Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İhracatta en fazla payı Tekstil aldı

Haber Giriş Tarihi: 01.12.2016 14:44
Haber Güncellenme Tarihi: 02.12.2023 02:48
Kaynak: İHA
İhracatta en fazla payı Tekstil aldı

Güneydoğu Anadolu'dan bu yılın Ocak-Kasım döneminde 7 milyar 576 milyon 475 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, bölgenin ihracatında en fazla payı tekstilin aldığını söyledi.

Çıkmaz, yaptığı açıklamada, bölgeden 11 ayda 7 milyar 123 milyon 123 bin dolarlık ihracat yapıldığını, diğer birlikler adına da 453 milyon 352 bin dolar dış satım gerçekleştirildiğini söyledi. Bu şekilde bölgenin ihracatının 7 milyar 576 milyon 475 bin dolar olduğunu ifade eden Çıkmaz, pazar çeşitliliğiyle hedefledikleri rakamlara ulaşacaklarına inandıklarını belirtti.

Bölgenin ihracatında en fazla payı tekstilin aldığını vurgulayan Çıkmaz, şöyle devam etti:

"11 aylık dilimde bölgemizden 2 milyar 386 milyon 569 bin dolarlık ihracat yapıldı. Bu nedenle tekstil bizim için önemli ihracat kalemi olmaya devam ediyor. Hububat bakliyat ve yağlı tohumlar 1 milyar 846 milyon 702 bin dolarla en çok ihraç edilen ikinci ürün olurken, bu ürünü 1 milyar 173 milyon 177 bin dolarla halı izledi. Kuru meyve ihracatımız 209 milyon 287 bin dolar, diğer ihracatımız da 1 milyar 507 milyon 387 bin dolar oldu."

Bölge ihracatında Ortadoğu ülkelerinin söz sahibi olmaya devam ettiğini vurgulayan Çıkmaz, bölge ihracatında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 55,4 payla ilk sırada olduğunu kaydetti. Ortadoğu ülkelerinin 18,3 payla AB ülkelerinin izlediğini anlatan Çıkmaz, Afrika ülkelerinin de yüzde 10,8 payla üçüncü sırada bulunduğunu dile getirdi.

188 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini söyleyen Çıkmaz, bu ülkelerden Irak, Suriye, ABD, İran, Suudi Arabistan, İtalya, Almanya, İngiltere, Belçika ve Sudan bölge ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkeler olduğunu vurguladı.

Çıkmaz, halı, kumaşlar, iplikler, değirmencilik ürünleri, pastacılık ürünleri, bitkisel yağlar, plastikler ve mamulleri, dış giyim, demir çelik mamulleri ile diğer gıda müstahzarlarının bölgenin en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olduğunu anımsattı.

Gaziantep'in bölgenin lokomotif ili olmaya devam ettiğini belirten Çıkmaz, Gaziantep, ocak-kasım döneminde 5 milyar 707 milyon 717 bin dolar ihracatla Türkiye'nin en çok ihracat yapan beşinci ili konumundaki yerini koruduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.