Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

GÜR: TARİH BİLİNCİNİ KAYBETMİŞ BİR MİLLET YOK OLMAYA MAHKUMDUR

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Günay İspir tarafından Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İnşaat Mühendisliği Konferans Salonu’nda “Geçmişten Günümüze Türklerde Devlet Geleneği” konferansı verildi.

Haber Giriş Tarihi: 30.11.2018 12:11
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 17:49
Kaynak: İHA
GÜR: TARİH BİLİNCİNİ KAYBETMİŞ BİR MİLLET YOK OLMAYA MAHKUMDUR

GAÜN Siyaset Bilimi Topluluğu tarafından düzenlenen konferansın açılışında konuşan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, “Tarih bilincini kaybetmiş bir millet yok olmaya mahkumdur” diyerek şöyle devam etti: “Tarihte birçok millet gelip geçmiştir ama kesintisiz devlet geleneği olan nadir birkaç milletten birisi Türk Milletidir. Bu kadar kesintisiz medeniyet algısı üreten bir coğrafyada Türkiye, Anadolu ve Türkler özel bir konuma sahiptir.”

3 BİN YILA DAYANAN BİR DEVLET GELENEĞİMİZ VAR

Özellikle Arap dünyası ve Afrika Coğrafyasının Anadolu’ya ‘Roma beldeleri’ diye hitap ederken o zaman Anadolu’nun asıl yerleşenleri olarak da Türkiye kelimesi kullanıldığını kaydeden Prof. Dr. Gür, “Göktürklerden kalan özellikle bir tarih algısıyla kullanılıyordu fakat asıl mesele bizim burada ne kadar kaldığımız değil etkimizi ne kadar sürdürdüğümüz ve kalıcı izlerimizi ne kadar devam ettirdiğimizdir. Birileri çıkıp da Türkiye’yi sadece Cumhuriyet kurulduktan sonra bir devlet algısıyla tasarlarsa bunu hem tarihe bir hakaret olarak görüyorum hem de bu milletin geçmişteki mirasını görmemezlikten geldiği olarak düşünüyorum. En basit tabiriyle Göktürklerden alırsanız bin 600 yıllık bir devlet geleneği ama biz daha ötesinde diyoruz ki çok daha eski Hunlardan itibaren 3 bin yıla dayanan bir tarih, devlet geleneğimiz var” ifadelerini kullandı.

DEVLET YÖNETİMİNDE SADECE HANEDANLAR DEĞİŞİR

Türk Devlet geleneğinin kısa bir zaman diliminde oluşan bir gelenek olmadığını vurgulayan Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Günay İspir, bu yönetme sanatının asırlarca süregelen ve günümüze kadar da adeta özü olarak ulaşan bir süreçten geçtiğini söyledi. Prof. Dr. İspir sözlerinin devamında; “Hun İmparatorluğundan başlayacak olursak milattan önce 220 yılını bize gösteriyor. Daha sonra Göktürkler, Uygurlar vardır. Türklerin İslamiyet ile tanışmasıyla birlikte dini kabullenmelerinin sonucunda devlet yönetiminde yeni bir takım ilavelerin ortaya çıkışıyla gerçekleşen ve tarih üzerinde etkisini gösteren Karahanlılar vardır. Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu Devletleri vardır ve nihayet Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti. Bu devletler zannedilmesin ki birisi yıkıldı diğeri kuruldu. Bu devletlerin hepsinin birbiriyle bütün bir ilişkinin olduğunu kabul eden bir görüşe sahibim. İddiam da şudur ki; sadece devlet yönetiminde hanedanlar değişmektedir. Hanedanlar değiştiği için o hanedanın isminin o devlete verilmesi suretiyle ortaya çıkan bir süreç vardır. Dolayısıyla gelenek de böylece başlar” diyerek, Türk Devlet geleneği içerisinde öne çıkan konular hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Türklerde devlet geleneğini önemsediklerini belirten İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe, “Bugün bütün dünya tarafından bilinmektedir ki, Türkler en fazla devlet kurmuş bir millettir. Türklerin kurduğu devletleri de kendileri yenilenmiştir, yıkmamıştır. Devletler yenilenmiştir. Hiçbir dış güç tarafından da yıkılmamıştır. Dünyada, Ortadoğu’da dış güçlerin yıkamadığı iki devlet vardır. Bunlardan birisi Türkiye Cumhuriyeti ikincisi de İran’dır. İran’da her ne kadar bir Fars, Acem kültürü olsa da İran’ın topraklarında uzun yıllar hüküm sürmüş olan Türkler vardır. Büyük Selçuklu İmparatorluğu, Harzemşahlar, Akkoyunlu, Karakoyunlu bunların hepsi Türk yöneticileri tarafından o bölgede hüküm sürmüşlerdir, Türkler tarafından yönetilmişlerdir. Türklerin devlet geleneği ilk kurulduğu günden itibaren günümüze kadar da süregelmiştir ve bundan sonra da yıkılacağını düşünmüyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.