Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Güneş enerjili içmesuyu projesi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı çiftçilere yönelik yatırım projelerine bir yenisini daha ekledi.

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2017 11:40
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2023 07:11
Kaynak: İHA
Güneş enerjili içmesuyu projesi

Belediye, taşra ilçelerinde yaptırdığı "Merada Güneş Enerjili Hayvan İçmesuyu Tesisi" projesi ile küçükbaş hayvanların verimlilik oranın arttırıyor.

Ortalama maliyeti 80 ila 100 bin lira arasında değişen "Merada Güneş Enerjili Hayvan İçmesuyu Tesisi"nde bugüne kadar 5 tane yapan Büyükşehir Belediyesi en son Yavuzeli ilçesi Süleymanobası Köyü'nde yaptığı tesisi hizmete koydu. Tesisin açılışı için mekanda çiftçiler ile bir araya gelen ve küçükbaş hayvanların sulanmasına tanıklık eden Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, proje ile ilgili bilgiler verdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in girişimi ile yapılan projeleri tek tek uygulamaya koyduklarını ifade eden Yılmaz, Küçükbaş hayvancılığın yoğun olduğu köylerin ortak noktasında sondaj ile su çıkardıklarını ve bunu bir depoya verdiklerini, bunu da yaparken güneş enerjisini kullandıklarını belirten Yılmaz, "Bizim bu sistemimiz ile çiftçilerimiz elektrik faturası ödemeden sulama işini çözmüş oluyorlar. Bugün burada 60 metrelik bir kuyudan dalgıçlar ile suyu depoya çıkardık. Daha sonra da yalaklara vererek küçükbaş hayvanların sulanmasını sağladık. Bu tesisimizden yaklaşık 2 bin 500– 3 bin civarında küçükbaş hayvan yararlanıyor. 5 köyün hayvanları bu tesislerden istiafede edecekler" dedi.

Yem yemeyen hayvanın ürün vermesinin zor olduğunu, yem yiyen hayvanın ise suya ihtiyacının olduğunu belirten Yılmaz, "Daha önce çiftçilerimiz merada besledikleri hayvanlarını evlerine sulamak için götürüyorlardı. Merada yediği otlardan aldığı enerjiyi su içmeye giderken tekrar harcıyordu. Böylece hayvan ne et bağlayabiliyordu ne de süt verebiliyordu. Şimdi burada farklı bir konspet izliyoruz, merada hayvanlar beslenecek ondan sonra gelip buradan suyunu içecek. Daha sonra etrafa yapacağımız ağaçlandırmaların altında da dinlenecekler. Bunun neticesinde; sağlıklı su içen, doğal merada beslenen hayvanların hem et kalitesi artacak hem de süt verimi. Çiftçilerimizin de hayvansal gelirler artmış olacak" diye konuştu.

Bu projeyi şimdiye kadar 6 noktada gerçekleştirdiklerini vurgulayan Yılmaz, bir Araban'da iki Yavuzeli'nde bir Nurdağı'nda, bir Şahinbey'de birinin de İslahiye'de olduğunu söyledi. Su buldukları bölgelerde bu projeyi devam ettireceklerini dile getiren Yılmaz, bu projeden sadece küçükbaş hayvanların değil, yabanda yaşayan birçok kuş, kurt, böcek gibi hayvanların da istifade edeceğini kaydetti.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.