Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"İnşaat sektörü kan ağlıyor"

MÜSİAD Gaziantep Şubesi İnşaat, Çevre ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı Ali Adıgüzel, demir, çimento ve tüm yapı malzemelerine gelen zamlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2017 13:02
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 14:11
Kaynak: İHA
"İnşaat sektörü kan ağlıyor"

2017 yılının 3. Çeyreğindeki yüzde 11’lik büyümenin, ülkemiz adına çok sevindirici olduğunu, ancak bahse konu büyümenin içinde, inşaat sektörünün hak ettiği yeri almadığını belirtti.

Şehrimizde son yıllarda kamu yatırımlarının hızla arttığını belirten Adıgüzel, başta demir olmak üzere, tüm yapı malzemelerinin fiyatlarında son aylarda meydana gelen zamlarla, sektör temsilcilerinin çok zor durumda kaldığını belirterek şunları söyledi: “Yapı malzemelerinde oluşan fiyat artışları, gerek devlet yatırımları gerekse özel sektör projelerinde, işin başındaki tüm maliyet hesaplamalarının ön görülemeyen şekilde bozulmasına neden olmuştur. Söz konusu yüksek fiyata rağmen istenilen ebatlarda demir malzemesinin bulunamaması da başka önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Son bir yıllık sürede, inşaat demirindeki fiyat artış oranı yüzde 70 düzeyinde, yılbaşından bu yana geçen sürede ise yüzde 50 seviyesinde fiyat artışı yaşandı. Özellikle kamu ihalesi almış meslektaşlarımız çok zor durumdalar. Hükümetten Fiyat Farkı Kararnamesi bekliyoruz.”

“HAKSIZ REKABET VE FİYAT ARTIŞININ ÜZERİNE GİDİLMELİ”

Özellikle demir ve türevi ürünlerin fiyatlarındaki artışın, döviz kurunda meydana gelen yükselme sebebiyle meydana geldiğini vurgulayan Adıgüzel, açıklamasını şöyle sürdürdü:” “Demirin ham maddesi olan hurda, demir ve demir cevheri fiyatlarının dövize bağlı olarak yukarı doğru çıktığı malum. Buna ek olarak; demir üreticilerinin, ürünlerini daha çok ihracat ile satmaya yönelmesi ve gerçek üretim kapasitelerinin altında imalat yapması, demir fiyatlarının artmasında bir diğer önemli etmen olarak karşımıza çıkıyor. Bakanlıklarımızın ve Rekabet Kurumunun, demir üreticilerinin geçen seneye göre üretim kapasiteleri dâhilinde yaptıkları toplam demir üretimini ve o tarihlerdeki enerji tüketim miktarlarını, bugünkü değerler ile kıyas ederek, meydana gelen haksız rekabet ve fiyat artışının üzerine gitmesi gerektiği kanaatini taşıyoruz.”

Fiyat artışlarının, sadece demirle sınırlı kalmadığını belirten dile getiren Adıgüzel, çimento ve beton başta olmak üzere, tüm yapı malzemelerinde de aynı oranda fiyat artışları yaşandığını kaydetti.

“HÜKÜMETİMİZDEN ACİL BİR ÇÖZÜM BEKLİYORUZ”

Yeni düzenlemelerle söz konusu mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğine değinen Adıgüzel, “Devletimiz tarafından, 2008 yılında hazırlanmış olan Demir Fiyat Farkı Kararnamesi’ne benzer bir çalışma ile bilhassa kamuya iş yapan firmaların söz konusu mağduriyetlerinin giderilmesi sağlanmalıdır. Özel sektör ve kamuya yapılan işlerdeki inşaat demiri fiyatlarında da geçici bir süre için bile olsa, hammadde ve nihai tüketiciye satılan demir fiyatlarında bir KDV indirimi uygulanmasını en hızlı ve somut atılabilecek adımlar olarak görüyoruz. Ayrıca bu konuda kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

“SEKTÖRDE BÜYÜK SORUNLAR YAŞANABİLİR”

Özellikle demir fiyatlarındaki artış sorununun, çözülmemesi halinde kademeli olarak sektörde büyük sorunlar yaşanabileceğine dikkat çeken Ali Adıgüzel, açıklamasını şöyle tamamladı: “Kamu ve özel sektör projelerinde, demir fiyatlarının fazlalığı ve ürün azlığı nedeniyle şantiyeler durma noktasına gelebilir. Böyle olumsuz bir durumun, artçı etkilerle birlikte inşaat sektörüne direkt ve diğer sektörlere de dolaylı olarak büyük ticari sorunlar oluşturacağı kanaatini taşıyoruz. Bu noktada hükümetimizin bu konuya ivedilikle çözüm getirmesi gerektiğine dair beklentimizi, kamuoyunun takdirine saygılarımızla sunuyoruz.”

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.