Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Geleneksel kıyafetlere hayat veriyor

Gaziantep’te yaşayan Ökkeş Kaya, eski dönemlerden kalma yöresel giyim kuşam kültürünü yaşatmaya çalıyor.

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2017 18:01
Haber Güncellenme Tarihi: 17.11.2023 23:54
Kaynak: İHA
Geleneksel kıyafetlere hayat veriyor

Yöresel kostümlerin tasarım ve dikim işini yapan Kaya, ülke genelindeki gösteriler ve düğünlerin yanı sıra çok sayıda ülkede düzenlenen tanıtım etkinliklerine kıyafet gönderiyor.

Yaklaşık 60 yıldır terzilik yapan ve yöresel kıyafetleri dikerek geleneği yaşatan Ökkeş Kaya, çok sayıda ülkeye gönderdiği tasarımlarla eski dönemlerin giyim ve kuşam kültürünü tanıtıyor.

“BENDEN BAŞKA BU MESLEĞİ YAPAN KALMADI”

Yörenin gelenek ve göreneklerini yaşatma amacıyla kostüm tasarım ve dikimi yaptığını belirten -Kaya, “ Çocuk yaşlarda bu mesleğe ilgi duyuyordum. Yaklaşık 7-8 yaşlarında çırak olarak bu mesleğe başladım. 55 yıldır da bu mesleği aktif olarak yapıyorum. Eski zamanlarda yöresel kıyafetler günlük olarak giyilirdi. Fakat şimdi zaman değişti. Atık sadece düğünlerde, gösterilerde kullanmak için benden kıyafet istiyorlar. Bu mesleği oğluma da öğrettim. Çocuk yaşlarda yaz tatilinde benimle birlikte gelir işi öğrenirdi. Benden sonra da bu mesleğe oğlum devam eder artık. Zaten eskisi kadar yaygın bir meslek değil. Teknolojinin gelişmesi ile bu meslekte yok oldu. Çünkü artık yöresel kıyafetlerinde fabrikasyon ürünleri çıktı. İnsanlar kalitesinden çok ucuz ürünlere yöneliyor. Gaziantep’te bu mesleği yapan sadece ben kaldım. Oğlumdan başka da çırak yetiştireceğimi düşünemiyorum. Çünkü çoğu genç teknoloji meraklısı, bu tarz meslekleri merak edip öğrenmek istemiyorlar. Bende sağlığım el verene kadar bu mesleği sürdürürüm” dedi.

“DİZİLER SAYESİNDE YENİDEN KEŞFEDİLDİ”

Yurt dışındaki Türk derneklerinden talep gördüğünü, insanların kültürlerini özel organizasyonların yanı sıra düğünlerde de yaşatmak istediğini dile Bekir Kaya ise “Babam çok önceki yıllarda bu mesleği yaptığında yöresel kıyafetler günlük olarak tercih edilirdi. Fakat bu zamanda ise sadece düğünlerde, özel günlerde tercih ediliyor. Düğünlerde ve özel günlerde tercih edilmesindeki sebep ise televizyon dizilerinde veya filmlerdeki Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait kıyafetlerin kullanılması etkili oldu. Genel de yurt dışındaki Türk derneklerinden yoğun talep görüyoruz, insanların kültürlerini özel organizasyonların yanı sıra düğünlerde de yaşatmak istiyor. Bunun yanı sıra çevre illerden de talep görüyoruz. Kıyafetleri elimizden geldiği kadar gelenekselliğe uygun bir şekilde dikmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda en iyi kalite kumaşları kullanarak kostümleri dikiyoruz” ifadelerini kullandı.

“FABRİKA ÜRÜNLERİ İŞİMİZİ OLUMSUZ ETKİLEDİ”

Kostüm tasarım ve dikiminin gelişen teknoloji nedeniyle yok olacağını vurgulayan Kaya konuşmasının devamında ise , “Gaziantep’te bu mesleği yapan sadece babamla ben kaldık. Fabrikasyon ürünler çıktığı günden itibaren emeğimizin karşılığını alamamaya başladık. Bunun beraberinde yöresel kıyafetler merdiven altlarında da satılmaya başlandı. Özellikle folklor ekibi eğiticiler kıyafetin ucuzuna kaçarak fabrikada üretilen ve merdiven altlarında satılan baskılı kostümleri tercih ediyorlar. Buda işimizi olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

“MERAK GEREKTİREN MESLEK”

Kostüm tasarım ve dikiminin büyük emek, merak ve dikkat gerektiğini ifade eden Kaya Son olarak, “Kostüm tasarım ve dikim işi büyük emek ve sabır gerektirir. Nakışın sıklığına göre yapım süresi değişir . Mesela bir takım kostümünü hiç durmadan 2 kişinin yapması 3 hafta gibi bir süre içerisinde yapılıyor. Yarışma giysileri 200TL ile bin 500TL ‘ye çocuk gösterisi kostümlerini ise 40TL ile 80 TL arasında satıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.