Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gazetecilerin hakkı gasp ediliyor!

CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, basın emekçilerinin kazanılmış hakkı olan yıpranma payı ile ilgili meclisi ve ilgili komisyonu göreve davet etti.

Haber Giriş Tarihi: 13.11.2020 13:11
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2023 06:30
Kaynak: İHA
Gazetecilerin hakkı gasp ediliyor!

Konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Yılmazkaya, “Çalışan emekçilerin haklarının tırpanlandığı, gasp edildiği bir dönemde şimdide basın emekçilerinin kazanılmış haklarının ellerinden alınıyor olması çok yanlış bir yaklaşımdır” diyerek tepkisini ortaya koydu.

BASIN KARTI ŞARTI YANLIŞ BİR DÜZENLEME OLUR

AYM’nin karanındaki yasal düzenleme için 9 aylık sürenin dolmak üzere olduğunu vurgulayan Yılmazkaya, “ Çözüm olarak 506 sayılı yasa dönemindeki düzenlemeye geri dönülmelidir” dedi.

AKP Hükümeti gazetecilerin fiili hizmet zammı hakkından yararlanabilmesi için basın kartı şartı getirmesinin gazetecileri mağdur edeceğini ifade eden Yılmazkaya, “Getirilen düzenlemenin çok yetersiz ve eksik olduğunu ifade etti.

Anayasa Mahkemesi’nin kararına karşılık yeni yasal düzenlemenin biran önce yapılması konusunda açıklamada bulunan Yılmazkaya, yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi;

“Çalışan emekçilerin haklarının tırpanlandığı gasp edildiği bir dönemde şimdide basın emekçilerinin kazanılmış hakları ellerinden alınıyor.

Gazetecilerin fiili hizmet zammı hakkı için Meclis’in acilen düzenleme yapması gerek. Cumhuriyet Halk Partisi olarak basın emekçilerinin kazanılmış hakkı olan yıpranma payı olarak bilinen fiili hizmet zammı hakkının tekrardan verilmesini konusunda atılacak adımları sonuna kadar destekliyoruz.

Gazetecilere çalışma koşullarının yıpratıcılığı nedeniyle erken emeklilik sağlayan, 1977 yılında 506 sayılı yasaya eklenen bir maddeyle tanınan fiili hizmet zammı hakkı (yıpranma payı) 2008’de iptal edilmişti ve 2013 yılında yeniden getirilmişti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2013 yılında getirilen düzenlemeyi, haksızlığa neden olduğu gerekçesiyle açılan davada iptal etmişti. AYM’nin karanındaki yasal düzenleme için 9 aylık süre dolmak üzere.

Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak yasal düzenleme yapılmaz ise gazeteciler yıpranma payı olarak bilinen fiili hizmet zammı hakkını yitirecek. En ivedi çözüm olarak 506 sayılı yasa dönemindeki düzenlemeye geri dönülmelidir.

Getirilen düzenlemenin çok yetersiz ve eksik. AKP Hükümeti gazetecilerin fiili hizmet zammı hakkından yararlanabilmesi için basın kartı şartı getirmesi gazetecileri mağdur eder.

TBMM çatısı altındaki tüm siyasi partilerin ve milletvekillerinin, basın emekçilerinin uğradığı bu haksızlığı gidermesi yönünde destek vermesi gerek. Bu konuda Yüce Meclisin gerekli duyarlılığı göstereceğine inanıyorum.”

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.