Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gazi Kültür, Gaziantep'in geçmişine ışık tutuyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazi Kültür A.Ş, 1,5 yıl içerisinde Gaziantep'in tarihini, kültürünü ve coğrafyasını anlatan 17 kitap çıkardı.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2018 12:34
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 00:32
Kaynak: İHA
Gazi Kültür, Gaziantep'in geçmişine ışık tutuyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazi Kültür A.Ş Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Yakar, Gazi Kültür A.Ş'nin Gaziantep'in kültürel, coğrafi ve sanatsal güzelliklerini yurt içinde ve yurt dışında tanıtmak için organizasyonlar, yayımcılık faaliyetleri, açık alan reklamcılığı, ulusal ve uluslararası panel, sempozyum ve festivaller gibi geniş bir yelpazede etkinlikler gerçekleştirdiğini bildirdi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016 yılında kurulan Gazi Kültür A.Ş'nin şehrin tanıtımındaki misyonuna değinen Prof. Dr. Yakar, "Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin'in girişimleriyle Gazi Kültür A.Ş, kuruldu. Gaziantep'in geçmişiyle bugünü arasında köprü kuruyoruz, kentin tarihi, kültürü ve folkloru alanında araştırmalar yapıyoruz. Kitaplar yayımlıyoruz, sempozyumlar düzenliyoruz, şehrin özündeki zenginlikleri gün yüzüne çıkartarak, mevcut değerlerine daha fazla değer katmak istiyoruz" dedi.

Yakar, Gaziantep'in, bir anda Gaziantep olmadığını ifade ederek, "Biz bu şehirden bahsederken 5 medeniyetten, 20'nin üzerinde milletin buradan geçtiğinden, tarihi İpekyolu'ndan bahsediyoruz. Gaziantep'in geçmişinden aldığı bu birikimi nasıl elde ettiğini, günümüze nasıl yansıması olduğunu araştırıyoruz. Bu manada, 1,5 yıl içerisinde 17 kitap yayımladık. Bunun yanı sıra değerler eğitim kapsamında 9 çocuk dergisi çıkarttık, her ay bir konuyu işleyerek çocuklarımıza manevi değerlerimizi anlatıyoruz. Rumkale, Yesemek ve Karkamış gibi tarihi mekanları tanıtıcı filmlerimiz oldu. Zeugma'yla ilgili Türkçe, Arapça, İngilizce ve Almanca dilinde yayınlar yaptık.

KİTAPLAR ARASINDA SEÇİM YAPAMAM

Vakıflar Genel Müdürlüğü her yıl bir temayla çıkar, bu temayı yıl boyu işler. Cumhurbaşkanlığın himayesinde bu yıl ki tema; 'Hayır Sahibi Kadınlar' oldu. 2017 yılında kitap çalışmaları kapsamında, 'Ayıntap'ta Osmanlı dönemindeki hayır sahibi kadınlar' adında bir kitap çıkardık, 2018 Mart ayına yetiştirdik, bu çalışma Türkiye'de bir ilk. Bu kitap, Vakıflar Bölge Müdürlüğü aracılığıyla Cumhurbaşkanlığına kadar gitti. Bunun dışında; Osmanlı Dönemi Gaziantep Kuyumculuğu, Bir Başka Gaziantep, Gaziantep Mutfağı Şiveydiz, Antep Savunmasının İlk Kıvılcımı-Şehit Kamil, UNESCO Yaratıcı Şehir Mutfağı'ndan Dört Mevsim Gaziantep Yemekleri, Antep Savunması Manzumeler-Fotoğraflar, Osmanlı Döneminde Ayntâb'da Sâlihât-ı Nisvan (Hayır Sahibi Kadınlar), Gaziantep Müzeleri, Gaziantep'te Suyun Öyküsü, Gaziantep'te Dini Hayat Gaziantep, Zuhurat, Halit Ziya Biçer Objektif ve Arşivinden Seyr-i Antep Gaziantep, Fırat'ın İncisi Rumkale ve Gaziantep Gazoz ve Meşrubat Tarihi adlı kitap bastık. Bu çalışmalarla kentin tarihine ışık tuttuk" diye konuştu.

 

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.