Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hem okuyor, hem de meslek sahibi oluyorlar

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2023 17:32
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 04:33
Kaynak: İHA
Hem okuyor, hem de meslek sahibi oluyorlar

Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu sektörün ara eleman ihtiyacının karşılanması, mesleki eğitimde kalfa, çırak, ustaların yetiştirilmesine ve Meslek lisesi diploması edinilmesini hedef alan 34 alanda ve 184 dalda uygulanan Mesleki Eğitim Merkezi Programı’nda (MESEM) Gaziantep’te 55.000 öğrenci kayıtlı.

Bu program ile mesleki eğitim merkezlerine kayıt yaptıran en az ortaokul mezunu öğrencilerin sigortaları ilgili MESEM tarafından yapılmaktadır. 9.10.11.sınıflarda asgari ücretin %30 ve 12.sınıfta asgari ücretin %50 si öğrencilere 3380 sayılı yasa gereği işletme tarafından ödenmek zorunda olup, işletme tarafından ödenen bu tutar devletimiz tarafından karşılanmaktadır. Kayıt olan öğrencilerimiz 4 yılın sonunda meslek lisesi diploması alarak ustalık belgesine sahip olmalarıyla sonuçlanıyor.

Türkiye’de sanayinin öncülerinden olan Gaziantep’te ulusal çalışmaların yanı sıra yerelde de Mesleki Eğitim Merkezi programları kapsamında çalışmalar ortaya koyuyor. Gaziantep özelinde yine MEB destekli, “Mesleki Eğitimde Kaliteli Çıraklık (İMEP)” ve “Meslekî Eğitimde Kaliteyi Arttırma Projesi  (MEK)” Valilik ve belediyelerin iş birliği Mesleki Eğitime yönlendirme ve İstihdam Projesi (MEYİP) ile İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından başarılı bir şekilde yürütülüyor.

Gaziantep’te sektörün yetişmiş çırak, kalfa ve usta ihtiyaçlarının karşılanması için OSB’lerde birer irtibat ofisi kurulmuştur. Yine İl Milli Eğitim Müdürlüğü web sayfasında Meslekî Eğitim sekmesi açılarak burada Meslekî Eğitimde İstihdam Programı (MEYİP) içerisinde form oluşturularak meslek lisesi mezunları, MESEM programına kayıt yaptıracak olanların başvuruları ve sektörün ihtiyaç talepleri alınıyor. Ayrıca sektörün eleman ihtiyaçları meslek odaları aracılığı ile iletişim bilgileri il müdürlüğüne ulaştığında hemen ilgili MESEM’ e iletiliyor ve gerekli yönlendirmeler yapılıyor. Gelecekte adından sıkça bahsettirecek bu proje ülke genelinde olduğu gibi birçok destekleyici çalışma ile Gaziantep’te de kararlı şekilde devam etmektedir.

GAZİANTEP MESLEKİ EĞİTİMDE TÜRKİYE’NİN ÖNCÜLERİNDEN

Mesleki eğitim merkezlerine kayıtlı öğrenci sayılarına bakıldığında Gaziantep’in bu alanda Türkiye’nin öncülerinden olduğunu vurgulayan İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, “Bakanımız Sn. Mahmut Özer’in göreve başlar başlamaz kolları sıvadığı Mesleki Eğitim Kanunu’ndaki değişikliklerle, Türkiye genelinde büyük bir seferberlik başlatıldı. İş yerlerinde çalışarak diploma ve Ustalık belgesi sahibi olan gençler bu kapsamda Meslekî Eğitim Merkezlerine (MESEM) kaydoldular. Geçtiğimiz yıl 6 olan MESEM sayısı, il genelinde tüm meslek liselerine de açılarak 74’ e ulaşıldı. 3.423 olan MESEM’ e kayıtlı öğrenci sayısı 55.000’e yükseldi. Bunun yanında sayı her geçen gün artarak devam ediyor. Sanayinin geliştiği şehrimizde bu çalışmanın geleceğe bırakılmış en büyük miras olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Gaziantep’in Türkiye genelinde Meslekî eğitimde sağlamış olduğu bu başarı elbette tesadüf değil. Sanayi şehri olarak bilinen ilimizde özel sektör ve kamu kurumlarının iş birliği üst düzeyde. Millî Eğitim Bakanlığı’nın Meslekî eğitimdeki reformlarına paralel olarak ayırdığı bütçenin yanı sıra, yerelde Valilik ve belediyelerin destekleri, İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün özverili çalışmaları ile elde edilmiş bir başarı olduğu görülmektedir.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDE MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ VE İRTİBAT BÜROLARI AÇILDI.

Mesleki Eğitim Merkezi Programları kapsamında Gaziantep’te; Gaziantep OSB, Nizip OSB, Oğuzeli OSB ve İslahiye OSB Bünyelerinde Mesleki Eğitim Merkezi ve her birinde de ayrıca İrtibat Bürosu açılarak iletişim kişisi görevlendirilmiştir. OSB bünyesinde görevlendirilen koordinatörler işletmelerde MESEM ile ilgili bilgilendirme tanıtım ve yönlendirme faaliyetleri yürütmektedir.

Yerel ve ulusal çalışmaları ildeki son verilerle değerlendiren İl Millî Eğitim Müdürü Sayın Yasin Tepe, Gaziantep’in meslekî eğitimde Türkiye’nin öncü şehirlerinden olmasından ve ülke ekonomisine sağladığı büyük katkıdan kıvanç duyduklarını belirterek “Gaziantep’in mesleki eğitiminde sağlanan bu başarının mimarları olan Bakanımız Sayın Mahmut ÖZER’e, ürettiğimiz her fikirde ve projede bizlere desteğini her zaman hissettiğimiz Valimiz Sayın Davut Gül’e, GBB Başkanı Sayın Fatma Şahin’e ve ilçe belediyelerimize şükranlarımı sunuyor;  bu uğurda mesai harcayan çalışmalarıyla gönüllerimizi fetheden öğretmenlerimize, okul yöneticilerimize ve çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.