Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kılıç'ın sergisi büyük ilgi gördü

Haber Giriş Tarihi: 27.12.2016 15:46
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2023 03:24
Kaynak: İHA
Kılıç'ın sergisi büyük ilgi gördü

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Kılıç'ın, Gaziantep'te sanatın ve sanatçının buluşma noktası haline gelen Sanko Sanat Galerisi'nde "Mistik İzler" teması ile açtığı kişisel resim sergisi büyük ilgi gördü.

Ressam Doç. Dr. Erol Kılıç, eserlerinde Selçuklu ve Osmanlı sanatının yüzyıllar içinde oluşturduğu mistik estetik dili, bir araya getirdiğini belirterek, "Çağdaş sanatın yaratıcı özelliği ile yeniden hayat bulmasını sağladım. Resim bir anlam ifade etmesi için yapılan bir şey değildir" dedi.

Sanat yapmayı bir problemi çözme isteği olarak tanımlayan Doç. Dr. Kılıç, "Bir probleminiz varsa bir rahatsızlığınız var demektir. Sanatçılarda rahatsızlığı gidermek için sanatını yapar. Bu rahatsızlık içsel rahatsızlıktır. Esinlendiğiniz ve etkilendiğiniz durumlar vardır" diye konuştu.

"Bu esinlenme ve etkilenme sonucu harekete geçersiniz. Ne kadar sık etkilenme ve esinlenme olursa sanata yoğunlaşmanızda o kadar artar" diyen Doç. Dr. Kılıç, "Sanatta, insan olgunlaştığı zaman yaratma heyecanını gidermek ister ve o kendiliğinden olan bir durumdur. O heyecan varsa üretebilirsiniz" ifadelerini kullandı.

Selçuklu ve Osmanlı'dan etkilenerek şimdiye kadar 300'e yakın eser ürettiğini kaydeden Doç. Dr. Kılıç, öyle devam etti:

"Beni etkileyen şeyler kültürel ve tarihsel süreçlerdir. Burada tarih vardır kültürel imgeler vardır. Yaşanmış değerlerin sembolik yansımaları vardır. Bunlar her an karşımıza çıkan şeylerdir. Taş, mermer ya da ahşap üzerine yapılmış kültürel imgelerin kalıntılarını her yerde görürüz. Bunlar zaman içerisinde eskimiş ve yıpranmıştır. Yıpranarak kendi plastizimini oluşturmuştur. Beni rahatsız eden bu tür objelerdir. Resimlerimde bunların yansımaları ve izleri görülür. Bunlar inançla da birleşince 'Mistik İzler'e dönüşür.

Kullandığım teknik diğer sanatçılarımızın kullandığı teknikten farklı. Akrilik boya tekniği ama bu sadece boya değil. Akriliğin imkânlarını zorlayarak, orada kalın boya tabakalarıyla, kaligrafik doku elde ediyorum. Neden kaligrafik doku? Çünkü gelenekle olan ilişkisini bulmak istiyorum. Geleneğimizde yazı kültürü var. Resimlerimin de satır aralığına baktığınızda bu izleri görürsünüz. Sanatçı sıradan değildir. Sanatçılar sıradanlığı sevmezler. Çünkü sıradan olmak bir şeylerin farkında olmamaktır. Yaşamdaki derin izleri sanatımıza vermeye çalışıyorum. Aslında sanatçı dediğimiz kişi bu hayatın güzelliğinin sarhoşluğuna kapılandır."

Kılıç'ın 28 eserinin yer aldığı sergi, Sanko Sanat Galerisi'nde 29 Aralık'a kadar gezilebilecek.

 

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.