Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karslı Bebek Anka'da yeniden doğdu

Kars'ta yeni doğan bir bebek, tedavi için Sağlık Bakanlığı'na ait uçak ambulans ile Özel Gaziantep Anka Hastanesi'ne getirildi.

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2017 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2023 22:50
Kaynak: İHA
Karslı Bebek Anka'da yeniden doğdu

Kars Harakani Devlet Hastanesi'nde dünyaya gelen bebeğin yapılan kontrollerde, doğum sırasında gelişen problemlerden dolayı oksijensiz kaldığı anlaşıldı. Yeni doğan bebek bunun üzerine hipotermi tedavisi için Sağlık Bakanlığı'na ait uçak ambulansla Özel Gaziantep Anka Hastanesi'ne gönderildi.

Bebeğin sağlıklı bir şekilde hayata tutunması için Özel Gaziantep Anka Hastanesi Yenidoğan ekibi seferber oldu.

Özel Gaziantep Anka Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlusu Prof. Dr. Ercan Sivaslı, Kars'tan gelen bebeğin Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'ne alınarak, gerekli incelemeler yapıldıktan sonra hemen hipotermi tedavisine başlandığını belirtti. Bebeğin sağlık durumunun iyi olduğunu söyleyen Prof.Dr. Sivaslı, bebeği 5 gün sonra taburcu etmeyi planladıklarını dile getirdi.

Prof. Dr. Sivaslı, bebeklerin anne karnında veya doğum sırasında merkezi sinir sisteminin (beyin) oksijensiz kalması durumunun, yenidoğan alanında son yıllarda önemli teknolojik gelişmeler yaşanmasına rağmen, ülkemizin halen önemli sorunlarından biri olduğuna dikkat çekti.

Oksijensiz kalan bebeklerin, ölüm veya ileride zihinsel ya da bedensel engelli kalmasının önlenmesinde uygulanan hipotermi (soğutma) tedavisinin önemini belirten Prof.Dr.Sivaslı, "Merkezi sinir sisteminin oksijensiz kalması, ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre, binde 1-20 arasında görülüyor ve dünyadaki yenidoğan ölümlerinin yüzde 23 gibi büyük bir oranını oluşturuyor. Bu konudaki tedavinin başarısı, tedaviye başlama zamanıyla ilişkili olup, ne kadar erken başlanırsa o kadar etkin olmaktadır. Uygulamaya ilk gün, özellikle ilk 6 saat başlanmalı. Tedavi, tüm vücut soğutma yada sadece baş soğutma şeklinde uygulanıyor" dedi.

Prof.Dr. Sivaslı, Gaziantep'te sadece birkaç hastanede uygulanabilen bu tedavi yönteminin Özel Gaziantep Anka Hastanesi'nde başarıyla uygulandığı, ayrıca beraberinde bu tür problemlerde bebeğin beyin hasar durumunu tahmin etmede yardımcı olan aEEG cihazının da Özel Gaziantep Anka Hastanesi'nde bulunduğunu dile getirdi.

Prof.Dr. Sivaslı, Türkiye'de ilk defa 2003 yılında kendisi tarafından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kullanılmaya başlayan aEEG cihazının, özellikle hipoksik sikemik ensefalopati gelişen hastalarda, gerçekleşen beyin hasarının, bebeği ne kadar etkilediğini ve ileride meydana gelebilecek nörolojik hasarların tahmin edilmesinde kullanıldığını söyledi.

İngiltere'nin Bristol kentinde aldığı eğitim ile ülkemizde ilk sertifikalı aEEG kullanıcısı olan, ayrıca bu cihaz ile ülkemizde ilk bilimsel çalışmayı yapan kişi olan Prof. Dr. Ercan Sivaslı, bu özel cihazın Gaziantep'e Özel Gaziantep Anka Hastanesi tarafından kazandırılmış olmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirtti. Prof. Dr. Ercan Sivaslı, "Doğum öncesi, doğum ve sonrasını kapsayan dönemde alınacak önlemlerle, bebeklerin oksijensizliğe maruz kalmasının azaltılması, bu tür vakalarda en önemli yaklaşım şekli olmalıdır. Ancak buna rağmen doğumda oksijensiz kalan ve beyin hasarı riski olan bebeklerin aEEG cihazı ile değerlendirilip, en kısa zamanda soğutma tedavisinin uygulanmasının hayatı önemi var. Böylece hipoksiye bağlı ölümlerde azalma, zihinsel ve bedensel engelli olma oranı azalabiliyor "dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.