalarda ışıklar yanıp sönüyor bunun neticesinde de ev sahibi gelen misafirden haberdar olabiliyor. Projeler bitmez yeter ki biz proje üretebilelim. Biz projeler üretmeye devam ediyoruz.'' diye konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.