Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Evde hemodiyaliz tüm şehirlerde yaygınlaştırılmalı

Gaziantep'te, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun çabalarıyla hastalara ücretsiz olarak sunulan "Evde Hemodiyaliz" hastaların da katılımıyla tartışıldı.

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2017 13:58
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 15:55
Kaynak: İHA
Evde hemodiyaliz tüm şehirlerde yaygınlaştırılmalı

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı üyesi Prof. Dr. Ercan Ok, merkezde hemodiyaliz ve evde hemodiyaliz yöntemleri hakkında karşılaştırmalı bilgiler verdi. Ok,  dünyada ve Türkiye'de Ev Hemodiyalizi'nin bulunduğu durumu aktardı.

Haftada 3 kez merkezde yapılan 4 saat hemodiyaliz tedavisinin hastaların ihtiyacını tam karşılamadığını, bu tedavinin böbreğin gerçekleştirdiği temizlemenin ancak yüzde 10'una tekabül ettiğini ifade eden Prof. Dr. Ok, "Yetersiz temizlenmenin yanı sıra, 4 saatlik tedavilerdeki hızlı değişimlerin de diyalizde tansiyon düşmesi-kramp, diyaliz sonrası halsizlik-bitkinlik gibi sorunlara yol açmaktadır" dedi.

Prof. Dr. Ercan Ok, yüksek tansiyon, böbrek yetmezliğinde sık görülen sorunların ise kalp hastalığı, kansızlık, kemik hastalığı, zihinsel ve bedensel fonksiyonlarda bozulma olduğunu ifade etti.

EVDE HEMODİYALİZ NEDİR ?

Hastaların, öncelikle diyaliz merkezlerinde iki aylık bir eğitime tabi tutulduklarını, bu eğitimlerle diyaliz yapmayı öğrendiklerini dile getiren Prof. Dr. Ercan Ok, eğitimlerin başarıyla tamamlanmasının ardından evlerine kurulan diyaliz makinesi sayesinde, başlangıçta hemşire gözetiminde evlerinde diyaliz tedavilerini yapmaya başladıklarını belirterek şu bilgilere yer verdi:

TÜM MALZEMELER SGK TARAFINDAN KARŞILANIYOR

Her ay diyaliz tedavisi için gereken tüm malzemeler hastanın evine teslim ediliyor. Bunların tamamı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanıyor, hastalar hiçbir ödeme yapmıyorlar. Hastaların evlerinde 4 saat yerine, 8 saat diyaliz oluyorlar, böylece temizlenme iki katına çıkıyor. Bu tedaviyi de genellikle geceleri, uyurken yapıyorlar, böylece gündüzler tamamen boş kalıyor, bu da hastaların çalışabilmesine, sosyal yaşamlarını, aile yaşamlarını istedikleri gibi düzenleyebilmesine olanak veriyor.

DÜNYADA 50 YILI AŞKIN SÜREDİR UYGULANIYOR

Evde Hemodiyaliz dünyada 50 yılı aşkın süredir uygulanan, güvenli ve etkili bir yöntemdir. Ülkemizde de yaklaşık 7 yıl önce uygulanmaya başladı, umarım yakın bir gelecekte tüm şehirlerde hastalara bu hizmet sunulabilir olacak. Gece uykuda 8 saat diyalizde sonuçların mükemmel olduğunu, kadavradan böbrek nakline yaklaşan bir başarı yakalandığını söyleyebilirim.

EVDE HEMODİYALİZ İLE TÜM VÜCUT İŞLEVLERİ DÜZELİYOR

Evde hemodiyaliz ile zihinsel fonksiyonlardan, üreme fonksiyonlarına dek tüm vücut işlevlerinde önemli düzelmeler oluyor. Sağlıklı bebekler doğuran kadınlar, üniversiteyi bitiren öğrenciler, ağır işlerde çalışabilen erkekler, yüzerek İstanbul boğazını geçenler, profesyonel bisikletçilik, dağcılık yapanlar, bunlar hepsi bizim Ev Hemodiyalizi hastalarımız, sekiz saat diyaliz sayesinde bunları yapabilir oldular. Bu tedavide tansiyon düşmesi, kramp, diyaliz sonrası halsizlik yakınmalarının hemen hemen hiç görülmedi. Ayrıca, sıkı diyet uygulama ve pek çok ilaç kullanma zorunluluğunun ortadan kalkması da önemli bir avantajdır.

DİYALİZ HASTALARI DENEYİMLERİNİ PAYLAŞTI

Toplantının son bölümünde, Gaziantep'te evde diyaliz hastalarının tedavisini üstlenen nefroloji uzmanı Dr. Erkan Mahsereci hastalarıyla ilgili bilgilendirmeler yaptı. 

Evde diyaliz yapan hastalar deneyimlerini paylaşırken, mutluluktan göz yaşartan sahneler yaşandı.

8 YAŞINDAKİ KIZIMLA DAHA ÇOK İLGİLENEBİLMEK İÇİN DAHA SAĞLIKLI OLMAK ZORUNDAYIM

Evde hemodiyaliz yapan hastalardan Şebnem Ekici, tek göz bodrum katında yaşadığını ifade ederek," Çalışabilmek ve sekiz yaşındaki kızımla daha çok ilgilenebilmek için, daha sağlıklı olmak zorundaydım, işte bunun için evde gece sekiz saat diyalize başladım" dedi,

Atakan Gecekuşu (26) ise  yaklaşık 1 yıldır evde geceleri diyaliz yaptığını, gündüzleri bir inşaat şirketinde çalıştığını belirtirken, 60 yaşındaki Elif Çevik de kalp hastası eşini gündüzleri evde bırakıp haftada üç kez diyaliz merkezine gidiyordum. Artık, evde uykuda sekiz saat diyalize başlayacağım, hasta eşime bakacağım" şeklinde konuştu.

 

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.