Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Herkes hassas davranmalı"

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şube Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Kocalar, son günlerde gündemde olan Valilik binasının yıkılması ile ilgili açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2021 15:32
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 09:55
Kaynak: İHA
"Herkes hassas davranmalı"

Başkan Kocalar, yaptığı açıklamada, “Gaziantep Valiliği Binasının yıkılması ne yazık ki tekrar gündeme gelmiştir. Bu karar kent hafızasına yerleşen simgelerden birinin daha yok edilmesi anlamına gelmektedir. Buna benzer kent hafızasına yerleşen, simgeleşen fakat alınan kararlar ile Fuar Alanı, Kâmil Ocak Stadyumu, Kapalı Spor Salonu vb. birçok yer ne yazık ki şu an yok olmuştur. Bunlara bir yenisinin daha eklenmesinin, doğru bir karar olmadığını düşünüyoruz" dedi.

EKONOMİK KOŞULLAR DİKKATE ALINMALI

Kocalar, binanın Gaziantep Valiliği başta olmak üzere, birçok kamu kurumumuz da hizmet verdiğini hatırlatarak, "Tüm bu kurumlarımızın eğer ihtiyaç varsa daha iyi, modern, geniş ve yeni binalarda hizmet vermesi tabi ki kentimiz adına olumlu bir yaklaşımdır. Ancak pandeminin de etkisiyle daha da kötüleşen ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar, bu tür kararları verirken daha hassas davranılmasını zorunlu kılmaktadır.

Burada kritik olan soru, mevcut valilik binasının kullanılmasında depreme dayanıklılık ya da ekonomik ömrünü doldurmuş olması gibi bir durumun söz konusu olup olmadığıdır. Şu ana kadar binanın depreme dayanıklılığı ile ilgili kamuoyu ile paylaşılmış bir rapor bulunmamaktadır. Valilik binasından daha eski olan birçok kamu binası hali hazırda kullanılmaya devam etmektedir. Mevcut ekonomik koşulların, teknik açıdan kullanılmalarına engel bir neden olmadığı sürece bu binaların kullanılmaya devam etmesini gerektirdiğini düşünmekteyiz. Eğer depreme dayanıklılık sorunu varsa güçlendirme yapılmasının ekonomik bir çözüm olup olmayacağına göre yeni bina inşasına karar verilmelidir. Kaldı ki çok yakın bir geçmişte bu binada yemekhanesi, çevre düzenlemesi, dış cephesi gibi birçok kısmına ciddi tadilatlar yapılmış, yüksek miktarlarda harcamalar yapılmıştır. Yıkılması düşünülen bir yapıya harcanan bu kaynaklar heba edilmiş olacaktır.

Konu ile ilgili tartışılması gereken bir başka konu da yeni valilik binasının inşa edileceği konumdur. Yapılan açıklamalara göre yeni binanın Fevzi Çakmak Bulvarı üzerindeki Karayolları 54. Şube Şefliği’ne ait tesise yapılması düşünülmektedir. Fevzi Çakmak Bulvarı, zaten yoğun trafik yükünü taşımakta zorlanan iki şeritli bir yoldur. Valilik binasının bu konuma yapılması ile birlikte daha da yoğun bir trafik yükü oluşacak ve kent halkı ulaşımda ciddi sorunlarla baş başa kalacaktır. Bu bölge, valilik binası gibi büyük bir yapıyı kaldıracak kapasitede değildir. Kent merkezinde eksikliğini giderek daha çok hissettiğimiz yeşil alan ihtiyacını da göz önüne aldığımızda bu bölgenin yeşil alan olarak değerlendirilmesi daha uygun olacaktır. Eğer yeni bir valilik binası yapılacaksa ulaşım altyapısı ve kentin büyüme hızı da düşünülerek ve kent halkının da görüşü alınarak karar verilmelidir.

Sonuç olarak bu binanın yıkılmasının doğru bir karar ve elzem olmadığını, ciddi bir israf olduğunu belirtiyor ve bu kararın tekrar değerlendirilmesi gerektiğini ilgililer ve tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz” dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.