Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

GAZİANTEP, ULUSLARARASI TURNUVAYA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Türkiye’de ilk defa düzenlenecek, 14’üncü Dünya İşitme Engelliler Bisiklet Şampiyonası’nın tanıtımı yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2019 12:45
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 02:23
Kaynak: İHA
GAZİANTEP, ULUSLARARASI TURNUVAYA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Gaziantep Valiliği koordinasyonunda, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı’yla Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu’nun iş birliğinde Türkiye’de ilk defa düzenlenecek, 14’üncü Dünya İşitme Engelliler Bisiklet Şampiyonası’nın tanıtımı yapıldı.

5 gün sürecek şampiyonaya 12 ülkeden 50 sporcunun katılacak. Türkiye’den 9 sporcunun mücadele edeceği şampiyonada, Brezilya, Çek Cumhuriyeti (ÇEKYA), Yunanistan, Macaristan, Hollanda, Polonya, Rusya, Slovakya, Ukrayna, Amerika Birleşik Devletleri ve Zambiya’dan toplam 50 sporcu, 4 farklı parkurda ter dökecek.

Büyükşehir, uluslararası alanda ses getirecek önemli bir organizasyonla yine Gazi şehrin ismini öne çıkaracak. Tüm Türkiye’de kutlanacak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na özel organize edilecek Dünya İşitme Engelliler Bisiklet Şampiyonası’yla kent, farklı bir güne uyanacak.

Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen Dünya İşitme Engelliler Bisiklet turnuvası tur tanıtımına; Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Davut Gül ve AK Parti milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.

ŞAHİN: ÖNCELİKLE ZİHİNDEKİ ENGELLER KALKMALI

Tanıtım programında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, 14’üncü Dünya İşitme Engelliler Bisiklet Şampiyonası’yla birlikte Cumhuriyet Bayramı’nda çifte bayram kutlayacaklarını belirterek, “Valimizin başkanlığında ‘spor kenti Gaziantep, sporuyla yükselen Gaziantep, engelsiz Gaziantep’ dedik.   Engelli engelsiz herkesin hayat bulduğu, herkesin yapmak istediği her şeyi yaptığı bir Gaziantep için yola çıktık. Engellilerin önündeki tüm engelleri kaldırmak için yola çıktık. Bu gün bu yönde yaptığımız çalışmalarla nasıl hızla hedefe ulaştığımızı gösteriyor. Dünya’nın en önemli etkinliği Gaziantep’te yapılıyorsa, bu hedefe hızla ilerliyoruz demektir. Kurucu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yaptığım dönemde engelleri kaldırmak için cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde çok önemli çalışmalar yaptık. Öncelikle zihindeki engellerin kalkması gerektiğini gördük. Hukuki düzenlemelere gittik, bugün Dünya’nın en önemli hukuki düzenlemelerini yaptığımızı gördük. Çürük, sakat gibi farklı algılamaların yok edildiği yeni bir Türkiye var. Bugün her şehir bu vizyona hızla ilerliyor. 2014 yılında büyükşehir belediye başkanı olduğumda ilk yaptığımız iş müstakil bir engelliler daire başkanlığı kurmak oldu ve başına da engelli bir kardeşimizi koyduk. Bu işin elde, ayakta, gözde ve kulakta olmadığını, işin ehliyet ve liyakat olduğunu göstermek için Yusuf Çelebi kardeşimi bu işin başına getirdik. Göreve geldiği günden bu yana o kadar özverili çalıştı ki hem proje üretti, hem de finans kısmını çözdü” dedi.

“İŞİTME ENGELLİ NASIL BİSİKLET KULLANIRMIŞ” DİYEN ZİHNİYET YIKILACAK

Görme, işitme, fiziksel engelliler üzerine ayrı ayrı çalıştıklarını hatırlatan Şahin, “Toptancı bir yaklaşımla bu sorun çözülemez. Her birinin kendine özgü ihtiyacı, talebi farklı. En özel alan işitme engelliler oldu. Milletvekiliyken işitme engelli karı koca bir aile yanıma geldi, ‘sizin sınav sisteminizde benim çocuğumun devlet memuru olma ihtimali yok, biri okuyup, anlayana kadar öbürü sınavı geçiyor. İşitme engelli bir çocuğun sınavı geçmesi mümkün değil, her engelli için ayrı bir sınav yapılmasını istedi. Biz de Milli Eğitim Bakanlığı ÖSYM başkanıyla ayrı sınav etme konusunu görüştük, cumhurbaşkanımıza bunu anlattım bana, ‘ne gerekiyorsa yap’ dedi. Bu kadar özel bir sınav sistemiyle yeni bir başlangıç yaptık. Bu özel projeleri yapmaya devam edeceğiz. Yeni açılan bir yolda değil şehrin merkezinde 54 kilometre bisiklet yolu yaptık, bu çok zor bir iştir. İmar ve ulaşım master planına aldık ve uyguladık. Ben daha fazla bisiklet yolunun kullanılmasını arzu ediyorum fakat hala çok ciddi alışkanlık sorunlarımız var. Şehrin en önemli sorunu hareketsizlik, yürümüyoruz, bisiklete binmiyoruz, spor yapmıyoruz. Birlikte yürüyelim projesi başlattık. Bu proje uygulanırsa engelsiz kardeşlerimiz engelsiz kardeşlerine bisiklet yolunu kullanmakta örnek olacak. İşitme engelli bir kardeşimiz bisiklet yolunu kullanmayı biliyor ve başarıyorsa diğerlerine model olacak, lider olacak. Küçük dokunuş, büyük dönüşüm, değişim demektir. Bize düşen küçük dokunuşlar. Avrupa’ya gidin en büyük sorun bisiklet otoparkı olarak karşımıza çıkıyor. Herkes bisiklet kullanıyor, Niye? Çevreci, temiz, ucuz ve güvenilir. Bisiklet kullanmayı teşvik edeceğiz, Şahinbey ve Şehitkamil Belediyesi ödüllendirmeyi bisiklet üzerine yapıyor. İşitme engelli nasıl bisiklet kullanırmış diyen zihniyetler var, işte bakın bal gibi oluyor, bal gibi kullanılıyor, bal gibi başarılıyor” diye konuştu.

VALİ GÜL: GAZİANTEP BU ORGANİZASYONLA TAÇLANACAK

Gaziantep Valisi Davut Gül, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Büyükşehir Belediyenin öncülüğünde çok güzel bir programa ev sahipliği yapacaklarını söyledi.

Gül, şöyle devam etti: “Yeni dönemde kentlerin belli öncelikleri var. Daha çok yeşil alan, spor alanlarına erişim, engellilerin yaşam kalitesinin yükseltilmesi, engellilerin kamu hizmetlerinde ve sosyal hayatta var olması gibi. Bunu da en iyi uygulayan şehirlerin başında Gaziantep geliyor. Fatma Şahin’in liderliğinde ilçe belediyelerinin de katkılarıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bu saydığımız amaçları yerine getirmek amacıyla çok önemli işler yapıyor. Yeşil Gaziantep’le birlikte 2023’e kadar 27 milyon ağaç dikilmesi, orman alanı oluşturulması amaçlanıyor. Bunun ilk etapta 6 milyon ağaçlık protokolü yapıldı. Kalanının da 2023’e kadar yapılması planlanıyor. Bisiklet yollarının çeşitliliği, spor alanlarının artması, engellilerin sosyal hayata entegre olması için yapılan çalışmaları düşündüğümüzde bugün gerçekleştirdiğimiz organizasyon bu çalışmaları taçlandırdı diyebiliriz.”

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu, 14’üncü düzenlenen Dünya İşitme Engelliler Bisiklet Şampiyonası’nın Gaziantep’te organze edilmesinin kendileri için onur verici olduğunu dile getirdi.

KIHTIR: ADİL BİR ŞAMPİYONA OLSUN

Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Yakup Ümit Kıhtır ise, “1924 tarihinden beri ilk kez Dünya Sağır oyunları, devam etmektedir. Bisiklet de bunun en temel sporları arasında yer almaktadır. 95 yıl boyunca sürüyor. Gaziantep, Anadolu tarihini geçmişten bu yana bütün kültürlere ev sahipliği yapmış. Yemeği ile meşhur olan bu şehre davet edeceğimiz, farklı ülkelerden gelen sporcuların çok mutlu ve keyifli anılarla ayrılacağına inanıyoruz. Bu organizasyonda adil bir şekilde yarışacaklarına inanıyorum. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bu desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

GUSTAVA DEAROJO: ŞAMPİYONA BAŞARILI GEÇECEK

Uluslararası İşitme Engelliler Spor Komitesi Yönetim Kurulu üyesi Gustava Dearojo, “Ben Brezilyalıyım. Türkiye’nin yemekleri konusunda meşhur olduğunu çok iyi biliyorum. Türkiye’ye 7 kere geldim. Gaziantep’le ilgili çok fazla bilgi aldım. Bu nedenle 25 saatlik bir uçuşu göze aldım. Hedefim; buradaki kültürü öğrenmek meşhur yemeklerini tatmaktır. Bu beni çok heyecanlandırıyor. Gaziantep’e alınan şampiyonanın başarılı geçeceğini düşünüyorum. Organize çok iyi. Desteği olan herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından protokol, günün anısına toplu fotoğraf çektirdi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.