Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Gaziantepli olmak, Gaziantep’i geleceğe taşımak”

Okan Üniversitesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Gaziantep Buluşmalarının dokuzuncusu Gaziantep’te gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2017 11:26
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 08:29
Kaynak: İHA
“Gaziantepli olmak, Gaziantep’i geleceğe taşımak”

Şehitkamil Kültür Merkezinde düzenlenen zirveye Vali Ali Yerlikaya, Gaziantep Eski Milletvekili Hasan Özdemir, İl Emniyet Müdürü Erhan Gülveren, Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan, akademisyenler ve davetliler iştirak etti.

“Gaziantepli olmak, Gaziantep’i Geleceğe Taşımak” temalarıyla düzenlenen zirvenin açılış konuşmasını yapan Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan, Gaziantep kadim kültürünü korumak ve geleceğe en güzel şekilde taşımak hedefiyle başlattıkları buluşmaların önemine işaret etti.

Okan Üniversitesinin bu şehrin kültüründen faydalanarak, akademik eğitimde farkındalık gösteren uygulamalar ortaya koyduğunu belirten Okan, bu şehre hizmet etmek için her fırsatı değerlendirdiklerini bildirdi.

Zirvede katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada Vali Yerlikaya; “ İki yıldan beri sizler gibi bende Gaziantepliyim. Gazi şehrimiz, Evliya Çelebi’nin ifadesiyle “Şehri Ayıntab-ı Cihan” yani dünya şehirlerinin göz nuru, bir başka deyimle “ışığın şehri”dir.

Gaziantepli olmanın en büyük övüncü, söylemekten hiçbir zaman yorulmayacağımız, vazgeçmeyeceğimiz “Gazilik” unvanımızdır. "Ben Anteplilerin gözlerinden nasıl öpmem ki, onlar Antep'i değil tüm Türkiye'yi kurtardılar." vecizeleriyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün övgüsüne mazhar olmuş bir şehrin mensuplarıyız.

Bizim tarihimiz markadır. Bütün din ve mezheplerin mensupları burada huzurla yaşamış. Soframıza bir dünya sofrası olmuş. Mutfağımızın UNESCO nezdindeki başarısı hepimizce malum. Mutfağımız, el sanatlarımız, sanayimiz, ticaretimiz, esnaflık adabımız ve kültürümüz başlı başına bir markadır.

Dedelerimiz, atalarımız bizlere bu kadar güzel takdirlere layık olan bir miras bırakmışlar. Bizlerde Gazi evlat ve torunlarına öyle bir Gaziantep bırakalım ki, onlar da bizim kuşağımızı hatırla yad etsinler.” Dedi.

GAZİANTEP’İ GELECEĞE EN GÜZEL ŞEKİLDE TAŞIYACAĞIZ

Vali Yerlikaya buluşmanın ana temalarından biri olan “Gaziantep’i Geleceğe Taşımak” konusuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmelerde “Gaziantep’i geleceğe nasıl daha güzel taşıyabiliriz, nasıl daha ileriye daha iyiye götürebiliriz, hedeflerimiz, ümitlerimiz, hayallerimiz neler olmalı her platformda bunları konuşuyor, araştırıyor, düşünüyoruz.

Gaziantep 2010 yılından önce Türkiye’de en fazla göç alan ilk 5 şehir arasında olmuştur. Türkiye’nin her bölgesinden göç almıştır. Çünkü Gaziantep çalışan, üreten, gelişen bir kenttir. Bu şehir aş ve iş için gelenlere karşı hiçbir önyargı beslememiş. Gelenlerin hiçbiri dışlanmamış. Buna en güzel örnek Suriyeli muhacirlerimizi ağırlayıp, gönül gözüyle kucaklamamızdır.

Türkiye’deki 3 milyon Suriyeliyle hangi şehirde mutlu şekilde yaşayabilirsiniz diye soracak olsak inanıyorum ki bu cevap Gaziantep olacaktır. Çünkü bizde Ensarlık inancıyla misarfirperverlik duygusu var. Bunun yanında Cerablus ve El-Bab şehirlerine insani yardım koordinasyonlarını Valiliğimiz koordine ediyor. Bu görevi de en güzel şekilde yerine getirmenin gayretini gösteriyoruz.

Yaşayan, yöneten, yönetilen ebeveyn durumundaki Gaziantepliler olarak geleceğimizin emanetçileri olan göz bebeğimiz gençlerimizi en iyi şekilde yetiştirmek, onları dünyadaki emsalleriyle girecekleri yarışta bir adım önde olacak şekilde donatmak en büyük sorumluluğumuzdur.

Bu kenti geleceğe taşımanın yolu eğitimden geçiyor. Eğitimde atılacak her yeni adım bizleri gelecekte bir adım öne çıkaracaktır. İlk ve orta öğretimde 511 bin çocuğumuz, 70 bin civarında üniversite öğrencimiz var. 2019-2020 eğitim öğretim yılında ikili eğitim yapan 345 okulumuzun tamamı tekli eğitime geçecek. İki buçuk yıl içinde 350 adet yeni okul yapıyoruz.

Düşük ölçekli teknolojiyle çalışan organize sanayi bölgemizde 135 bin kişi çalışıyor. 4 yıl içerisinde bu rakam 200 bin olacak. İhracatımızın gelişmesi için gerekli olan orta ve orta üstü teknolojiye geçebilmek için genç neslimizi çok iyi hazırlamalıyız.

Bizim şehrimiz çalışıyor, üretiyor. Üretmenin önündeki engelleri kötülükle değil güzellikle gideriyor bu engelleri. Sanatta, sporda, kültürde, edebiyatta ve sosyal faaliyetlerde çok daha iyi noktalarda olmamız lazım. Bu değerlere daha fazla önem vermek ve gelişmesi için gayret göstermemiz lazım” dedi.

Zirvede daha sonra Yazar Ahmet Ümit moderatörlüğünde, Hürriyet Gazetesi Yazarı Faruk Bildirici, Gaziantep27 Gazetesi Kurucusu Ökkeş Özekşi ve Gaziantep Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Nuri Gültekin’in katılımlarıyla bir panel düzenlendi.

Zirve panel sonrasında katılımcılara plaket takdimiyle sona erdi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.