Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gaziantep-Kilis Tabip Odası'ndan Organ Bağışı açıklaması

Gaziantep-Kilis Tabip Odası, Organ Bağışı ve Organ Nakli'ne dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 03.11.2017 18:15
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 14:03
Kaynak: İHA
Gaziantep-Kilis Tabip Odası'ndan Organ Bağışı açıklaması
Gaziantep-Kilis Tabip Odası'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:
"İnsanın ölümünden sonra organların başka bir insan için kullanılmasına izin verilmesine organ bağışı denilmektedir. Görmeyen bir insanın görmesini ya da hayatını diyaliz cihazına bağlı olarak sürdüren bir böbrek hastasının hayata dönmesini sağlar.
Sağlıklı her organ bağışlanabilir. Ülkemizde :kalp, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar ;kalp kapağı, gözün kornea tabakası , kas ve kemik iliği gibi dokular başarıyla nakledilebilmektedirler. Bir kişi organlarını bağışlayarak bir çok insana yaşama şansı verebilir.
Ülkemizde organ bağışları henüz istenilen seviyeye ulaşamamıştır. Beyin ölümü gerçekleşmiş hastalarda adından da anlaşılabileceği gibi beyin fonksiyonları tamamen ve geri dönmeyecek biçimde kaybolmuştur. Yani bu kişilerin bilinci yerinde değildir ve ancak solunum makinesi desteği ile yaşamlarının sürmesi mümkündür. Kişilerin ben gerçekten ölmeden organlarımı alırlar korkusu yersizdir. Çünkü beyin ölümüne karar verecek ekip ile organ naklini yapacak ekip ayrı doktorlardan oluşur.
Organ bağışı kişinin bakımını etkilemez. Organ bağışlayan kişinin organlarının kullanılması ancak o kişiye tıbben yapılacak tüm tedaviler uygulandıktan.sonra.gündeme.gelir.
Birey sadece organlarının bir bölümünü organ bağış kartında bunu belirterek.yapabilir.
Organlarını bağışlayan bireyler, istedikleri zaman bundan vazgeçebilirler.
Bağışlanan organlarım para ile bir başkasına satılabilmesi mümkün olmayıp, Türkiye'de bugüne kadar böyle bir olay olmamıştır ve olamaz.
Organ alımı ameliyatı, ameliyathane koşullarında, cerrahi ekipler tarafından titizlikle yapılmakta, gizli dikiş ile cilt kapatılarak vericinin vücuduna saygı ile davranılmaktadır.
Avrupa Ülkelerinde organ vericilerinin %80'i kadavra, %20'si canlı kaynaklı iken Türkiye'de  tam tersine organ vericilerinin %75'i canlı, %25'si kadavra kaynaklıdır.Son yıllardaki yapılan organizasyonlar ile ülkemizde kadavra verici bulma oranı azda olsa artmıştır.
Organ bağışı insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak nitelendirilmektedir. Gelin Organ Bağışlayalım. Bir Hayat Biterken Bir Hayat Başlatalım."

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.